Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Egy watsu-terapeuta vallomásai

2014. 05. 31. 12:43

Fürdőzés
Mondok Árpád Gestalt-terapeuta intimitás és szexualitás különbségéről, határainak megtapasztalásáról vall a vízi terápia kapcsán. Árpád ugyanis nem önmagában alkalmazza az élményalapú terápiát. "Bármilyen terápiás folyamatot felgyorsíthat, fellazítva a hallgatás falát" - súgta meg Teo Wassermannak.

Teo a Gellért fürdőben szólította le Árpit. Nem kell semmi rosszra gondolni. Még akkor sem, ha a kapcsolat igen intim véget ért azzal, hogy kapott tőle egy watsut.

"Számomra a Watsu nem csak az ellazuláshoz kötődik, - akár kapom, akár adom -, tehát nem pusztán élmény. Sokkal inkább az a kapcsolat érdekel, ami a kliensben hatására létrejön. Amikor személyes távolságban vagyok valakivel, a megszokott kapcsolati formáink működnek. Amikor intim közelségbe kerülünk, ezek a formák fellazulnak, és mind a kezelőben mind a kliensben - egymásra is hatva - elindul egy folyamat. Azt ismertem fel, hogy ez a folyamat segíthető, terelhető, tudatos jelenléttel és szándékkal. Mindkét fél részéről, akár a pszichoterápiában."

"A Norvég Gestalt Intézet végzőseként, Gestalt-terapeutaként azt látom, hogy szinte minden szituációban valamilyen kapcsolatunkhoz való viszonyunk hat ránk. Aztán persze arra is, ahogyan abban a szituációban megnyilvánulunk. Kézenfekvő volt, hogy ezt a fajta tudatosságot - hogy a kliens és a terapeuta kapcsolata együtt megidézi azt a kapcsolódást, ami a kliens személyes életében tipikus vagy nehézséget okoz - belevigyem a Watsu kezelés struktúrájába."

"Számomra a szárazföldi és vízi terápia a kapcsolat módjában és intenzitásában más. Míg a szárazföldön a szavak, érzések, testtartás és hétköznapi mozdulatok, gondolatok adják a terápia alapját, addig a vízben a szív ritmusa, a légzés, a test önkéntelen mozdulatai, és az érintés megélése: az együtt-lét a terápiás kapcsolat alapja. A víz gyakran felerősíti azokat az eltemetett érzéseket, gátakat, amelyeket magunkkal hordozunk. Persze mindez az alanytól függ. Van aki csak ellazulni szeretne, vele nem megyünk el a határokig, hanem jóval előtte megállunk. Van, aki viszont saját tudatosságát, önismeretét szeretné erősíteni."

"Ilyenkor a kezelés annak megélése, hogy milyen a határokon együtt lenni. Vagyis például, egy merev ízületet a merevségben megtartva, együtt megélve, az milyen élmény, milyen érzéseket kelt. Hogy milyen együtt lenni ebben a helyzetben - ám egyúttal a víz támogató, megtartó közegében. Ez az élmény, és az ehhez kapcsolódó felismerések segítik a klienst a szárazföldi terápia során, hogy kapcsolataiban szabadabbá váljon. Segít tudatosítani azt, hogy mi a különbség intimitás és szexualitás között, ami már önmagában szabadabbá tesz."
 Teo Wassermann, Csobbanj.hu
 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...