Quantcast

Aktuális akciók
Évindító akciókÉvindító akciók

Öt gyógyfürdő ekcémás bőrre

2022. 07. 18. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
Pirosló, viszkető bőr, nehezen múló és időről-időre újra jelentkező tünetek. Tudták, hogy az ekcéma tüneti kezelésének kiegészítésére néhány hazai gyógyvíz is alkalmas? Mondunk néhány példát.
Aki egyszer már találkozott az ekcémával, sajnos visszatérő vendéggel ismerkedett meg. Az ekcéma nehezen gyógyítható, de tünetei – különösen a kezdeti stádiumban – enyhíthetők.
 
Az ekcéma, más néven dermatitis a bőr krónikus, gyulladásos, az immunműködés egyensúlyának zavara miatt kialakuló betegsége. Nagyon kellemetlen nyavalya, melynek során a kiszáradó bőrön apró hólyagok jelennek meg, melyek erősen viszketnek. Dörzsölés és vakarás hatására a hólyagocskák felduzzadhatnak, a bőr körülöttük megvastagszik és kirepedezik. A tünetek hullámzó erősségűek, néha enyhülnek, aztán megint felerősödnek. Nagyon kellemetlen és egyben kiszámíthatatlan betegség.
 
Tapasztalatok szerint egyes gyógyvizek enyhítik az ekcéma tüneteit. A leghatékonyabbak a magas só vagy kén tartalmú vizek. A kénnek fertőtlenítő, baktérium- és gombaölő hatása van, továbbá normalizálja a bőr faggyútermelését. A só ugyancsak fertőtlenítő hatása miatt hatékony, de kiemelendő regenerálódást segítő tulajdonsága is. Nagyon fontos azonban tudni, hogy a fürdő sebes, kirepedezett, bőrhiányos felületen nem ajánlott. Ajánlatos az ekcéma kezdeti stádiumában igénybe venni, amikor még csak viszketéssel és bőrszárazsággal vagy pírral lehet számolni. Kerestünk néhány hazai termálfürdőt, melyeknek vize magas kén vagy sótartalma miatt hatékony kiegészítője lehet az ekcémás bőr kezelésének.
 
A harkányi gyógyvíz kémiai összetétele alapján a kénes gyógyvizek családjába tartozik.  Ásványi sók, ionok, bróm, fluorid teszik gazdaggá, gyógyászati szempontból gyógyvízzé a harkányi gyógyvizet. Ízületi és reumatikus panaszok, nőgyógyászati problémák  mellett pikkelysömör kezelésére használják. A Harkányban végzett orvosi vizsgálatok során arra jutottak, hogy az ottani gyógyvízben lévő kén-hidrogén a szervezetbe kerülve az immunrendszer működését is kedvezően befolyásolja. Így ebben a fürdőben nemcsak a kén külső fertőtlenítő és gombaölő hatásával számolhatunk, hanem belsőleg ható gyógyító erejével. A harkányi gyógykórház komoly sikereket ért el a betegség kezelésében, klinikai vizsgálatok igazolták az önmagában vagy más terápiás modulokkal kombinálva alkalmazott harkányi fürdő terápia kedvező hatását a bőrtünetek csökkentésében.
 Öt gyógyfürdő ekcémás bőrre

 
Az egerszalóki Saliris Resot and Spa gyógyfürdő ereje szintén a kéntartalomban rejlik. A 410 méter mélyről feltörő 65-68 Celsius fokos kalcium-nátrium-hidrokarbonátos, fluoridos, kénes termálvíz, magas szabadszénsav- és meta-kovasavtartalommal bír. A kénes gyógyvizek kategóriájában az egyik legjobb besorolást kapta. Jótékony hatása frissítő fürdőként is élvezhető, de számos gyógykezelés alapjául is szolgál. A víz 30 nyomelemet tartalmaz, ebből 19 biológiailag nélkülözhetetlen. A kéntartalom mellett a víz sótartalma is nagyon jó hatással van az ekcémás tünetek enyhítésére.
 Öt gyógyfürdő ekcémás bőrre

 
A Hajdúszoboszlón kb. 1100 méter mélységből feltörő 75°C-os víz jodidos, brómos, konyhasós, hidrogén karbonátos termálvíz. A vizsgálatok kimutatták, hogy a víz tartalmaz bitument és ehhez kötődő ösztrogént, továbbá még különböző nyomelemeket: titán, vanádium, réz, cink, ezüst, stroncium, bárium és ólom formájában. Neves kutatók véleménye szerint, „a hajdúszoboszlói víz” a maga nemében egyedülállónak tekinthető, kiemelkedik a természet patikájának tárházából, mind a megőrzés, mind pedig a rehabilitáció során. A fürdőkúra hatása sebészeti, idegi, bőrgyógyászati eredetű megbetegedések (ekcéma, pikkelysömör) kezelése során is észlelhető.
 Öt gyógyfürdő ekcémás bőrre

 
A 670 méteres mélységű gyopárosi termálkút vizét még 1999-ben nyilvánították gyógyvízzé. A gyógyvizet 47 Celsius-fokos hőmérsékleten nyerik ki a talajból, innen hűtik a kezeléshez szükséges hőfokra. A vízben található hatóanyagok a kúrák során fájdalomcsillapító hatásukkal megkönnyebbülést hoznak a beteg, fájó testtájékon, s fokozzák a szervezet regenerációs képességét, ezzel is támogatva a mielőbbi gyógyulást. A gyopárosi fürdő termálvíze 34 Celsius-fok alatt gyulladáscsökkentő, bőrünkkel érintkezve pedig a legkülönbözőbb bőrbetegségek, így az ekcéma, a lichen vagy a pikkelysömör (pszoriázis) okozta bőrgyulladás kezelésének támogatására is kitűnően alkalmas.
 Öt gyógyfürdő ekcémás bőrre

 
A hévízi gyógyiszap 80 % szervetlen és 20 % szerves anyagot tartalmaz. Az ásványi alkotórészek közt a mész van túlsúlyban, mert a szárazanyag 60 %-át adja. A víz alatt elkorhadt növényi anyagok maradékai a forrásvíz által fellazított tőzegréteg szerves részeit jelentik, s bennük a kovamoszatok vázai, kagylóhéj-törmelékei növelik a bőrt ingerlő fizikai gyógyhatást. Az iszapban levő rádiumsók és redukált kénvegyületek a gyógyító hatás alappillérei. A hévízi gyógyiszap rádiumos hatása a fájdalomcsillapító sugárzásával a szervezet mélyére hatva elősegíti és növeli az anyagcserét, élénkíti a mirigyműködését, megnyugtatja az idegrendszert és a sejtműködést a gyógyulás irányába befolyásolja. A hévízi lápos iszap radontartalma az ország minden iszapja közül a legnagyobb, kéntartalma miatt használják bőrgyógyászati betegségek kiegészítő kezelésére is.
 Öt gyógyfürdő ekcémás bőrre

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...