Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások

Fürdőink filmkockákon

2022. 12. 01. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
Magyarország gazdag termálvíz kincse nemcsak a gyógyítókat és a gyógyulni vágyókat lelkesíti, de sok esetben megihlette a művészeket is. Több zenemű és könyv született hozzájuk kapcsolódva, de gyógyfürdőink számos remek filmhez is biztosították a hátteret.
Több nemzetközi alkotás jelenetiben is feltűnt például a Gellért vagy éppen a Rudas jól ismert falai. Jöjjön néhány példa, hogy hazatérve, egy kellemes lazítás után milyen filmekben kereshetjük fürdőzésünk emlékképeit!

Eddie Murphy a Gellértben

Az Eddie Murphy és Owen Wilson főszereplésével készült Én a kém című filmet szinte teljes egészében a magyar fővárosban forgatták. A bokszmérkőzéssel és maffiakalandokkal színesített akció vígjátékban Budapest szinte minden legendás „képeslap helyszíne” feltűnik a Lánchídtól kezdve a Parlamenten át egészen a Budai Várig. Az egyik jelenetben a Gellért Gyógyfürdő és Uszoda falai között kapja meg Eddie Murphy a további küzdelmekhez szükséges (mint később kiderül hamis) információt.

Harkányi „nemes iszap” a Tenkes kapitányában

Ha a klasszikus magyar filmalkotások között keresünk, elsőként egy 1963-ban készült TV filmsorozat, a Tenkes kapitánya juthat eszünkbe. A Zenthe Ferenc és Ungváry László főszereplésével készült széria Fürdőmester című epizódjában a kurucok hőse Eke Máté csúnyán rászedi a labancok vezérét Eberstein ezredest. A furfangos fiatalember a történet szerint a Siklóstól nem messze található „Büdöstapolca” nevű forráshoz viszi a hiszékeny tisztet, bizonygatva, hogy „fűben, fában, földben, vízben van az orvosság”. Előbb csak befogja a labanc katonákat, hogy vödörre vigyék az értékes gyógyvizet a várba, később pedig ráveszi az ezredest, hogy gatyára vetkőzve mártózzon meg vízben, melynek iszapjával jól be is keni a tiszt arcát. Fürdőzés közben hogy, hogy nem „eltűnik” Eberstein ezredes ruhája a partról, így nyakig sárosan, egy szál alsónadrágban kell visszatérnie a várba. A Tenkes kapitányában szereplő „Büdöstapolca” forrása természetesen a Harkányi Gyógy- és Strandfürdő valóban csodás, gyógyító termálvizére utal.
Fürdőink filmkockákon

A klasszikus magyar filmgyártás is szerette a fürdőket

Budapest gyógyfürdői több hazai alkotásban is szerepet kaptak. Kezdve Ottlik Géza Iskola a határon című regénynek kezdő jelenetétől, amely úgy indul „Szeredy Dani motyogott valamit az orra alá, ahogy álltunk a Lukács fürdő tetőteraszán, a kőpárkánynak támaszkodva, s néztük a sok napozó civilt.” Egy másik klasszikus, az 1956-ban készült Hannibál tanár úr jelenetei közül is kapcsolódik néhány a fürdőkhöz, ezeket az akkor még teljesen más képet mutató Gellért Fürdőben vették fel.

Schelll Judit és Dobó Kata a Széchenyiben

Goda Krisztia 2008-ban készült filmjében, a Kaméleonban a főszereplő szélhámost játszó Nagy Ervin és az orvost alakító Kulka János ugyancsak a Gellért Fürdő medencéjének falánál beszélik meg az élet nagy dolgait. Ugyancsak Goda Krisztina filmje a Csak szex és más semmi, amely újabb látványos fürdő hátteret hozott (lenti képen). A Dobó Kata, Schell Judit és Csányi Sándor főszereplésével készült vígjáték strandjelenetét a Széchenyi fürdőben forgatták, 2005-ben. A Budapesten készített nagy sikerű Borgiák című angol televíziós sorozat első évadában látható nápolyi fürdőjelenetet pedig a Rudas fürdőben vették fel. Lehet, hogy a stáb tagjai is kihasználták Budapest legmelegebb, huszonkilenc Celsius fokos gyógyvizes uszodáját és a legmelegebb gyógyvizes medencét, aminek hőmérséklete nem kevesebb, mint 42 fok.
Fürdőink filmkockákon

Egy sárkány története Celldömölkön

Végül, ha nem is a fürdő, de annak környezete nagy tetteknek volt szemtanúja a filmkészítés történetében. Hazánk kis vulkánja, az ötmillió évesre becsült Ság lábánál épült Celldömölki Vulkánfürdő nyugodt környezetben várja a látogatókat. A fürdőből tökéletes rálátás nyílik a Ság-hegyre, aki még nem járt ott, annak érdemes kombinálni a fürdést a vulkán-túrával. A fantasy rajongóknak adalék, hogy ott forgatták az Eragon című film több látványos jelentét is.
Borítóképünk a Gellért Gyógyfürdőben készült.

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...