Quantcast

Aktuális akciók
Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek

Fürdők, melyekért már nagyanyáink is rajongtak

2017. 08. 11. 07:49
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőtörténet
Vajon mely fürdők lehetnek a legnépszerűbbek manapság? A budapesti Széchenyi? Esetleg Zalakaros vagy Hajdúszoboszló fürdőkomplexuma? És vajon ugyanezeket szerették nagy- vagy dédszüleink is a múlt században? Összegyűjtöttünk néhány olyan fürdőhelyet, melyek már több évtizeddel ezelőtt is ugyanolyan népszerűek voltak, mint ma.
A Mezőkövesdhez közeli Zsóry Gyógy- és Strandfürdő története egészen 1938-ig nyúlik vissza, amikor Zsóry Lajos mezőkövesdi főszolgabíró birtokán kőolaj után kutattak, de meleg vizet találtak. Hamar felismerték és tudományosan is bizonyították, hogy a gejzírszerűen feltörő víz nemcsak forró és jellegzetesen kénes szagú, de jó eredmények érhetők el vele különböző betegségek kezelésében. A 60-as és 70-es években még csak a helyiek használták, a 80-as évektől azonban országos népszerűségre tett szert a fürdő. Ekkor még csak néhány medence várta a gyógyulni vágyókat, minimális szolgáltatással.
Fürdők, melyekért már nagyanyáink is rajongtak
Zsóry fürdő anno
Ma már az egyik legszebben kialakított, jól felszerelt és színvonalas fürdő az országban, ahol gyógy- és wellness kezelések, élményfürdő és gyerekbarát szolgáltatások várják az idelátogatókat.
Fürdők, melyekért már nagyanyáink is rajongtak
Zsóry Gyógy- és Strandfürdő napjainkban
A harkányi gyógyvíz legendájáról sokat lehet olvasni. Eszerint az ördög mérgében rúgta szét a villányi hegy oldalát, lábának nyomán pedig „büdös”, sárgásbarna víz tört elő. Ha e történet valódiságában nem is bizonyított, az biztos, hogy mintegy két évszázaddal ezelőtt már megfigyelték, hogy a napszámosoknak, akik a földesúr telkén mezítláb állva naphosszat dolgoztak, enyhíti a reumás fájdalmait a meleg iszap, ami több helyen is feltört Harkány környékén. A legnagyobb forrást nem sokkal később bekerítették, medencét, emeletes fürdőszállót építettek, a környéket parkosították, kutakat fúrattak és fürdőt építettek köré. Már az elmúlt évszázad elején is több ezer ember zarándokolt el ide, hogy - bár kevéssé komfortos körülmények között – sajgó ízületeit és csontjait gyógyítsa a vízzel.1949-ben a Harkány fürdőt államosították, majd kibővítették és gyógyászati szolgáltatásokkal bővítették. A Harkányi Gyógy- és Strandfürdő nagyon sokáig inkább csak a gyógyulást kereső, főként idősebb közönség úti célja volt, de mára már igazi wellness paradicsommá, sőt gyermekek számára is felhőtlen szórakozást ígérő stranddá vált. A kórházi gyógykezelés mellett ugyanis a pihenni vágyókat színvonalas spa részleg, a gyerekeket pedig kalandos élményfürdő és csúszdák várják.
Fürdők, melyekért már nagyanyáink is rajongtak
Harkányi Gyógy- és Strandfürdő
A hajdúszoboszlói fürdő is régóta, immár majdnem 100 esztendeje várja a gyógyulni és pihenni vágyókat. A múlt század elején a szénhidrogén kutatások nyomán 1091 méter mélységből földgáz társaságában felszínre tört az a különleges, 73 Celsius-fokos víz, amelynek gyógyhatása rövidesen cáfolhatatlanul bebizonyosodott.  A föld mélyének bársonyos barna, forró kincse elárasztotta a környékbeli mélyedéseket, s az emberek az első meglepődésen hamar túlesve fürdőzni, mosni kezdtek benne.  Hamar észrevették, hogy a víz csodát tud. Gyorsabban gyógyultak a sebek, enyhültek a reumatikus fájdalmak.
Fürdők, melyekért már nagyanyáink is rajongtak
Hajdúszoboszlói fürdőzők a múlt században
