Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Csöndes falucskából lett pezsgő fürdőváros

2024. 01. 08. 07:00
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőtörténet
Tudták, hogy a múlt század közepéig, a ma már nagyon népszerű fürdőváros, Zalakaros nem volt más, mint egy a sok, eldugott dunántúli kistelepülés közül? A napok csendben, szinte unalmasan teltek, mígnem a 60-as évek elején felszínre nem tört a 96 fokos termálvíz, amely megváltoztatta Zalakaros életét.
A Zala megye székhelyétől nem messze fekvő Zalakarosra vonatkozó első írásos emlék 1254-ből való. A település később egyházi birtok, majd mezőváros lett. Lakóinak nem volt könnyű az élete, határfaluként a török birodalom peremén, a félhold árnyékában, a kiskomáromi vár védőszárnyai alatt élni. A sok viszontagság után a település lassan fejlődött, a karosiak hétköznapjait csak néha zavarta csak meg egy-egy jelentősebb esemény. Az emberek életében, a falu gazdaságában mindig is kiemelkedő szerepet játszott a szőlőművelés és a bortermelés, az állattenyésztés.

Forró víz, amely megváltoztatta a karosiak életét

1963 óriási változást hozott Zalakaros életében. A kőolajkutatás melléktermékeként 96 C°-os víz tört a felszínre, amely megalapozta a település jövőjét. A várt fekete arany helyett az ég felé szökő forró víz meglódította az emberek fantáziáját, többen azonnal cselekedtek is. A lobbizás és a társadalmi munka szervezése eredményeképpen néhány év múlva megszületett a zalakarosi fürdő.
Csöndes falucskából lett pezsgő fürdőváros
A fürdő és a község fejlődésének is mérföldköve volt az 1975-ös év. Ekkor került ugyanis átadásra a fedett fürdő épülete, amely egész éves fürdőzést tett lehetővé az ideérkezők számára. Az ezt követő évek során folyamatosan bővült tovább a fürdő, újabb és újabb medencéket építettek, folyamatosan nőtt a fürdő vízfelülete.
Csöndes falucskából lett pezsgő fürdőváros

Folyamatos fejlesztések

1978-ban „az elismert gyógyvizű” fürdőt az Egészségügyi Minisztérium hivatalosan gyógyfürdővé nyilvánította. Újabb nagy lépést jelentett, amikor magyarországi újdonságként épült meg Zalakaroson 1999-ben az élményfürdő. 2012-ben és 2013-ban a gyermekvilággal bővült a mára már az ország egyik legmodernebb fürdőjeként számon tartott komplexum. Az újítások, fejlesztések új lehetőségeket hoztak a fürdő számára, amelyet a látogatók  növekvő száma is igazol. Természetesen nem feledkeztek meg a gyógyászatról, a klasszikus értékekről sem, a Zalakarosi Fürdő ma is nagyon népszerű a gyógyulni vágyó vendégek körében.

Élmény, gyógyítás és pihenés

A folyamatos fejlesztések eredményeként a Zalakarosi Fürdő mára teljes körűen megújult. Az év minden napján három medencével, két gyógyvizes ülőfürdővel és egy termálvizes medencével folyamatosan üzemel a fedett fürdő. Önálló egységként, saját pihenőhellyel üzemel az itt található szauna blokk – két szauna, gőzkabin és hideg vizes merülő medence –, mely a nyugalom oázisa a fürdőben.
Csöndes falucskából lett pezsgő fürdőváros
Az élményfürdőben mindenki megtalálhatja a legmegfelelőbb kikapcsolódási lehetőséget. Itt fürdőzhet, szórakozhat és kipihenheti a mindennapok fáradalmait. A beltéri élménymedencében tíz különböző vízi attrakciót és a vadvízi áramot is ki lehet próbálni. A belső élménymedencéből közvetlenül ki lehet úszni a kültéri élménymedencébe, melyben egész évben nyakzuhanyok, pezsgő élményelemek várják a fürdőzőket. Az élményfürdőben fedett- és nyitott pezsgőfürdő is található.
Csöndes falucskából lett pezsgő fürdőváros
(A régi képek forrása a Zalai Hírlap archívuma.)
Fürdőajánló
Zalakarosi Fürdő

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...