Quantcast

Aktuális akciók
Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

Tíz fürdőélmény, amelyeket ki kell próbálni az új évben

2024. 01. 02. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Wellness
Itt az új esztendő, a fogadalmak és az új kalandok ideje. A szokásos januári ígéretek mellé jól jönne valami új ötlet? Írják a vállalások közé: 2024-ben kipróbálok valami új formulát a wellnessben. Segítünk is egy kicsit, hogy melyik legyen az!

Hamam

A wellness térhódításával újra felfedezték a keleti fürdőrituáléban rejlő örömöket, és a régi török fürdők hagyományait. Magyarországon több török fürdőemlék is fennmaradt, de számos modern fürdőben és wellness szállodában is kipróbálható a török fürdő rituálé, a hamam élvezete. Egy igazi török fürdő, vagyis hamam nemcsak megtisztít, de a meleg levegő magas páratartalma ellazítja az izmokat, serkenti a vérkeringést és még a káros baktériumokat, kórokozókat is elpusztítja. A török fürdőben a gőz gyengédebb, mint a szauna, azoknak is jó, akiknek kis helyen bezártság érzetük van. Ha még nem próbálták, nem szabad kihagyni!

Sókabin

A sóterápia jótékony hatásait évszázadok óta ismerik és használják az emberek. A természetes sórbarlangok légzéskönnyítő hatásáról már az ókori görögök is írtak, a sóterápiát ma is előszeretettel alkalmazzák asztmás és allergiás betegek esetében. A száraz sóterápia ezenkívül hatékony a bőrbetegségekben szenvedőknek, a pikkelysömör, az ekcéma és egyéb allergiás eredetű bőrbetegségek kezelésére is ajánlott. Sószobák, mesterséges sóbarlangok sokhelyütt elérhetők, relaxálásnak sem utolsó heti 45-50 perc „ücsörgés” a tiszta levegőben. Sószobákat találnak a fürdőkben és a wellness központokban, de szinte minden városban találunk mesterséges sóbarlangokat is.
Tíz fürdőélmény, amelyeket ki kell próbálni az új évben
A sókabin szolgáltatás ezekben a fürdőkben és szálláshelyeken vehető igénybe.

Szauna program

Aki kedveli a szaunát, annak egyszer egy szaunában tartott szeánszot is ki kell próbálnia. Minden szauna programok alatt a szaunamester fokozatosan hevíti fel a kabint az aromás felöntésekkel a kályhára, ezzel garantálva a vendégek akklimatizálódását. A szaunamester igyekszik minden, a szaunázást érintő kérdést megválaszolni, illetve felügyeli a szaunarészleget. Egy-egy program időtartama maximum 12-15 perc, de bárki, aki úgy érzi elég volt számára, nyugodtan elhagyhatja a szaunát. A szaunaszeánszokról érdemes a fürdőkben információt kérni.
Ezekben a fürdőkben és szálláshelyeken vehetünk részt tematikus szauna szeánszokon.

Aquafitnesz

Akik inkább sportolnának a vízben, azoknak az aquafitneszt ajánljuk, azaz a vízi aerobikot. Nemcsak átmozgatja a testet, hanem növeli az állóképességet is, nem véletlen, hogy egy katona fejlesztette ki az 1800-as évek végén. Háborús sérülései miatt az orvosok lemondtak róla, ezért úgy gondolta, kihasználja a víz gyógyító hatását, ellenállását és felhajtóerejét. Alkotott egy olyan övet, amely fenntartja a vízen, és így végezte az edzéseket, hamarosan pedig meg is gyógyult. Legtöbbször zene kíséretében végzik, így igazi a móka. Izomláz sem lép fel utána, nem terheli a gerincet és az ízületeke sincs rossz hatással. Érdemes jelentkezni a legközelebbi fürdő foglalkozására!
Ezekben a fürdőkben és szálláshelyeken próbálhatjuk ki az aquafitneszt.

