Quantcast

Aktuális akciók
Karácsonyi ajándéktippekKarácsonyi ajándéktippek Év végi ajánlatokÉv végi ajánlatok

Jó a bőrre - szulfid tartalmú, kénes gyógyvizek

2014. 09. 26. 15:23
Szerző: Hradszki Róbert  Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
A gyógyvizek között ritkaság számba menő jelentős kéntartalmú hévíz található Harkányban, Balfon, Mezőkövesden, Csisztapusztán, Parádon.
A termálvizekben található különböző összetevők különféle betegségeket gyógyítanak. Az összetevők túlsúlyától függően hétfajta gyógyvizet különböztetünk meg. Az egyik kis, meglehetősen speciális csoportba a kénes vizek tartoznak. A gyógyvizek esetében az is fontos, hogy a fő karakter mellé milyen további ásványi sók, elemek, szervezetünket gyógyító természetes vegyületek kapcsolódnak. A gyógyvízzé nyilvánítás előtt minden esetben szükség van orvosi vizsgálatokra, kontrollcsoport mellett végzett tesztre, hogy az adott víz gyógyerejéről pontos képet kapjunk. Azonban a főbb kémiai elemek ismeretében általánosságban is értékelhető az egyes típusok élettani hatása! A magas kéntartalmú vizekről is egyértelműen kijelenthető néhány általános tény.
A kénes vizek fő hatóanyaga fürdőzéskor nem csak a bőrön át, hanem légzés útján is bejut a szervezetbe, és a porcokba is beépül. Ez ízületi kopások esetén kiváló hatással van, mivel ilyenkor a kénsav tartalmat is pótolni kell. Ám a kénes víz nem csak ízületi megbetegedésekre, degeneratív gerinc- és végtagízületi bántalmakra hatásos, mint általában a termálvíz - a szív és érrendszeri problémák esetében is gyógyerővel bír! Mivel a kén a szívkoszorúereket kitágítja, javul a szív vérellátása. Emellett az érfalakba beépült kén koleszterin-háztartásunkra is kedvezően hat.
A kénes gyógyvizek specialitása azonban, hogy eredménnyel kezelhetőek velük a pikkelysömör és más makacs bőrbetegségek. Nem véletlenül jár vissza Harkányba annyi psoriasistól szenvedő beteg.
Azt is kevesen tudják, hogy a kéntartalmú termálvíz belsőleg étvágyjavító hatású, különösen gyomorsavhiány esetén. Mivel a Rudasnak és a Szent Lukács fürdőnknek is van ilyen jellegű forrása, érdemes felkeresni ivókútjaikat!
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...