Aktuális akciók
Évindító akciókÉvindító akciók Húsvéti ajánlatokHúsvéti ajánlatok Szenior és gyógykúra ajánlatokSzenior és gyógykúra ajánlatok További ajánlatok

Védje ki a tél utolsó támadását – irány a forróság

2018. 02. 13. 19:13
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
Bár a januári „tavaszban” azt hittük, a tél erre az évadra kitombolta magát, az elmúlt napok időjárása bebizonyította, hogy tévedtünk. Ilyenkor az emberek többsége egy kis forróságra vágyik, arra, hogy teste-lelke felmelegedjen. Ehhez próbálunk segítséget nyújtani.
Ebből is látszik, a wellness igazi szezonja télen van. Ilyenkor jól esik a hideg/fagyos mindennapokból a meleg vízbe csobbanni és kikapcsolni az agyunkat, vagy a szaunában izzadni, esetleg rászánni magunkat egy jó kis masszázsra. Nem véletlen, hiszen a fürdő és az átmelegítő wellness kezelések nemcsak kellemes, testet-lelket átmelegítő élményt nyújtanak, de nagyon egészségesek is. A forró fürdő ellazít, segíti az éjszakai alvást és méregtelenít. Sokan nem tudják, de a meleg víz csökkenti a szorongást, a stresszt és nyugtatja az idegrendszert. Migrén és makacs fejfájás esetén is érdemes egy próbát tenni a meleg vízű fürdőben, sok esetben ugyanis megoldást jelent a problémára
Amikor a hideg, téli időszakban termálfürdőt választunk, sokszor figyeljük az adott medencék vizének hőfokát, keressük az „igazán forrót”. 38-40 fokos vízzel feltöltött medencéket az ország szinte minden tájegységén találunk, sőt, hazánkban a legtöbb helyen bőven hűteni kell a vizet ahhoz, hogy „fogyasztható” legyen. Mezőkövesd mellett, a Zsóry Gyógy- és Strandfürdőben a wellness részlegben is találunk egy 38-40 fokos gyógymedencét, ugyanilyen meleg vizet ígér Szegeden, a Napfényfürdő Aquapolisban is a legmelegebb medence. Budapesten a Rudas Gyógyfürdő és uszoda kínálja a legmelegebb, 42 fokos vizet, ráadásul itt a fürdő épületének fő magja és egyben alapja a mai napig a török fürdő nyolcszögletű medencéje és a félgömb kupolával fedett nyolc oszlopos medencetér. A nemrég megújult Szarvasi Szent Klára Gyógyfürdőben is kellemes, 40 fokos vízben melegíthetjük meg átfázott csontjainkat. Természetesen ezeken kívül is szép számmal találni még 38-40 fokos fürdőt Magyarországon, fürdőkereső menüpontunkban megtalálják a legmelegebb fürdők teljes listáját..
Védje ki a tél utolsó támadását – irány a forróság
Rudas Gyógyfürdő
Nemcsak a fürdővel, de néhány wellness kezeléssel is átmelengethetjük magunkat. Vannak például olyan masszás típusok és kiegészítők, amelyek a téli időszakban különösen kedveltek, hiszen átmelegítik a testet és a lelket egy szeles, hideg és fáradt nap után. Az aroma olajos, a lávaköves vagy akár a csokoládé masszázs nemcsak ellazít és kellemes érzéseket kelt, de át is melegíti a testünket. Az iszappakolás és az iszapfürdő is a tél kedvelt kezelése. A meleg pakolás és annak ásványi anyagai kiválóan oldják a stresszt, csökkentik a fáradtságot, segítenek a méregtelenítésben is.
Védje ki a tél utolsó támadását – irány a forróság
Iszappakolás
Végül, de nem utolsó sorban, ha a hideg idő és a wellness szavak együtt szerepelnek, az első ami mindenkinek beugrik, az a szaunázás élménye. A szauna nemcsak átmelegít és a bőrünket teszi szebbé, rendszeres használata az immunrendszert is megedzi. Ha heti egy alkalommal időt szakítunk rá, máris sokat tettünk azért, hogy megelőzzük a szokásos téli légúti megbetegedést. A szaunában, izzadás közben a test felhevülésével is egy lázhoz hasonló állapot lép fel, amit hyperthermiának vagy túlmelegedésnek hívnak. Ennek hatására az immunrendszer aktiválódik és több ellenanyagot termel, ami megvédi a testet a fertőzésektől.
A hazai fürdők között az egyik rekorder a Gyulai Várfürdő, amely összesen tizenkét féle szaunával rendelkezik, ráadásul ezek közül az egyik nem hagyományos, hanem krioszauna. A fővárosban a Széchényi Gyógyfürdőben kipróbálhatjuk Magyarország elsőként átadott hölégkamráját, de élezhetjük a fényterápia és az aromakabinok jótékony hatását is. A Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrum szauna világában tepidárium, kristály és aroma gőzfürdő, infrakabin, finn szaunák, aromaszauna és kültéri ördögszauna várja az ellazulni és felfrissülni vágyókat. Az Aquaticum Debrecenben több száz négyzetméter alapterületű szaunavilág található, melyben három finn szauna, négy gőzkabin, jégkút, tepidárium, infra- és négy gőzkabin, hideg vizes csobbanó medence, illetve egy stollen szauna szolgálják a kikapcsolódást.
Védje ki a tél utolsó támadását – irány a forróság
Szauna-ceremónia a Gyulai Várfürdőben
A nyitókép a Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrum szauna világa látható.

Szóljon hozzá