Mofetta

„Fürdőztek” már száraz medencében? A széndioxid fürdő javítja a végtagokban a keringést, ennek eredményeként csökken, vagy rendszeres kezelés esetén meg is szűnik a nyugalmi, illetve terhelésre jelentkező lábgörcs, fájdalom. Magyarországon a 2017 óta gyógyhelyként elismert Mátraderecskén található természetes szén-dioxid fürdő, de az ország több pontján, gyógyászati intézményekben és fürdőkben elérhető mesterséges mofetta, a szén-dioxid kabin is. Egy olyan fülkét kell elképzelni, amelyben víz helyett színtelen, szagtalan, levegőnél nehezebb szén-dioxid gáz van. Ebbe kell beleülni, a kabin deréktól lefelé zárt, ide vezetik a széndioxiddal dúsított levegőt, amelynek hatóanyaga a bőrön keresztül szívódik fel. Ha vállalkoznának a „száraz fürdőzésre” előtte mindenképp konzultáljanak szakorvossal.
Tíz fürdőélmény, amelyeket ki kell próbálni az új évben
Mátraderecskei mofetta

Krioszauna

Nem bírják az extrém forróságot, ezért nem szaunáznak? A krioszauna, vagy más néven jégszauna kifejezetten az alacsony hőfokok rajongóinak készült. Itt a plusz 80-90 fok helyett mínusz 170 fok várja a vállalkozó szelleműeket. A jégszaunában rendkívül száraz a levegő, így testünket az extrém hideg ellenére sem éri károsodás, sőt, nagyon sok pozitív hatással bír ez a hőmérséklet. A szélsőséges hideg kiegyenlítésére szerveink működése felgyorsul, beleértve az immunrendszert, a krioszaunában beindul a test öngyógyító mechanizmusa is. Hatásai közé tartozik az anyagcsere folyamatok javulása, a bőr rugalmasabbá válása és a fájdalomtűrő képesség szintjének növelése, valamint a kezelés segíthet a fogyásban is.
Ezekben a fürdőkben és szálláshelyeken próbálhatjuk ki a kioszaunát.

Lávaköves masszázs

A masszázsok gyógyító hatásáról is rengeteget tudunk, sokféle masszázstípus várja a felfrissülni vagy gyógyulni vágyó vendégeket a magyarországi fürdőkben. Ha csak egy különleges masszázst választanának a sok közül, legyen az a több mint ezeréves múlttal rendelkező lávaköves masszázs. Ennek során a 40-50 fokra hevített vulkanikus kőzet kristályszerkezete révén kiválóan tartja és egyenletesen adja le a hőt, így a meleg hatására az izmok és inak bemelegednek míg a bőrbe masszírozott olaj a mélyebb rétegekbe is képes behatolni és kifejteni hatását.
Tíz fürdőélmény, amelyeket ki kell próbálni az új évben
Ezekben a fürdőkben és szálláshelyeken próbálhatjuk ki a lávaköves masszázst.

Fényterápia

Sokan talán nem próbálták még, pedig allergia, bőrbetegségek ellen és az immunrendszer erősítésében nagyon jó hatással bír a fényterápia, a sensolite kezelés. A polarizált fény minden élő biológiai rendszeren stimulációs hatást fejt ki, amely serkenti a szervezet öngyógyító képességét. A sensolite kezelés sajnos nem a legolcsóbb megoldások egyike, de az eredmények bizonyítják, a kezelés megéri az árát.
Ezekben a fürdőkben és szálláshelyeken próbálhatjuk ki a fényterápiát.

Float Spa

Próbálták már a vízben lebegést? Állítólag 30-40 perc akár 6-7 órányi alvással is felér! A float spa (nyitókép)esetében a lebegés alapját a float tartályban lévő magas só koncentrátumú víz adja, melynek köszönhetően a testünk mozgás nélkül sem süllyed el, hanem könnyedén a vízfelszínen lebeg. A kabinban lévő koncentrált sótartalom kedvező hatást gyakorol az asztmásokra, csökkenti a krízisek számát, intenzitását, illetve növeli a tüdőbe áramló vér oxigéntartalmát. A só gyulladáscsökkentő hatása miatt enyhíti az arcüreg, az orr-mellék, a hörghurut és a hangszál gyulladásos megbetegedéseinek tüneteit.

Thalasso terápia

A thalasso terápia alapja a tengervízből nyert, ásványi anyagokban, nyomelemekben gazdag sűrű só. A thalasso-terapeuták a tengerből nyert készítmények csodálatos hatását azzal magyarázzák, hogy mivel a tengervíz hasonló anyagokat tartalmaz, mint az emberi vér, fürdés közben a bőrön keresztül cseretranszport játszódik le és testünkbe a visszakerülnek a hiányzó nyomelemek ásványi anyagok és vitaminok. A tenger mélyéről összegyűjtött iszap képes a meleg, valamint a víz megtartására, így kiválóan alkalmazható a test- és arckezeléseknél, amelyeket érdemes kipróbálni az új évben.
Tíz fürdőélmény, amelyeket ki kell próbálni az új évben
Nyitókép: floatspa.com

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...


Ha van véleménye, kérdése a cikkel kapcsolatban, szóljon hozzá a Facebookon. Kattintson ide