Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Vigyázat: Watsu! Szerelemre lobbanthat!

2014. 05. 29. 14:31

Fürdőzés
Sokfajta motiváció állhat amögött, hogy valaki Watsuval kezd foglalkozni. Kezdve a csajozástól, a test fizikai korlátainak felszabadításán át, egészen addig, mikor az önismeret részeként szolgál. Ám bizalom nélkül élni nem lehet: watsut alapvetően mégiscsak olyan emberek adnak, akik segíteni szeretnének a másikon. Valóban olyan intenzív élmény, hogy a páciens beleszerethet kezelőjébe? Akár úgy is ellenünk fordíthatják, mint a Gina nevű bódítószert? Mondok Árpád watsu és gestalt terapeutával Teo Wassermann beszélgetett.

- Úgy tudom watsu kezelő bárki lehet, aki elvégzi a tanfolyamot.

- Aki erre fizikailag alkalmas, és elvégzi a képzést. Fizikai alkalmasság azért kell, mert bár minden vízbe süllyedt test... szóval veszítünk a súlyunkból, de egy nálunknál esetleg kétszer nagyobb tömeget nem biztos, hogy tudunk megfelelően mozgatni, még a vízben sem. Ám ami ennél is fontosabb, hogy etikailag is alkalmasak legyünk a feladatra...

...A watsu a Gestalt, és más lelki terápiák kiindulópontjaként éppen azért használható, mert megnyitja lelkivilágunkat, megérinthet rég eltemetett emlékeket. Ezért vet fel etikai kérdéseket a watsu használata, mintha csak valamiféle pszichoterápiáról beszélnénk.

- Ám a kezelő itt nem feltétlenül terapeuta.

- Így van. Magyarországon sokféle ember csinálja, sok dúla, masszőr, bárki, aki elvégzi a tanfolyamot. És természetesen mindenki azt viszi a vízbe, ami ő maga. A watsu valóban mély érzéseket hozhat felszínre, melyek aztán a kezelőre irányulhatnak - hiszen ő van kéznél. Mivel megrendítő élmény is lehet, erre a kezelőnek fel kell készülnie, sőt fel kell készítenie páciensét akkor is, ha nem terapeutaként dolgozik. Tehát tudnia kell  mivel "játszik".

- Gondolom a beszélgetést egy etikusan eljáró kezelő maga kezdeményezi, ahogy te is jó előre igyekeztél felkészíteni, mibe mászok bele. Már a vízen kívül.

- Így van, nagy a kezelő felelőssége. A watsu intim és bensőséges, és nagy érzelmi viharokkal is járhat. Ami a mélyben volt eddig, az itt a felszínre kerülhet, és tudatos munkával lehetőség van arra, hogy a víz feloldja elvigye az indulatokat, vagy épp lehetővé tegye, hogy a szárazföldön lehessen arról beszélni, amiről addig talán nem is voltak szavak.

 Teo Wassermann, Csobbanj.hu
 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...