Aktuális akciók
Tavaszi akciókTavaszi akciók

A leghangulatosabb őszi gasztrofesztiválok

2019. 10. 17. 07:05
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Parázson sült gesztenye, bundában sült süllő, tökös rétes, és finom borok. Megéri elindulni és felfedezni a legfinomabb és hangulatosabb gasztrofesztiválok valamelyikét, majd egy kiadós fürdőzéssel zárni a napot. 

Minden, ami szőlő, minden, ami bor

A Balaton-part legszebb sétánya ősszel is csodás helyszín a borozgatáshoz, és a borkorcsolyák kóstolgatásához. Október 18-20-ig a Füredi Szüreten koncertek, ügyességi játékok, sütiverseny, hagyományőrző programok, borlovagrendi avatás szórakoztatja az érdeklődőket, amit a nap végén a szüreti felvonulás koronáz majd meg, ahol borkóstolók várják a közönséget. A kalóriák ledolgozására szolgál majd a Heveder zenekar, vagy a Besh o droM, akik mindenkit megtáncoltatnak majd. Ha maximálisan kiélveznénk a 3 napos programot, fedezzük fel a környéket, látogassunk el az egy órányi autóútra lévő siófoki Galerius Élményfürdő és Wellness Központ-ba, vagy a 40 km-re lévő ajkai Kristályfürdőbe.
Balatonfüred legjobb szállás lehetőségeit itt találjuk.
A leghangulatosabb őszi gasztrofesztiválok
Az ország másik felén a Szoboszlói Szüreti Mulatságon is kiváló vendéglátói magyar borokkal ismerkedhetünk. Hajdúsági ételekkel és mulatsággal várják a vendégeket három napon keresztül Hajdúszoboszlón. A pénteki mulatságon fellép Vikidál Gyula, a szüreti utcabálon a Moon Factory zenekar a hangulatfelelős. Szombaton Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar szórakoztatja a látogatókat, vasárnap a Kastély Band zárja a hétvégét. Mustkóstolás, utcabál, szüreti szokásos megismerése és retro party is várja a szüretelőket október 18-20-ig. Ha a városban járunk kihagyhatatlan program Európa legnagyobb fürdőkomplexumának kipróbálása, a Hungarospa. Ha több napra maradnánk, az alábbi szállások közül válogathatunk.
Október 26-án a Borkorcsolya napok alkalmat ad az ideérkezőknek a három település Egerszalók, Demjén és Egerszólát legjobb borainak és borkorcsolyáinak megkóstolására, különleges pincék felkeresésére, a helyi egyedi szolgáltatások megismerésére. Közel 20 féle bor és borkorcsolya várható, emellett szakmai borkóstolóra, látványkonyhára és zenei programra is lehet számítani. Ha a napot egy igazán különleges fürdőben fejeznénk be, látogassunk el a Saliris Resort Gyógy és Wellness Fürdőbe. Ha szállást keresünk a környéken, itt találjuk.
Október 19-én Balatonlellén hódítják meg a borászatok és az éttermesek a Kishegyet, és újra megrendezik a Murci Fesztivált, amire vendégborászatokkal, cukrászdákkal, összefogva két helyszínen, különleges menükkel várják a vendégeket. A gasztronómiai élményen túl gyalogos, kerékpáros túrát, kézműves vásárt, népi játékokat, zenét, táncot, és meglepetéseket ígérnek a szervezők. Ha a városban szállnánk meg, itt találjuk a lehetőségeket. Ha még fürdőzni is lenne kedvünk a környéken, a buzsáki Csisztafürdőt 20 percnyi autóútra találjuk, itt 3 gyógymedencében is gyógyulhatunk.  

Ízek, vásárok, illatok

Ha egy igazán hangulatos és történelmi, kulturális értékekben gazdag városba kirándulnánk, Kőszeg kiváló célpont, főleg október 19-20-án, ugyanis ekkor rendezik a Natúrpark Ízei Orsolya-napi vásárt, ahol méhészek, fafaragók, gyöngyfűzők, fazekasok, csuhé-, báb-, és terményjáték-készítők kínálják szebbnél szebb termékeiket az évszázados múltú, ám minden ízében modern vásáron. A Jurisics vár és a Fő tér között sétálva bőven lesz miből szemezgetni és kóstolni, a standokon mézek, mézeskalácsok, borok, kürtőskalácsok, gesztenyés finomságok közül válogathatunk. Ha a városban maradnánk éjszakára, itt találjuk a legjobb szállásokat. A határt átlépve, a várostól 20 km-re egy hatalmas fürdőkomplexumban csobbanhatunk és csúszdázhatunk, a Sonnentherme Lutzmannsburg-ban.
A leghangulatosabb őszi gasztrofesztiválok
Október 24-27. között Békéscsaba legismertebb és az ország legnagyobb, legnépszerűbb gasztronómiai rendezvénye zajlik majd, a Csabai Kolbászfesztivál. Neoton Família, Horvéth Tamás, Follow the Flow, Punnany Massif, Kowalsky meg a Vega, Magna Cum Laude, Lotfi Begi, Halott Pénz csak a legnagyobb nevek a rengeteg fellépő közül, akik szórakoztatják a közönséget a 4 nap folyamán. Emellett kolbászkészítő verseny, disznóvágás bemutató, táncszínház is várja majd az érdeklődőket. Ha megpihennénk a nagy lakomázás és tánc után, az Árpád Gyógy- és Strandfürdő kínál erre lehetőséget. A város szállás lehetőségeit itt tekinthetjük meg
A leghangulatosabb őszi gasztrofesztiválok
Október 19-20-án a balatoni halak királynőjét fesztivállal ünneplik Szigligeten, a halételek és az őszi Balaton rajongóinak nagy örömére. A Szigligeti Süllőfesztiválon kóstolhatunk klasszikus harcsapaprikást, illatozó halászlevet, ropogósra sült keszeget, füstölt halakat, és a tömör, fehér húsú süllőt. A szigligeti borokat és a házi réteseket kóstolva még szebbnek tűnik majd a balatoni panoráma. A szörpösök, lekvárosok, mézesek, mézeskalácsosok kizárólag helyi termelők, mint a csilipaprikát, szarvasgombás készítményeket, aszalt gyümölcsöt árulók is. Szombat eset fellép az Anna and the Barbies, az estet pedig tűzijáték zárja majd. Ha a városban maradnánk éjszakára, itt tudunk megszállni. Kihagyhatatlan látnivaló és gyógyhely a közelben a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház, amihez csak 30 percet kell autóznunk.
Képek: pixabay