Aktuális akciók
Őszi wellness akciókŐszi wellness akciók Őszi fürdőtippekŐszi fürdőtippek

Gyönyörű természeti csodák szerte az országban

2022. 09. 06. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Ritka természeti látnivalók, mesebeli szurdok, föld alatti csoda és két olyan képződmény is felkerült a listánkra, amelyekre fürdő is épült. Fedezzük fel őket még idén ősszel, és lazítsunk a túra után a legközelebbi fürdőkben. 

Gejzírek a Bükkben

Több helyen is másfél-két méter magasra tör fel a kristálytiszta karsztvíz a Bükki Nemzeti Park déli részén a Bükk mészkőfennsíkjából. Közülük a leglátványosabb a Vörös-kő-völgyi alsó forrás, ami a hóolvadás következtében már február végétől lövelli magából a vizet, de a leglátványosabb a tavaszi hónapokban. A Vöröskői-alsó-forrás Felsőtárkánytól északra található, melyet a Stimecz-ház melletti Vöröskő-völgyön keresztül lehet megközelíteni, csak a vízfolyást kell követni.
Gyönyörű természeti csodák szerte az országban
Bükki gejzírek - Kép forrása

Rudabányai-tó

Az ország legmélyebb tava egy nagy és kisebb állóvíz egyesüléséből született, hossza nagyjából 300 m, szélessége 80 méter, mélysége pedig helyenként elérheti a 60 métert. Különleges adottságai miatt a filmesek kedvelt helyszíne is, egy trópusi tengerpart, vagy akár egy lakatlan sziget látványvilágát is képes elénk varázsolni. Bár a tó magánkézben van, szabadon látogatható, csak jelezni kell a Rudabányai Múzeumnak, azonban fürdeni tilos benne. Egy órányi autóútra találjuk a Miskolctapolcai Barlangfürdőt, amit ne hagyjunk ki, ha a környéken járunk, és ha szállást is keresünk éjszakára: itt tehetjük meg.
Gyönyörű természeti csodák szerte az országban
Rudabányai-tó - Kép forrása

Dera-szurdok

A Pilis és a Visegrádi-hegység keresztezésénél, Pilisszentkereszten találjuk az egyik leghangulatosabb patakvölgyet, a vadregényes Dera-szurdokot. A közlekedést fahidak könnyítik meg, a patakmederben nyáron alig csörgedezik víz, sokszor teljesen kiszárad, de esőzéskor, hóolvadáskor látványos zuhatag keletkezik. Fahidak sokaságán haladhatunk végig a gyerekekkel is egyszerűen, könnyen teljesíthető, jól kiépített túraútvonalon. A 11 kilométeres túra során az ember mesebeli erdőben érezheti magát. A festői völgyben kis bukók, vízesések, kimosott sziklaformák találhatók. Ha szeretnénk lazítani és felfrissülni a túra után, látogassunk el a közeli szentendrei uszodába, ahol 6 szauna közül is választhatunk.
Gyönyörű természeti csodák szerte az országban
Dera-szurdok - Kép forrása

Megyer-hegyi tengerszem

A Zempléni-hegység gyöngyszeme, ami Sárospatak belvárosától megközelíthető a Malomkő tanösvény mentén. A tó legmélyebb pontja 6,5 méter, míg a tavat övező sziklafalak közel 70 méteresek. A csodaszép vidék nem véletlenül a túrázók kedvelt célpontja. Nagy jelentőségű bányatörténeti és földtani, valamint a bányászkodás befejezése óta kialakult botanikai és zoológiai emlék, védett terület. Ha megfáradtunk a túrázásban, lazítsunk egyet a közeli Végardó Fürdőben, éjszakára pedig keressünk egy szuper szállást a városban vagy környékén.
Gyönyörű természeti csodák szerte az országban
Megyer-hegyi tengerszem - Kép forrása

Tapolcai tavasbarlang

Tapolca városa alatt egy egész barlangrendszer húzódik, melyet 1903-ban fedeztek fel kútásás közben. Felfedezése után 10 évvel a látogatók előtt is megnyitották. A Tapolcai tavasbarlang teljes hossza 3280 méter, melyet a mészkő repedéseibe bejutó víz alakított ki. A látogatható rész nagyjából 300 méter hosszú, egyedülálló, csónakázásra alkalmas csodás tavat találunk itt. A barlang vize 18-20 fokos, a hőmérséklet a barlangban egész évben 20 fok körüli, a relatív páratartalom 90%-os. Ha kicsit kihűltünk a barlangban, irány a hévízi tó!
Gyönyörű természeti csodák szerte az országban
Tapolcai tavasbarlang - Kép forrása

Hévízi-tó

Keletkezésének körülményeiben, tulajdonságában, és hatásmechanizmusában megegyező fürdőt csak Magyarországon és Új-Zélandon találunk. Míg azonban az új zélandi tó vize 50-60 C fokos, ráadásul savas is A hévízi tóban nem csak fürdödni, de gyógyulni is tudunk. A 250 méter átmérőjű, átlagosan 2,8 méter mély tó vize 3,6 nap alatt cserélődik ki teljesen. A 38 méter mélyen fekvő torkolatból 38-39 Celsius fokos víz tör fel, percenként 30-40 ezer liter, ami évszaktól függően a felszínen 22-36 fokos. Érdemes több napot is eltöltenünk a gyógyvíz mellett, a hangulatos kisvárosban.
Gyönyörű természeti csodák szerte az országban
Hévízi-tó - Kép forrása

Egerszalóki sódomb

Egerszalók igazi nevezetessége a község déli részén, a föld mélyéből 410 méter mélyről feltörő 65-68 °C-os melegvízű hévízforrás és a víz által formált sódomb, mely sötétedés után a szivárvány színeiben pompázik. A vizet az Egészségügyi Minisztérium 1992-ben minősítette gyógyhatásúnak. A ritka természeti képződmény látványát a gyógyfürdő medencéiből is élvezhetjük, így érdemes néhány napot rászánni a feltöltődésre.
Gyönyörű természeti csodák szerte az országban
Egerszalóki sódomb - Kép forrása

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...