Aktuális akciók
Őszi akciókŐszi akciók

Vadregényes tavak a Duna-Tisza közén - és fürdők a közelükben

2021. 06. 21. 15:17
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Különleges világot rejt a Duna-Tisza köze, melynek legtöbb tava természetvédelmi terület. Van, amelyik csak engedéllyel látogatható, van, ahol vízi kalandpark is létesült.

Fülöpházi szikes tavak

A Fülöpházától nyugatra eső, Közép-Európában egyedülálló futóhomokos területen négy kis szikes tó jött létre: a Kondor-tó, a Szappan-szék, a Szívós-szék, és a Hattyú-szék, amelyek elsősorban a vízimadarak paradicsomai. A terület része a Kiskunsági Nemzeti Parknak és mivel védett, ezért korábban csak kutatók, szakemberek számára volt látogatható, előzetes engedéllyel. Ma már gyalogösvényen megközelíthetjük mi is. Vannak szárazabb időszakok, mikor teljesen kiszárad, de van, amikor újra megtelik vízzel és ezzel együtt élettel. Néhány percre a tavaktól találjuk Ballószög városát, ahol már mi is vízbe csobbanhatunk a 4 medence valamelyikébe, az Aranykor Wellness és Termálfürdőben. Ezen kívül 2 finn szaunában, és 1 aroma gőzfürdőben is izzadhatunk.

Szabadszállás és Fülöpszállás szikes tavai

A Kiskunsági Nemzeti Park Szabadszállás és Fülöpszállás között is rejt 5 védett, szikes tavat, a Kelemen-széket, a Fehér-széket, a Zab-széket, a Kis-réti-tavat és a Pipás-rétet. Sok apró szigettel, körülöttük elterülő hatalmas rétekkel, legelőkkel együtt csodálatos képet festenek, igazi értékük pedig növény- és állatvilágából is fakad. Napjainkra a szikes tavak száma megfogyatkozott, ezért víztani és természetvédelmi értékük felbecsülhetetlen. Meglátogatni a területet előzetes engedéllyel lehetséges.

Soltvadkerti-tó

Csak Vadkerti-tónak becézik a helyiek a Soltvadkerttől 4 km-re fekvő tavat. A hetvenhektárnyi, fürdésre kiválóan alkalmas tóhoz part menti sekély vize miatt sokan járnak kisgyerekekkel, de az úszók is kedvelik, hiszen nem kell messzire begyalogolniuk, amíg mély vizet találnak. A part egyik oldala nádas: ez a horgászok és a nyugalmat kedvelők világa. A másik partszakasza beépített: több száz hétvégi ház és egy tucat különböző ifjúsági tábor található itt, emellett helyet kapott a 600 főt befogadó kemping és az 18 fő részére kialakított panzió. A fürdőzők és a gyerekek szórakoztatására több vízibicikli kölcsönző, trambulin, futballozásra alkalmas tér, vidámpark és óriáscsúszda áll rendelkezésre. Fürdőzést követően 10 km-es túra után elbarangolhatunk Kiskőrösig, ahol Petőfi szülőházát és a benne elrendezett emlékmúzeumot is megtekinthetjük. Ha már Kiskőrösön járunk, érdemes útba ejteni a Kiskőrös Termálfürdő és Tanuszoda, Kempinget, ahol 6 medence - többek között gyógyvizes termálmedencék  - és 4 szauna közül válogathatunk.
Vadregényes tavak a Duna-Tisza közén - és fürdők a közelükben
Soltvadkerti-tó (forrás: vadkerti-to.hu)

Kun-Fehér-tó

A kiemelkedően tiszta tóparti üdülőterület, az ifjúsági tábor és a fürdőtó, 600 méter hosszú partszakaszon biztosítja a fürdőzést a strandolóknak. Ha fürdőzni nincs kedvünk, akár csónakázhatunk is rajta. A Kiskunhalastól tíz kilométeres távolságra fekvő tónál minden évben megrendezik a „Fehértói Nyár” rendezvénysorozatot, mely a hely fő turisztikai vonzerejét is jelenti. A legnagyobb esemény a Fehértone Fesztivál, július közepén. A gyerekek ingyenes családi csúszdán csúszhatnak, vízi játékok, játszótér áll rendelkezésre a legkisebbeknek, a sportolni vágyók strandfoci, strandröplabda, műfüves focipálya, és street workout pálya közül válogathatnak. 20 perc autóútra felkereshetjük a kiskunhalasi Halasthermált is, ahol 7 medence és 2 szauna nyújt kikapcsolódást.
Vadregényes tavak a Duna-Tisza közén - és fürdők a közelükben
Kunfehértó Tófürdő

Szelidi-tó

A Kiskunság legkedveltebb kiránduló- és üdülőhelye - tavasztól őszig egészen biztosan - a Szelidi-tó. A tó homokos strandja, szállodája, kempingjei, szabadtéri színpada nyugodt kikapcsolódást és mozgalmasabb szórakozást is kínálnak az idelátogatóknak. A talajból sok nátrium-magnézium-karbonát és nátrium-jodid oldódik ki, ezért már a középkorban sebgyógyításra használták, ma inkább idegrendszeri, hormonális és reumatikus bántalmak kezelésére ajánlják, így érdemes ellátogatni 5 km hosszú strandjára. A parton vízibiciklik, csónakok, kenuk bérelhetők, így akár rövidebb vízi túrákat is tehetünk. A gyerekeket kiépített játszóterek és egy óriás csúszda is várja. Ha a gyógyvizet modernebb körülmények között, fedett fürdőben élveznénk inkább, utazzunk el a közeli Paksi Gyógyászati Központ és Gyógyfürdőbe.

Tőserdei Holt-Tisza Lakiteleknél

A holtágak strandnak kialakított szakaszai kellemes fürdőzést és háborítatlan pihenést tesznek lehetővé a szinte érintetlen tájon. A tőserdei szabadstrand a Holt-Tisza hídjánál található. A kiváló fürdési lehetőség mellett a Holt-Tisza szépségeit akár csónakázva is felfedezhetjük. Emellett kosárlabda-, röplabda- és focipálya nyújt kikapcsolódási lehetőséget. A szabadstrand mellett találjuk a Lakiteleki Termálfürdőt, ahol három meleg vizes medence, egy hideg vizes úszómedence, egy gyermek csúszdás élménymedence és egy pancsolómedence biztosítja a kellemes élményeket. Az ország legújabb termálfürdője, a Ligetszépe Termálfürdő és Gabriella Gyógyfürdő is Lakitelek mellett a Hungarikum Ligetben nyitott meg 2021-ben. A fedett részben úszómedence, szaunavilág, gyógymedencék, élmény- és egy kis gyerekmedence található. Szabadtéren egy gyerekmecence, két különleges gyógyvizes medence és egy élménymedence található. Ha erre járunk, egy látogatást mindenképp megér.
Vadregényes tavak a Duna-Tisza közén - és fürdők a közelükben
Tőserdei Holt-Tisza (Kép: Ötvös Sándor)
Nyitókép forrása: vadkerti-to.hu (Soltvadkerti-tó)

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...