Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Hét csodás föld alatti úti cél Magyarországon

2023. 01. 25. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Tudták, hogy hazánk öt nemzeti parkjában több mint 30 barlangban sétálhatunk? A teljesség igénye nélkül ajánlunk most néhányat kezdő barlangászoknak.
Sok helyen kiépített túraútvonalak várják a látogatókat, ahol idősebbek és gyerekek is gond nélkül járhatnak, de van lehetőség ennél jóval kalandosabb, védőfelszerelést és barlangász eszközöket igénylő túra megtételére is, amelyeket szigorúan csak szakértő vezetővel szabad felkeresni.

Szemlő-hegyi-barlang

Talán sokan nem is tudják, de a fővárosban is találhatóak különleges természeti képződmények, többek között ilyen a II. kerületi Szemlő-hegyi-barlang. A barlang hossza több mint 2000 méter, ebből csupán pár száz méternyi kiépített út áll a látogatók rendelkezésére. Alapvetően afféle sétálós kirándulásra hívják az érdeklődőket, de azért a túra alatt egy rövid ideig azt is megtapasztalhatjuk, hogy milyen a teljes „barlangi” sötétség, hisz ilyenkor lekapcsolják a világítást. A gyerekek remekül szórakozhatnak a nem túl veszélyes terepen, felfedezhetik és megcsodálhatják, milyen egy igazi barlang környezete. Egy hosszabb lépcsőzés után, egy másik felszíni kijáratnál található egy kisebb játszótér is, ami a fiatalabb gyerekek figyelmét garantáltan le fogja kötni.
Hét csodás föld alatti úti cél Magyarországon
Szemlő-hegyi-barlang

Csodabogyós-barlang

Balatonedericstől nem messze, a Keszthelyi-hegység keleti oldalán látogatható a fokozottan védett Csodabogyós-barlang, amely Magyarország tizedik leghosszabb barlangja. A Balaton-felvidéki barlang a bejárat mellett is látható szúrós csodabogyó nevű örökzöld cserjéről kapta nevét, amelynek itt találjuk északi elterjedési határát. A barlang jelenleg ismert járatainak hossza összesen több mint 6 kilométer, mélysége pedig 136 méter, bár a barlangtúrák ennek a hossznak és mélységnek csupán töredékét érintik. Járatai elsősorban tektonikus mozgások során jöttek létre, így túlnyomórészt hasadékfolyosók, termek és aknák jellemzik. Aki a balatoni nyaralás részeként vállalkozik a túrára, felkeresheti a barlang szépen feltárt szakaszait, mint például a „Függőkertet” vagy a „Meseországot”, ahol dunántúli viszonylatban igen sokféle cseppkövet találunk. Méreteiből, látványos formakincséből és viszonylag könnyen járható jellegéből adódóan kiválóan alkalmas a „tanbarlang” szerepre, azaz a barlangjárás, barlangkutatás technikájának, gyakorlatának elsajátítására, valamint a különböző képződmények bemutatására. Gyerekeknek is nagyszerű kikapcsolódás.
Hét csodás föld alatti úti cél Magyarországon
Csodabogyós-barlang

Szent István-barlang

A fokozottan védett Szent István-barlang Lillafüreden, Miskolctól alig több mint három kilométerre nyílik, nem messze a híres Palota Szállótól. Járatainak hossza 1514 m, ebből 170 m járható be száraz lábbal belépőjegy fejében. A barlangot különleges, látványos oldásformák mellett gyönyörű cseppkőképződmények teszik feledhetetlen élménnyé. Első tudományos leírása és elnevezése Kadic Ottokár nevéhez fűződik, aki 1913-ban kötélhágcsóval ereszkedett le a barlangba. A barlang járóútvonalainak kialakítását 1927-ben kezdték meg, és 1931 augusztusában nyitották meg a nagyközönség számára. A legnagyobb cseppkőképződmény a Kupola-csarnokban a Megfagyott vízesés, mely a mennyezettől kezdve a talpig borítja a falat kb. 20x15 m felületen. A Szent István-barlang természetes bejárata a Kutya-lyuk, mely a hegyoldalban a völgytalp felett kb. 20 m-rel nyílik.
Hét csodás föld alatti úti cél Magyarországon
Szent István-barlang

