Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók Gyermekbarát ajánlatokGyermekbarát ajánlatok További ajánlatok

Kis csúszdahatározó – hogy tudjuk, mire vállalkozunk

2017. 07. 15. 08:37
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
Twister, kamikaze, fekete lyuk és őrült folyó… Vízi csúszdák elképesztő nevei ezek, amelyek már a kapun belépve személyiségtől függően adrenalinnal vagy félelemmel töltik el a vízi vidámparkokba érkező vendégeket. Jöjjön egy rövid csúszdalexikon a legnépszerűbb típusokkal!
A vízi vidámparkok és strandok egyik kedvence az anaconda elnevezésű csúszó alkalmatosság. Ez a régóta ismert, szinte mindenütt megtalálható „nagybetűs” vízi csúszda, amely az aquaparkok egyik legismertebb típusa. Azért szeretik, mert viszonylag lassú és sokkal inkább nyújt játékos élvezetet, mint adrenalin növelő száguldást. 10%-osnál is kisebb lejtése miatt méltán örvend hatalmas népszerűségnek, hiszen a legfiatalabb korosztály is igénybe veheti. Ettől függetlenül a fürdő valódi dísze lehet, hiszen vonalvezetése harmonikus és attraktív.
Kis csúszdahatározó – hogy tudjuk, mire vállalkozunk
Anaconda csúszdák az Atlantika Vízividámparkban  - Gergelyiugornya
Sokan neve alapján veszélyesnek gondolják, pedig nagyon szórakoztató és biztonságos a sok helyütt megtalálható kamikaze csúszda. Az égbenyúló indító magasság vad száguldást ígér, melyet a beépített bukkanók tompítanak kissé. A csúszdáról vízbe érve a csobbanás jelenti a kamikaze feladatának teljesítését.
Kis csúszdahatározó – hogy tudjuk, mire vállalkozunk
Kamikaze csúszdák
Az egyik legkülönlegesebb élményt kínáló felfedezés a csúszdák világában az inga. Lecsúszunk az egyik oldalon, de ahelyett, hogy vízbe csobbannánk, a lendület tovább visz a másik oldali emelkedőn, majd jön az újabb lendület és csúszás. Szinte véget nem érő élvezet, a csúszás igazi szerelmeseinek. Az egyik közösségi oldalon kötöttpályás bungie-jumpinghoz hasonlították azt az élményt, amikor az ingacsúszdáról egy gumicsónakban ülve 50 km/órás sebességgel leszáguldunk, majd ismét és ismét, amíg el nem fogy a sebesség.
Sokak, különösen az idősebbek és a kisgyerekes szülők kedvence a sok helyütt fellelhető „lassú folyó”, melyen szépen, komótosan, egy úszógumiban vagy matracon ülve csoroghatunk végig az enyhén hullámzó patakocska vizén.
Kis csúszdahatározó – hogy tudjuk, mire vállalkozunk
„Lassú folyó” - Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont
Ennek ellentéte az inkább adrenalin függőknek kínált „őrült folyó", amely valójában egy hosszú csúszda, melyről a vadvízi kenuzáshoz hasonló élménnyel távozhatnak azok, akik kipróbálják a csúszó-matraccal használható, változó szélességű és irányú kanyarokkal tarkított csúszdát.
Kis csúszdahatározó – hogy tudjuk, mire vállalkozunk
„Őrült folyó”
A kalandot kedvelők nagy kedvence a twister is, amely az adrenalin, a gyorsulás és az izgalom szórakoztató keveréke. A két vagy több egymásba csavarodó kígyóhoz hasonlítható csúszdarendszer a kanyargás mellett is óriási sebességet és vele együtt nagyon hangos sikongatást ígér.
Aki sebességrekordot szeretne felállítani, annak a hidrocső csúszda a legjobb választás. Villámgyors, mégis biztonságos, egyenes lejtésű, zárt csőcsúszda, ahol egyetlen kanyar, vagy bukkanó sem fékezi a sebességet. Többféle dőlésszögben és hosszúságban létezik, nyilván ezektől függ a csúszdában elérhető sebesség is.
A közös csúszdázás szerelmeseinek nagy kedvence a sokhelyütt megtalálható, különféle nevekkel illetett multi-csúszda. Legfontosabb jellemzője nyilvánvalóan, hogy egyszerre, egymás mellett többen is csúszhatnak, akár egymás kezét fogva, akár egymással versenyezve. A 2-3-4-5 pályás változatban egyaránt megtalálható, pályánként egyszerre egy személy csúszhat le rajta. Külön vicces, hogy az érkező szakasz lejtése enyhébb, kiegyenlítő, ennek köszönhetően a lecsúszó szinte a víztükrön siklik tovább, testsúlytól függően.
A fekete lyuk elnevezésű csúszda sok aquapark kedvelt látványossága, hiszen valódi „rettegést” ígér kipróbálójának. Tulajdonképpen egy zárt csőcsúszda, ahol teljes sötétségben száguldva, vagy újabban már különféle fényeffektekkel kísérve várhatjuk a csúszda végén hirtelen bekövetkező csobbanást.
Kis csúszdahatározó – hogy tudjuk, mire vállalkozunk
Fekete lyuk csúszda
Talán kevesebb strandon és vízi parkban található meg, de nagyon sok sikongatást és nevetést ígér az ufo fantázianevű csúszda is. Itt a vendég egy felgyorsító csőcsúszdából, a ráfutó szakaszból indulva érkezik a tölcsér alakú nyitott részbe, melynek tengelye körül egészen addig kering körbe-körbe, míg lelassulva az érkeztető nyíláson keresztül a fogadómedence vizébe nem pottyan.
Borítókép: Hungarospa Hajdúszoboszló

Szóljon hozzá