Aktuális akciók
Évindító akciókÉvindító akciók Hétköznapi ajánlatokHétköznapi ajánlatok Szenior és gyógykúra ajánlatokSzenior és gyógykúra ajánlatok További ajánlatok

Gyulától Gyopárosig – alföldi fürdőink története tele van érdekességekkel

2016. 10. 21. 18:30
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőtörténet
Népi hiedelem alapján elhíresült csodató, nemesi tékozlás és balsikerű olajkútfúrás. Ilyen és ehhez hasonló furcsa, de szerencsés véletleneknek köszönhető, hogy ma már a Dél-Alföldön is nagyon sok színvonalas fürdő várja a pihenni és gyógyulni vágyókat. Rövid fürdő történelem következik, főszerepben a Dél-Alföld városaival.
Makón már az ötvenes évek elején felismerték a marosi iszap és a termálvíz gyógyító erejét. Az iszapot dr. Batka István kezdeményezésére 1961-ben gyógyiszappá nyilvánították. Két évvel később megnyílt a városban a hévízzel táplált tisztasági strandfürdő, majd az Egészségügyi Minisztérium a makói termálvizet 1988-ban gyógyvízzé nyilvánította. A makói Hagymatikum különleges építészeti megoldásaival mára az Alföld egyik legszebb fürdőjeként ismert.
Gyulától Gyopárosig – alföldi fürdőink története tele van érdekességekkel

 
A szegedi fürdőkultúra gyökerei a messzi múltba nyúlnak vissza. 1896-ban törökországi előtanulmányok után épült meg a Városi Gőzfürdő eklektikus stílusban, reneszánsz ihletettséggel. A női-férfi tagoltságú fürdőben gőz és kádosztály üzemelt, 1-1 nagyobb és több kisebb medencével. Néhány évtized múlva a gőzfürdő szomszédságában egy új, meleg vizes kútra bukkantak, melynek 958 méter mélységből feltörő, 58°C hőmérsékletű forró vize újabb lehetőségeket kínált a szegediek számára. A forrás vizét a korabeli leírások és elbeszélések alapján Patzauer Dezső szesz-, élesztő- és likőrgyáros, a fővárosi Sörfőző szegedi képviseletének vezetője nevezte el lánya után Anna víznek, aki kevéssel azelőtt született, amikor a víz feltört. Az Anna fürdő ma is nagyon kedvelt a gyógyulni vágyók körében.
Gyulától Gyopárosig – alföldi fürdőink története tele van érdekességekkel

 
Az 1960-as években még nem a termálvízkincs feltárásának vágya hozta a Dél-Alföldre a kutatókat, hanem a szénhidrogéneké, Kiskunmajsán több fúrás is sikertelenül végződött ebből a szempontból, hiszen kőolajat nem találtak a területen. A fúrási műveletek melléktermékeként azonban termálvíz tört a felszínre, aminek jelentőségéről akkor még fogalma sem volt a településnek. A termálvíz kutak hosszú évekig lefedve várták, hogy egyszer valaki meglássa bennük az értéket. Sokáig nem történt semmi, de 1984-es megnyitását követően a fürdő egyre népszerűbb lett. A fürdő fejlesztése, leszámítva a termálvizes csarnok befedését, a nyitását követően bő másfél évtizedig váratott magára, de mára a kiskunmajsai fürdő, a Jonathermál Gyógy- és Élményfürdő széleskörű szolgáltatásokkal és modern medenceparkkal várja a vendégeket.
Gyulától Gyopárosig – alföldi fürdőink története tele van érdekességekkel

Az Orosháza melletti Gyopáros tó vizének és iszapjának gyógyító erejét csúzos és köszvényes bántalmaknál már a 19. század elejétől ismeri és használja az Alföld szomszédos községeinek és tanyáinak a népe. Nyaranta, a munkaidő után számos szekérrel érkeztek a betegek, hogy a tó vizében és annak partja szélén ásott gödrök iszapjában gyógyítsák magukat. A betegeket és hozzátartozóikat befogadó épület akkor még a tó partján nem lévén, ezek részint sátrakban tanyáztak, részint pedig a közeli tanyákon és községekben helyezkedtek el. A Gyopáros tóban történt feltűnő gyógyulások az orvosok figyelmét is felkeltvén, a múlt század hetvenes éveiben már ők is küldenek ide betegeket, úgy, hogy ezeknek száma évente több százra szökött fel, - és a nép a tavat „CSODATÓNAK” kezdette nevezni... Gyopárosfürdő a legújabb fejlesztéseknek köszönhetően ma már az Alföld egyik legkedveltebb élményfürdője.
Gyulától Gyopárosig – alföldi fürdőink története tele van érdekességekkel

 Forrás: Fortepan (1930)
A Gyulai Várfürdő mai pompája az Almásyak túlzottan fényűző életmódjának köszönhető. 1941-re az Almásy-birtok örököseinek adóssága annyira felhalmozódott, hogy felajánlották megvásárlásra a városnak a várat, illetve a kastélyt a parkkal. A grófi család és a képviselő-testület a hajdúszoboszlóihoz hasonló gyógyfürdő létesítését tervezték, bár a város pénzhiány miatt nem tudta megvenni a birtokot.
Gyulától Gyopárosig – alföldi fürdőink története tele van érdekességekkel
Forrás: Békés Megyei Levéltár
A park melletti szántóföld területén viszont 1942-től bárki vásárolhatott üdülőtelkeket az Almásy családtól. Ugyanebben az évben egy részvénytársaság is alakult, mely megkezdte a fúrásokat. A kút mellé egy kis medencét építettek, amelyet Abaházi bácsi bütyökáztatójának neveztek, majd ezt kiegészítették egy úszómedencével, ez volt a mai gyönyörű Gyulai Várfürdő elődje.

Szóljon hozzá