Aktuális akciók
Tavaszi akciókTavaszi akciók Húsvéti ajánlatokHúsvéti ajánlatok Szenior és gyógykúra ajánlatokSzenior és gyógykúra ajánlatok További ajánlatok

Fürdőzés és kirándulás egyszerre? Máris mondjuk, merre induljanak

2017. 09. 08. 07:50
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
A legszebb zöldellő vagy ép az őszi napfényben sárgálló táj Magyarországon? Ha ilyet keresünk, akkor a legjobb, ha a nemzeti parkok, ökokertek és tájvédelmi körzetek felé vesszük az irányt. A fürdővárosok, a legszebb termálfürdők mellett is sok helyen vár minket elképesztő szépségű park és kirándulóhely. Válasszanak közülük!
Ha valaki az egész évben nyitvatartó Tisza Parti Gyógy- és Élményfürdőben pihen, alig 25 km-t kell autózni és máris megérkezik a Tiszakürti Arborétumba. A park, melyet mintegy 140 évvel ezelőtt alapítottak, az év minden szakában gyönyörű, de talán kora ősszel a legszebb. Öreg fái - elsősorban tölgyek - korát csak megbecsülni lehet, de az alapítás körül telepített fák is már tiszteletet parancsolóvá nőttek.
Fürdőzés és kirándulás egyszerre? Máris mondjuk, merre induljanak
Tiszakürti Arborétum
A kert főbb értékeit az Öregkerti részen található famatuzsálemek adják, elsősorban a kocsányos tölgyek, platánok, bíbor tölgy, vörös tölgyek. Az újabb telepítések ritkaságai a jegenyefenyők, mocsári ciprusok, ezüstfenyők és a tavaszi virágokat ontó cserjék mellett az Alföldön szokatlan, alhavasi hangulatot idéző rododendronok. A Tiszakürti Arborétum nem csak mesés sétára, hanem kalandozásra is lehetőséget ad, hiszen rendelkezik egy akadályokkal teli kalandparkkal is. A parkban van magaslati kötélpálya, ahol mivel nincs meghatározott útvonal, mindenki olyan akadályt választ, amilyet csak akar. Ezen kívül rendelkezik még csúszópályával és íjászattal is.
A többféle medencével, gyógyvízzel és vízi élményelemekkel rendelkező Tisza Parti Gyógy- és Élményfürdővel ide kattintva ismerkedhet.
Fürdőzés és kirándulás egyszerre? Máris mondjuk, merre induljanak
Tiszakürti Arborétum 
A debreceni Aquaticumban fürdőzőknek mi mást is ajánlhatnánk, mit a nemzetközi hírű, végtelen panorámával bámulatban ejtő Hortobágyi Nemzeti Park vidékét. A Hortobágy Európa legnagyobb szikes pusztája. Itt alapították meg Magyarország első nemzeti parkját 1973-ban. Az 1999-től a Világörökség részeként számon tartott terület magában foglalja a Hortobágyot és a Nagykunság jelentős részét, valamint a vidék arculatát meghatározó építészeti emlékeket, mint amilyen a hortobágyi Kilenclyukú híd, a Hortobágyi Csárda és a pásztorvilág életét bemutató Pásztormúzeum épülete. A tíznél több halastó mellett három észak-déli irányú, jelentősebb vízfolyást találunk a Hortobágyon. Természetes víz a pusztát középen átszelő Hortobágy folyó. A Keleti- és a Nyugati-főcsatorna a nemzeti park peremén szállítja a Tisza vizét. A vidék átlagos tengerszint feletti magassága 92 méter körüli. A tájegység egész Európa szempontjából jelentős egyedi és veszélyeztetett fajokat, valamint ezek élőhelyeit őrzi. A Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont és Kézművesudvarban a Hortobágy élővilágáról láthatnak kiállításokat az érdeklődők, valamint szakmai programok nyújtanak ismereteket.
