Aktuális akciók
Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

Különleges wellness kezelések, amelyekről talán még nem is hallott

2021. 12. 14. 12:00
Forrás: termalfurdo.hu
Wellness
Megidézné a magzati kor súlytalanságát, kibírná a -110 fokos hideget, hogy csökkentse fájdalmait, vagy kipróbálná a fiatalító oxigénterápiát? Tudta, hogy a sókabin az immunrendszert is erősíti, a túlterheltség pedig lebegéssel csökkenthető?

Az oxigénterápia megfiatalít

Az életkor előrehaladtával a vér oxigéntartalma fokozatosan csökken. Az oxigénhiány tünetei: fáradtság, levertség, alvászavar, fizikai- és szellemi teljesítménycsökkenés, elhúzódó sebgyógyulás, visszatérő fertőzések, lassúbb regeneráció. Természetesen ennél jóval komolyabb tünetek is felléphetnek (zsibbadás, heves fájdalom, mellkas-szorítás, stb.), amelyek megléte esetén azonnal orvoshoz kell fordulni. 
Amelett, hogy a fenti problémákat is megoldaja, az oxigénterápia hatására oldódik a stressz, elmúlik a fejfájás, enyhülnek a másnapossággal járó tünetek, csökken a fáradtság és levertség, erősödik az immunvédelem, javul a memória. Emellett számos esztétikai előny, és életminőség javulás is származik belőle: haj-, bőrregeneráció fokozódás, gyorsult méregtelenítés, fokozott nemi vágy, stb. A kezelést egy speciális, mozgatható, kényelmes karosszék mellett elhelyezhető készülék segítségével végzik, amely kb. 30%-os oxigéntartalmú levegőt juttat az orrba egy vékony plasztik csövön át. Ez 5-20 percet vesz igénybe. Van olyan verziója is, amikor a betegek egy nyomáskamrában fekszenek vagy ülnek, nagynyomású, orvosi tisztaságú oxigént lélegeznek be, szakszemélyzet felügyelete mellett. Ez a fajta kezelés 30-120 percig tart. Nem ajánlják azonban az akut légmell, friss tüdőműtét, vagy krónikus tüdő megbetegedések esetén. Néhány hazai wellness szálloda is foglalkozik ezzel a fajta gyógyszolgáltatással, pl.: Hévízen, Mezőkövesden vagy Budapesten.
Oxigénterápia
Oxigénterápia – Kép forrása

A watsu az anyaméh élményét adja

Egyre több wellness szálloda kínálati elemei között található meg a watsu, amely az 1980-as években indult hódító útjára. Lényegében a „water” és a „shiatsu” szavakból alakult ki az elnevezés, vízben végzett kezelésről van szó. A watsu terapeuta a vendéget folyamatosan tartja a vízben, miközben gyengéd mozdulatokkal tolja, húzza, forgatja, miközben a vendég teljesen passzív. A lebegés - tulajdonképpen ringatás - hatására nyugalom árad végig a testen és teljes ellazuláshoz vezet. Egy kicsit megidézi a magzati kor gondtalanságát, súlytalanságát. Egyszerre élhetjük át benne a masszázs, a lebegés, a stresszoldás és a meditáció áldásait, hatékony a lelki megterhelés okozta testi vagy pszichés panaszok enyhítésében. Fizikálisan is segít például a szülés-előkészítésben, hiszen ellazítja a medence- és a gerinctájékot. Akit érdekel, a Gellértben, a Széchenyi Fürdőben, a Dagályban, vagy az Aquaworldben ki tudja próbálni.
watsu
Watsu – Kép forrása

Immunerősítés és relaxáció a sóbarlangban

Különösen az asztma, allergia kiegészítő terápiájában hatékony a sóbarlang. A száraz, sós levegő teljesen allergén- és baktériummentes. A hőmérséklet 18-24 fok, a páratartalom 40-60 százalékos. Kiváló immunerősítő, relaxáló és egészségmegőrző hatása van. A lágyan megvilágított terek és a csend nagyban hozzájárul lelkünk lecsillapodásához. Hazánkban a legismertebb centrumok az Abaligeti-barlang, a Béke-barlang, az István-barlang, a tapolcai Kórház-barlang és a Szemlőhegyi-barlang. A sókabin a természetben megtalálható sóbarlang mesterségesen kialakított formája.  Több fürdőben is kipróválhatjuk ezt a szolgáltatást. Ezeket erre a linkre kattintva találja.
Sóbarlang
Sóbarlang – Kép forrása

Csökken a fájdalom a krioszaunában

A hidegterápia az alábbi betegségek esetén javasolt: krónikus ízületi gyulladások, gerinc-deformitások, autoimmun betegségek, pikkelysömör, műtétek utáni rehabilitáció, érrendszer krónikus gyulladása esetén. Azonban általános regeneráló hatása sem lebecsülhető. A vendég fürdőruhára vetkőzik, kesztyűt, zoknit, cipőt, fül-és szájvédőt visel, majd belép a hidegkamra előterébe, ahol -10 C uralkodik. Fél perc tartózkodás után a -60 C fokos, majd a -110 C fokos kamrába lép, ahol végül 1-3 percet tartózkodik. Akárcsak a szaunázást, a hidegkamrában tartózkodás időtartamát is az egyén saját maga szabályozza. A kezelés alatt folyamatos orvosi jelenlét biztosított. A néhány perces terápia után kellemes meleg érzés alakul ki az egész testben, a fájdalmak jelentősen csökkennek. Ezekben a hazai fürdőkben próbálhatjuk ki a krioszaunát.
Krioszauna
Krioszauna – Kép forrása

Lebegéssel a túlterheltség és a stressz ellen

A flotáció az egyik legkülönlegesebb wellness szolgáltatás, úgynevezett vízben lebegést jelent. A tartályban magas sókoncentrációjú víz található, amely garantálja a test lebegését minden különösebb erőfeszítés nélkül. A vendégnek nincs más dolga, csak belemászni a tartályba és megmártózni, lebegni a vízben. A tartályok nagy része domború fedéllel van ellátva, amelyet rácsuknak a vendégre, oldalából relaxáló zene szól, tetejéből fények áramlanak. Különösen alvászavarok, túlterhelés, stressz, feszültség állapotaiban hatékony nyugtató eljárás. Serkenti a vérkeringést, növeli a szállított oxigén mennyiségét, ezért gyakran veszik igénybe ülőmunkát végzők, illetve hosszú repülőút után is ajánlott a trombózisveszély elkerülésére.
lebegés
Flotáció – Kép forrása
Felhasznált irodalom:
Boros Szilvia – Mondok Anita – Várhelyi Tamás: Az egészségturizmus szolgáltatásai és menedzsmentje
Borítókép – Kép forrása
 

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...