Quantcast

Aktuális akciók
Őszi wellness akciókŐszi wellness akciók Őszi fürdőtippekŐszi fürdőtippek

Gyógyvíz az ördög lábnyomából, vízilovak a fürdőben - termálfürdőink legendái

2022. 05. 24. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőtörténet
Kénes gyógyvíz fakadt az ördög lábnyomából, egy titokzatos remete sáros vízzel mindenkit meggyógyított, gyógyvíztől épült fel a lebénult gyermek. Fürdőink létrejöttéhez és történelméhez nagyon érdekes legendák kötődnek.
Bárhova nézünk, figyelünk és hallgatunk, legendák, mondák, mesék és dicsőséges hőstörténetek szövik át hétköznapjainkat. Részei az életünknek, nélkülük talán történelmünk sem lenne teljes, akár igazak ezek a sztorik, akár nem. Valószínűleg nincs is olyan ember, aki egyetlenegy legendát se ismer, arra azonban talán kevesen gondolnak, hogy kedvenc termálvizes fürdőink létrejöttéhez és történelméhez is különleges sztorik kötődnek.

Szent Gellért varázsereje máig él

Maradjunk is rögtön Gellért Püspök legendájánál, akit a pogány magyarok 1046-ban belegurítottak a sziklás dunai hegy oldaláról a mélybe. Innen kapta a Szent Gellért-hegy nevet Budapest egyik legfőbb látványossága. Többen úgy vélik, hogy a hegy mellett eltemetett szentnek köszönhető a Gellért fürdő vizének gyógyító ereje is, hiszen a legenda szerint, amikor eltemették a vértanút, mindenki, aki a szent testhez hozzáért, felgyógyult korábbi betegségéből. Létezik azonban egy másik legenda is, ami a Gellért-heggyel és fürdővel kapcsolatos: réges-régen a hegy egyik barlangjában élt egy remete, aki betegeket gyógyított a hegy lábánál található forrástó sáros, meleg vizével. Innen eredeztetik a Sáros fürdő nevet, ami a Gellért fürdő korábbi neve volt.

Vízilovak a Szecska vizében

Talán azt is nagyon kevesen tudják, - pedig ez nem is legenda, hanem igaz történet - hogy aki az ország egyik legnépszerűbb fürdőjében, a Széchenyi fürdőben úszkál, az ugyanabban a vízben mártózik meg, mint amiben a közelben található állatkert vízilovai dagonyáznak. A szakemberek felismerték ugyanis, hogy az artézi víz jó hatással van a hatalmas állatokra, ez emlékezteti őket legjobban a Nílus vízének összetételére, így az állatok medencéjébe is a fürdő termál vizét töltik. Az ötlet sikerrel jár, a vízilovak komfortérzetéről mi sem jobb bizonyíték, minthogy a világon ritkaságszámba menő szaporulatot is produkáltak a Budapesti Állatkertben.

Női találékonyság Gunaras Fürdőn

A Dombóvár határában található Gunaras Fürdő létrejötte a földeken dolgozó asszonyok precizitásának köszönhető.  A legenda szerint a gabonaföldön dolgozó nők hazafelé a mai fürdő területén található forrásnál mosták meg lábukat. Ők tapasztalták először, hogy a víz hatására enyhültek reumás fájdalmaik.

Törököt legyőző gyógyító fürdő Hévízen

A mind látványában, mind gyógyító erejét tekintve is különleges Hévízi-tóhoz is számtalan szájhagyomány köthető. Az ókori legenda szerint a tó egy forrásból keletkezett, melyet a Szent Szűz fakasztott, egy keresztény dajka imádságára, hogy egy lebénult gyermeket meggyógyítson. A feltörő meleg víz és iszap hatására a gyermek teljesen egészséges lett. Egy másik hévízi legenda már a magyar–török harcok idejébe kalauzol bennünket. Huszár Péter pápai kapitány egy cigányasszonytól azt a jóslatot kapta, hogy csak akkor győzheti le Ali béget, ha a csata előtt megfürdik a tóban. Láss csodát, Huszár Péter így tett, megfürdött a tóban, és a győzelem sem maradt el.

Az ördög lábnyoma Harkányban

És végül jöjjön a történet, amelyet mindenki ismer, aki megmártózott már a Harkányi Gyógyfürdő kénes vizében. A harkányi gyógyvíz keletkezését elmesélő vers a fürdő falain is olvasható. Eszerint élt egyszer egy özvegyasszony, akinek volt egy leánya, a szépséges Harka. Ez a lány olyan gyönyörű volt, hogy még az ördög sem maradhatott közömbös iránta. Ígért az anyjának fűt-fát a lányért cserébe, és mikor ez sem használt, átokkal fenyegette. Az özvegyasszony okos nő lévén alkut ajánlott az ördögnek, azt mondta, ha éjjel kakasszóig felszántja a kőhegyet, akkor övé lehet a lány. Az ördög esti harangszókor neki is fogott a munkának. Éjfélkor kiment az öregasszony, hát  látja, hogy az ördög már majdnem az egész hegyet felszántotta. Nagyon megijedt, hogy az teljesíti a feladatot és elviszi a lányt, de egyszer csak eszébe ötlött valami: bement a tyúkólba, és mint aki megbőszült, elkezdett éjfélkor kukorékolni. Erre aztán felébredt a falu összes kakasa, és azok is kukorékolni kezdtek mind egy szálig. Az ördög nem vette észre a cselt, azt hitte reggel van, úgyhogy elhajította az ekéjét, abból lett a Beremendi Szőlő-hegy. Ahol lerázta a földet a lábáról, ott lett a Siklósi hegy. Ezután dühében hatalmasat ugrott és  bebújt a földbe. Ahol eltűnt, ott még  ma is kénes víz zubog, amelyet a  Harka lány után úgy hívnak: Harkány. Aki nem hiszi, járjon utána.

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...


Pihentető wellness Tapolcán

Töltsön pár napot a Balaton-felvidék szívében, kattintson a Hunguest Hotel Pelion kedvezményes ajánlatáért!Megnézem