Fürdőzés és kirándulás egyszerre? Máris mondjuk, merre induljanak
Hortobágyi Nemzeti Park
Mezőkövesdről, a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő városából könnyen megközelíthető a Tisza-tavi Ökocentrum. Ez a hazánkban egyedülálló bemutatóhely a Tisza és a Tisza-tó természeti kincseit, Magyarország második legnagyobb tavának csodálatos élővilágát tárja elénk. A 2012-ben elkészült felszálló madárra hasonlító központi épületben találjuk Közép-Európa legnagyobb édesvízi akváriumát, de a környező parkban és a tóparton is megannyi izgalmas látnivaló várja a látogatókat. A Tisza-tavi Ökocentrum legfőbb látványossága Közép-Európa legnagyobb édesvizű akváriumrendszere, mely egymillió literes össztérfogatával és a benne bemutatott víz alatti csodákkal igazán különleges természet közeli élményt nyújt. Falai közt olyan élményben lehet részünk, mintha a tó mélyén sétálnánk. A főépületet körülölelő mintegy 10 hektáros szabadidőpark állatbemutatóival és játszótereivel egyszerre vidámpark és állatkert, míg a létesítmény részét képező Tájház, halászskanzen és hagyományőrző baromfiudvar révén valóságos időutazást tehetünk a XIX. század világába.
Fürdőzés és kirándulás egyszerre? Máris mondjuk, merre induljanak
Tisza-tavi Ökocentrum
A Harkánytól és a Harkányi Gyógy- és Strandfürdőtől 15 km-re az Ormánság területén, Szaporca település közelében elhelyezkedő Ős-Dráva Látogatóközpont a Duna-Dráva Nemzeti Parkot, a Dráva folyót, az egykori ormánsági életet és a tradicionális gazdálkodási formákat mutatja be. A látogatóközpont főépületében található korszerűen és látványosan kialakított kiállítás az ormánsági táj jellegzetes élőhelyeit, néprajzi hagyományait, illetve a természet erőforrásainak egykori, természet közeli hasznosítását ismerteti meg a látogatóval. A kikapcsolódást népi iparművész által készített játszótér és tűzrakó helyek is szolgálják, a környező területeket kilátótoronyból lehet megtekinteni. A látogatóközpont majorjában őshonos magyar háziállatokkal találkozhatunk.
Fürdőzés és kirándulás egyszerre? Máris mondjuk, merre induljanak
Duna-Dráva Nemzeti Park
Hévízi vagy Zalakarosi pihenés idején adja magát a Kis Balaton felfedezése. A tájvédelmi körzet talán legszebb része a Kányavári-sziget, amelyre egy különleges fahídon át érkezhetünk meg. A Kányavári-sziget az egyetlen olyan terület a Kis-Balaton térségében, amely vezető nélkül, egész évben szabadon látogatható. A szigeten a Búbos Vöcsök tanösvényt alakította ki a Nemzeti Park Igazgatósága. A 15 állomásból álló tanösvény hossza kb. 1,5 km, egy jó óra alatt kényelmesen bejárható. Amennyiben kevés az időnk, úgy a sziget északi felének felfedezését javasoljuk. Az információs táblák a Kis-Balaton madárvilágát mutatják be. Kis szerencsével mi is megpillanthatunk néhány a gázlóban totyogó, vagy a nyílt vízen úszkáló vízimadarat. Egy kicsit még délebbre egy idilli réten vadonatúj játszótér is várja a kicsiket.
Fürdőzés és kirándulás egyszerre? Máris mondjuk, merre induljanak
Kányavári-sziget

Nyitókép: Tisza-tavi Ökocentrum (forrás: balneum.hu)
Képek forrása: balneum.hu (1); tiszakurt.hu (2, 3); hungarikum.hu (4); itthon.hu (5); kisbalaton.hu (7)

Szóljon hozzá