Aktuális akciók
Karácsonyi ajándéktippekKarácsonyi ajándéktippek Csobbanj a télbe!Csobbanj a télbe!

Híres fürdők híres vendégei

2022. 07. 25. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőtörténet
Magyarország termálfürdők tekintetében igazi legendának számít a világon. Számos jó minőségű, színvonalas gyógyvizes fürdő kínálja szolgáltatásait, melyeknek a világ minden tájáról csodájára járnak. Ahogy nekünk, hétköznapi embereknek is jóleső érzés a relaxálás egy-egy fárasztó nap után, úgy a művészeknek, hírességeknek is megvolt és megvan a kedvenc fürdőjük. Utána olvastunk egy-két sztorinak!
A hírességek körében legnépszerűbb hazai, budapesti fürdő talán a Gellért fürdő. A mindig is előkelő gyógyfürdőnek számító, sokáig csak a kivételezettek számára nyitva tartó Gellért vizében Richard Nixon és Yehudi Menuhin is megmártózott, de Julianna holland királynő is itt töltötte a mézesheteit. A Gellértbe járó előkelő vendégsereg mindig is nagyon érdekelte a budapestieket: a fürdő egyik úszómestere titokban elkattintott „lesifotóiból” Miniszterek gatyában címmel kiállítás is készült. A Gellért fürdőhöz kapcsolódó „legfrissebb” sztár Ryan Gosling, aki néhány éve az egyik világszerte ismert magazin kedvéért pózolt a Gellért gyönyörű mozaikjai között.
Híres fürdők híres vendégei
Ryan Gosling a Gellért fürdőben. Forrás: GQ
A Lukács Gyógyfürdő mind a mai napig kedvelt találkozóhelye a művészvilág gyógyulni vagy pihenni vágyó vízkedvelő sztárjainak. Színes társasági élet jellemzi ma is a fürdőt, amely az ötvenes évek zárt világában vált kultuszhellyé a művészek, tudósok, hírességek körében. A régebbiek közül Illyés Gyula, Vas István, Kodály Zoltán, Déry Tibor nevét emelik ki a visszaemlékezők, a közelmúltból Kállai Ferencet és Garas Dezsőt említik többen is. Napjaink ismert törzsvendégei között van Presser Gábor, Kern András és Gálvölgyi János. A fürdő nagyon büszke híres vendégeire, néhány éve emléktáblát is állítottak a tiszteletükre. Csaknem harminc olyan művész, színész, sportoló nevét örökítették meg, akik gyakran látogatták a Lukács fürdőt. Közülük hatról - Kállai Ferencről, Ottlik Gézáról, Kodály Zoltánról, Latinovits Zoltánról, Örkény Istvánról és Garas Dezsőről - dombormű is készült.
Híres fürdők híres vendégei
Kállai Ferenc emléktáblája a Szent Lukács Gyógyfürdőben (Fotó: Wikipedia/ Kispados)
A Széchenyi Gyógyfürdőről viccesen azt mesélhetnénk, hogy leghíresebb „sztárvendégei” Tücsök és Jusztina, a Fővárosi Állatkert két vízilova. Persze ez nem teljesen igaz, de tény, hogy az állatok kiegyensúlyozott szerelmi élete a Szecska gyógyvizének köszönhető. A házaspárra elixírként hatott ugyanis, hogy medencéjükbe a fürdő vize került. Egy legenda szerint Európa víziló szaporulatának jelentős hányada származik tőlük, vagyis magyar vérvonalból. Persze ez csak mese, de az már tény, hogy ők az egyetlen olyan víziló pár a világon, akik fogságban is képesek voltak utódot nemzeni. Komolyabban véve a híresség fogalmat, ez a víz csalta dalra sokszor a benne lazító Honthy Hannát, de ejtőzött a Széchenyiben még Madonna is az Evita forgatásának idején.
Híres fürdők híres vendégei
Nem csak a budapesti fürdőkben találunk híres vendégeket. Balatonfüred művészek körében való népszerűsítésében sokat segített a 19. században Kisfaludy Sándor, aki az előkelő fürdővendégek adományából kőszínházat építtetett, és saját darabjai mellett Shakespeare drámákat is színpadra állított a Balaton-parti városban. A híres színészek és színésznők, mint Szerdahelyi József, Déryné és a többiek mellett ma már Balatonfüredhez kötődik Laborfalvy Róza és Jókai Mór neve is, de az 1900-as évek elején rendszeres vendég volt Balatonfüreden a nemzet csalogánya, Blaha Lujza is.
Csehország híres fürdői, Marienbad és Karlsbad (mai nevé Karlovy Vary) az uralkodók kedvencei voltak. Marienbadot imádta a német költő: Goethe, aki itt ismerkedett meg élete öregkori szerelmével, Ulrikával; vagy a zeneszerző Chopin, kinek tiszteletére minden év augusztusában nemzetközi zenei fesztivált rendeznek, melyre külföldi látogatók csoportjai érkeznek Marienbadba. A hazai művészek közül Vörösmarty Mihály nagy kedvence volt a fürdőváros. Királyok fürdőjeként is emlegetik a cseh kisvárost, VII. Edward angol király például évente több hónapot is eltöltött itt abban reménykedve, hogy Marienbad gyógyvizének és orvosainak köszönhetően végre sikeres lesz fogyókúrája, de sajnos a napi többszöri, 10 fogásos uralkodói étkezésről nem tudott lemondani. Ferenc József és udvartartása is szívesen időzött Marienbad és Karlsbad fürdőiben, ahol ennek köszönhetően a kor művészvilágának nagy része is megfordult, Haydntől Liszt Ferencen át egészen Johann Strausig.
Híres fürdők híres vendégei
Marienbad
Nyitókép: Marienbad
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...