Aktuális akciók
Karácsonyi ajándéktippekKarácsonyi ajándéktippek Fürdőbelépő ajándékbaFürdőbelépő ajándékba

Új utakon jár a fürdőváros

2015. 10. 01. 21:03
Forrás: Turizmus Online
Fürdőzés
Izgalmas rendezvényekkel, magas minőségű kulturális programokkal tölti meg az idei évet is az Alpokalja egyik legsokoldalúbb fürdővárosa, Bük. Az idén 750 éves jubileumát ünneplő településen számos kulturális és szórakoztatóprogram várta és várja a látogatókat, október elején pedig a Szent-Mihály napi Forgatag csábítja a wellnessre és kultúrára szomjas közönséget.
Olvasószemüveg, határtalan irodalom 750 percben címmel irodalmi programsorozattal indították el a jubileumi rendezvénykínálatot, mely az egész évre tartogat különlegességeket. Májusban például Szabó Gyuri bácsi, a „bükki füvesember” Bükön vezette be az érdeklődőket a gyógynövények rejtelmeibe. Szeptemberben a nemek közti különbségről értekezik Müller Péter. Novemberben Mutassunk szamárfület! címmel Nagy Bandó András interaktív verses-dalos műsora mutatkozik be gyerekeknek, szülőknek és nagyszülőknek. A színházkedvelők is számos csemegével találkozhattak a Művelődési Központ Forgószínpad (Nem csak) színház az egész világ! előadás-sorozatában. Több nemzetközileg is elismert hazai társulat lép a világot jelentő deszkákra, változatos repertoárral, a fekete komédiától a musicalig.
A KultúrWellness és Büki KultúrKúra rendezvénysorozat egész nyáron színvonalas programokkal várta az érdeklődőket. A nyári rendezvények nyitóprogramja az Aratófesztivál volt, amelynek keretében a hagyományőrző csoportok hintókkal, lovaskocsikkal vonultak fel a kézi kaszás aratáshoz. A 750 éves település mellett a nyári nagyrendezvény is jubilált, 2015. július 22-e és 26-a között immár tízedik alkalommal rendezték meg a Gyógy-Bor Napok és Büki Gasztrofesztivált. A neves előadók és együttesek mellett helyi termékekből készített ínycsiklandó ételeket, valamint a legszebb hazai borokat is megkóstolhatták az ötnapos rendezvénysorozatra kilátogató vendégek. Külön érdekesség, hogy a kora délutáni, illetve esti koncerteken és műsorokon való részvétel ingyenes volt, és a Csík Zenekartól a Qiumby-koncertig minden korosztály megtalálhatta kedvenc zenei stílusát. Nem csoda hát, hogy az öt nap alatt kb. 16 ezer ember is megfordult a fesztiválon.

Nemcsak fürdőváros, a Magyar Dal Fővárosa is

A város kultúra iránti elkötelezettségét mutatja, hogy idén Bük városa nyerte el a Magyar Dal Fővárosa megtisztelő címet. Arra a kérdésre, hogy egy népszerű fürdőváros számára miért fontos, hogy csatlakozzon egy olyan országos mozgalomhoz, amely túlmutat az idegenforgalmi célokon, Tóth Tamás azt válaszolta, hogy Bük város számára mindig is fontos volt a hagyományos értékek megőrzése mellett új hagyományok teremtése. Ezért nem volt kérdéses, hogy teljes elkötelezettséggel pályázzanak a Magyar Dal Fővárosa címre, elfogadva azt a körülményt is, hogy az idei évtől ennek a megtisztelő címnek inkább csak eszmei értéke van, mivel egyéb marketingtámogatást már nem tud biztosítani a pályázat kiírója.
Terveik szerint ezentúl minden évben szeretnének otthont adni a magyar kultúra egyik fontos elemének, a magyar dalnak. 2015. szeptember 13-án, két színpadon és egyéb alternatív fellépőhelyen számtalan helyi és országos ismeretségű zenekar éltette a magyar dalt – olyan nagy nevekkel, mint a Pál Utcai Fiúk, Harcsa Veronika, Kowalsky meg a Vega és a 30Y, no meg az LGT ikonikus tagjai – Somló Tamás, Karácsony János és Solti János –, közel 3000 néző előtt.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...