Aktuális akciók
Őszi akciókŐszi akciók

Gyógyító barlangok közel és távol

2021. 07. 13. 18:02
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
Hazánkban és a környező országokban számos izgalmas barlang vár felfedezésre, mélyükön gyógyító, kristálytiszta levegővel és gyógyvízzel.

Ahol a legtisztább a levegő

A Tapolcára látogatók tudják, hogy az Európában egyedülálló gyógybarlang levegője valamennyi vizsgált barlang közül a legtisztább. Főleg azok számára hasznos ide látogatni, akik asztmatikus betegségekben, hörghurutban, vagy légutakat érintő allergiás megbetegedésben szenvednek. Megnyugtatja a vegetatív idegrendszert. A barlangban 14–16 °C körüli a hőmérséklet, a levegője nagyon magas nedvességtartalmú 98 %. Az itt tapasztalatható magas szén-dioxid koncentráció növeli a légzés intenzitását, a barlangi klíma pedig segít helyreállítani a felborult biológiai ritmust.
Gyógyító barlangok közel és távol
Tapolcai tavasbarlang

A természet fedett uszodái

A Miskolctapolca Barlangfürdő Európában egyedülálló, hiszen karsztban ilyen magas hőfokú víz nem található másutt. A 30 fokos vízben nagy élmény fürdőzni, emellett a barlang levegője is gyógyhatású. A vize főként ízületi betegségek esetén ajánlott, és alacsony sótartalma miatt korlátlan ideig lehet benne fürdőzni. Javasolt még azoknak, akiknek légzőszervi, gyomor-bélrendszeri, vagy szív- és érrendszeri problémái vannak.
Gyógyító barlangok közel és távol
Miskolctapolca Barlangfürdő
A demjéni barlangfürdőt sem kell sokaknak bemutatni, ami Közép-Európa legnagyobbjának számít 760 méter hosszú barlangrendszerével és 1500 négyzetméter vízfelületével. A Demjéni Termál Völgy népszerűségét sokoldalúságának köszönheti, hiszen barlangfürdő, gyógyfürdő és aquapark is várja itt a vendégeket. A Cascade Barlang- és Élményfürdő igazi szemkápráztató látványosság, az egyik legkülönlegesebb hazai fürdőhelyszín.
Gyógyító barlangok közel és távol
Cascade Barlang- és Élményfürdő
Külföldön is találunk példát a barlangban való fürdésre, ilyen a Selmecbányától 12 km-re lévő Szklenófürdő. A Selmeci-hegyek lábánál tör fel a mélyből a 42 °C hőmérsékletű, magas kalcium és magnéziumtartalmú termálvíz, ami közvetlenül a gyógyfürdő barlangjába folyik és kiválóan alkalmas a különféle mozgásszervi megbetegedések gyógyítására. Érdemes kipróbálni a kb. 1 órás barlangfürdő programot, amely egy 15-20 perces barlangfürdőzéssel kezdődik, majd egy relaxációs teremben kb. 20 percet pihenhetünk, végül egy masszázsszék veszi a testünket kezelésbe 10-15 percen át.
Gyógyító barlangok közel és távol
Szklenófürdő
Nem meglepő, hogy a Tűz és a Föld országában is találunk egy kis lávabarlangot a Mývatn-tó területén, ahol lehetőségünk van fürdőzni, bár nem túl legális módon. Izlandon, Grjótagja-nak nevezik, és sokszor akkora hó borítja, hogy megtalálni is nehéz a geotermikus képződményt. 1975-1984 között olyan magasra emelkedett a víz hőmérséklete a hasadékvulkáni kitörések miatt, hogy elérte az 50 fokot is, azonban a ’90-es évekre már visszaállt egy alacsonyabb hőmérsékletre, ezzel újra utat engedve a fürdőzőknek, de 2014 óta tiltják, így csak a legbátrabbak ereszkednek le a barlang mélyére egy forró fürdőre. Érdekessége még, hogy a Trónok harca egy részét is itt forgatták.
Gyógyító barlangok közel és távol
Grjótagja

Barlang szanatórium

A jósvafői bejárattól közelíthetjük meg az Aggteleki-karszt második leghosszabb barlangját, a Béke-barlangot, azon belül a szanatóriumot. Levegője gyógyító hatással rendelkezik, fokozza a károsodott szövetek regenerációját, a szervezet természetes védekező mechanizmusát, a légutak tisztító tevékenységét, valamint gyulladáscsökkentő, nyákoldó és görcsoldó hatású. Javasolt 3 hétig naponta 3–5 órát eltölteni a barlangban, orvosi felügyelet mellett.
 

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...


Őszi wellness akciók!

Pihenésre vágyik? Pezsdítse fel őszi napjait, fedezze fel az ezerféle színbe öltözött tájat, és élvezze a wellness szállodák kényeztető szolgáltatásait! Válogasson a legjobb ajánlatok között!Megnézem