Baradla-Domica barlangrendszer

A Világörökség részét képező felszín alatti világ legjelentősebb hazai képviselője az összesen 25 km hosszúságú Baradla-Domica barlangrendszer, mely „Aggteleki barlang” néven terjedt el a köztudatban. A több bejárattal nyíló Baradla hazánk legrégebben kutatott, legismertebb, évszázadok óta látogatott barlangja. Megismerésére több lehetőség is van: 5 különböző hosszúságú és nehézségű túra közül lehet választani. Naponta induló barlangtúrák, amelyek villanyvilágítás mellett, mesterségesen kialakított járdákon haladnak. A túra során hatalmas termek és képződmények sokasága várja a látogatót: függő- állócseppkövek, cseppkőoszlopok, cseppkőzászlók között vezet az út, amelyek megmozgatták a kutatók, látogatók fantáziáját. Így született a híres Anyósnyelv, a Mikulás, a Tigris, az Oszlopok csarnoka, melynek már a nevében benne van a páratlansága. A koncertek helyszínéül szolgáló Hangversenyteremben pedig a barlang kiváló akusztikája nyújt felejthetetlen élményt.
Hét csodás föld alatti úti cél Magyarországon
Baradla-Domica barlangrendszer

Ördöglyuk-barlang

Ha valaki az eddig említett barlangoknál kalandosabb kirándulásra vágyik, akár kezdőként is csúszhat-mászhat a solymári Ördöglyuk barlangban. A képzett barlangászok rendszeresen szerveznek túrát kezdők, akár gyermekek számára is, melynek során overállban és sisakban 40 méter mélyre ereszkednek a föld alá. A bejárás valóban nagyon kalandos, folyósokon, termeken, szűkületeken, haladnak, kúsznak és másznak a legelszántabb kirándulók. A barlang bejárása igazi kalandtúra, a folyosó kiépítetlen, nincs betonjárda, se beépített világítás, ezért minden túrázó fejlámpás, barlangász sisakot kap. A solymári ördöglyuk nagy kiterjedésű barlangrendszer, mellékfolyosóival együtt közel 5,5 kilométer hosszú. A szervezett túrák több mint két óra hosszúságúak.
Hét csodás föld alatti úti cél Magyarországon
Ördöglyuk barlang

Abaligeti-barlang

A Mecsek egyik legismertebb és legnépszerűbb természeti látnivalója a különleges formájú cseppköveiről híres Abaligeti-barlang, melynek 466 méteres főága gyalogosan, kényelmesen bejárható. A barlang különleges formájú képződményei közül több nevet is kapott, így látható itt többek között a Pisai ferde torony, a Flórián-kút, a Kálvária, az Elefántfej, Karthágó romjai vagy a Niagara-vízesés. Az Abaligeti-barlang 1941 óta védett, 1982-től pedig fokozott védelmet élvező természeti érték. A hőmérséklet a barlangban 10-13 °C, a páratartalom 97%-os, a barlangban évtizedek óta légúti megbetegedésben szenvedők gyógyítása folyik. Külön érdekesség, hogy az Abaligeti-barlang élővilágát több mint 190 faj (főként ízeltlábú) alkotja. A barlang jelentős denevérpihenő, a téli időszakban a zavarást jól tűrő kis- és nagy patkósorrú denevérek százai figyelhetők meg.
Hét csodás föld alatti úti cél Magyarországon
Abaligeti-barlang

Tapolcai tavasbarlang

Bár egy kicsit másfajta kirándulást jelent, nem hagyható ki a felsorolásból a Tapolcai tavasbarlang sem. Tapolca városa alatt egy egész barlangrendszer húzódik, melyet 1903-ban fedeztek fel kútásás közben. Felfedezése után 10 évvel a látogatók előtt is megnyitották. A Tapolcai tavasbarlang teljes hossza 3280 méter, melyet a mészkő repedéseibe bejutó víz alakított ki. A látogatható rész nagyjából 300 méter hosszú, ebből 180 méter a hajózható hossz. A barlang vize 18-20 fokos, a hőmérséklet a barlangban egész évben 20 fok körüli, a relatív páratartalom 90%-os. A hajózható részen a víz mélysége 70-120 centiméter. A látogatható rész reflektorokkal van megvilágítva, melyek közül néhány a víz alatt lett elhelyezve.
Hét csodás föld alatti úti cél Magyarországon
Tapolcai tavasbarlang
Képek forrása: Duna-Ipoly Nemzeti Park (Szemlő-hegyi-barlang), Balaton-felvidéki Nemzeti Park (Csodabogyós-barlang), magyarnemzetiparkok.hu (Szent István-barlang, Baradla-Domica barlangrendszer), utazom.com (Ördöglyuk barlang), nemzetiparkok.hu (Abaligeti-barlang, Tapolcai tavasbarlang)

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...


Ha van véleménye, kérdése a cikkel kapcsolatban, szóljon hozzá a Facebookon. Kattintson ide