A hajdúszoboszlói fürdő és víz nagyon hamar az egyik legnépszerűbb „csodaszer” lett, özönlöttek az emberek. Ennek köszönhetően a fürdő gyors fejlődésnek indult. A Hungarospa Hajdúszoboszló ma már Európa legnagyobb fürdőkomplexuma, melyben gyógyfürdő, strand, aquapark, uszoda és fedett élményfürdő is üzemel. A hajdúszoboszlói gyógyfürdő egész évben üzemel. A csarnok három gyógyvizes medencéje mellett négy nyitott látványmedence áll a vendégek rendelkezésére. A fürdőben több mint negyvenféle kezelés vehető igénybe orvosi felügyelet mellett.
Fürdők, melyekért már nagyanyáink is rajongtak
Hungarospa Hajdúszoboszló
Hévíz már a rómaiak idejében is ismert volt. A vizet leginkább mindennapi tevékenységük során használták, mégpedig a bőr megmunkálására (páholásra). A hévízi fürdőkultúra és az egyedi gyógyító terápiák kialakulása gróf I. Festetics György nevéhez fűződik, aki az 1795-től kezdte el a tavon a fürdőfejlesztést.
Fürdők, melyekért már nagyanyáink is rajongtak
Hévízi fürdőkultúra
A tó mellett egy fürdőtelepet hozott létre, ami főként a helyi parasztság körében volt népszerű. Majd a fürdőnek és a meleg víznek mind nagyobb híre ment, egyre távolabbról is érkeztek a gyógyulni vágyók. Több mint 100 év elteltével (1905-ben) a fürdő haszonbérleti joga átkerült a keszthelyi Reischl Vencel sörgyáros tulajdonába, aki folytatta a már megkezdett fejlesztéseket. Ennek eredményeképpen a Hévíz fürdő már országos hírre tett szert és nagyon népszerű lett nemcsak itthon, hanem szerte Európában is. Ma már Európa legnagyobb meleg vízű tava a legnépszerűbb haza fürdőhelyek között van, gyógykezelések és spa szolgáltatások sora várja az ide érkező betegeket és turistákat.
Fürdők, melyekért már nagyanyáink is rajongtak
Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház 
Ha nagymamáinkat kérdezzük kedvenc budapesti fürdőikről, bizony legtöbben nem a ma oly látogatott Széchenyit, hanem sokkal inkább a Gellértet vagy a Lukács fürdőt mondják majd. A mai Lukács Fürdő valóban régi „találmány”, a környékén a XII. században betegápolással foglalkozó Szent János-lovagok, majd a rodoszi és máltai lovagrendek telepedtek le, akik kolostoraik mellé fürdőt is építettek. A török korban is működött a fürdő, de a feltörő források energiájának a lőporgyártásban és a gabonaőrlésben vették nagyobb hasznát, ugyanis őrlő malmot működtettek. Buda visszafoglalása után a fürdő kincstári tulajdonba került. 1884-ben Palotay Fülöp megvásárolta a kincstártól, ezzel átalakítások sora vette kezdetét. Felépült a gyógyszálló, modern vízgyógyászati osztályt létesítettek, és átépítették az uszodát. A világ minden tájáról érkeztek ide a gyógyulni vágyók, akik a sikeres gyógykúrát követően márvány hálatáblákat helyeztek el a fürdő udvarának falán. A fürdő ivócsarnoka 1937-ben épült. Budapesten 1979-ben a Lukács Fürdőben jött létre az első komplex gyógyfürdőellátást biztosító részleg. 1999-ben került sor az uszodai szabadtéri medencék korszerűsítésére. Ennek során az addig alig használt iszaptó helyére élménymedence került, melyben megtalálható a sodrófolyosó, a víz alatti pezsegtetés, a nyakzuhany, az ülőpadokba rejtett, hátat masszírozó vízsugár, buzgárok, pezsgőágy és még sok más, eddig kevésbé ismert szolgáltatás. A fürdő másik udvarában levő két különböző hőmérsékletű úszómedence is szűrőforgató-berendezéssel épült újjá.
Fürdők, melyekért már nagyanyáink is rajongtak
Gellért fürdő
Régi képek forrása: facebook.com/Hajduszoboszlo; Fortepan
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...