Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Város a város alatt

Eger
További információ
Az Egri bazilika főbejáratához vezető lépcsősor mellett nyílik a Város a város alatt kiállítóhely, a török hódoltság alatt épült egykori érseki pincerendszer bejárata. 
Az ország hét építészeti csodájának egyike Eger különlegessége, az egykori érseki pincerendszer, amelynek története a török megszállás után kezdődött. Az ekkoriban visszatérő Fenessy György nem akart a várban lakni, ezért a püspökség két építési telket vásárolt, amelynek egyikén felépítették a palotát. Az ehhez szükséges tufát az alatta lévő dombból termelték ki, amellyel nemcsak a palota épült fel, hanem egy óriási pincerendszer is kialakult. Mivel nem akarták, hogy a terület kárba vesszen, ezért itt tárolták a környező szőlőterületekről származó tizedet, ami nagyjából 11-12 millió liter bort jelentett évente. Ez az 1940-es évekbeli államosítás után életveszélyessé vált, ezért néhány évtizeddel később vasbetonszerkezettel erősítették meg. A Város a város alatt járatai ma vezetett túrán látogathatóak, így a pince legszebb része, az Oszlopcsarnok is.
 

Nézze meg a "Város a város alatt" videóját!


Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel és Eger látnivalóival kapcsolatos legfontosabb információkról! Kattintson az alábbi gombra...