Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Budapesti fürdők a külföldiek szemével régen és most

2023. 05. 05. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőtörténet
Nincs még egy olyan főváros a világon, ahol olyan sok termálforrás és kút található, mint Budapesten. A rájuk épülő fürdőkért évszázadok óta rajonganak a külföldiek is. Annak néztünk utána, egyes fővárosi fürdőkben mit szeretnek legjobban a turisták.

Ahogy régen látták...

A Lichtenstein-i császári követ kísértében érkezett Wolf Andreas Steinach a 16. században, aki szerint akkoriban a külföldiek csak éjjel használhatták a fürdőt, mert nappal csak a törökök fürdőzhettek benne. A 17. században egy angol orvos, Edward Brown a budai fürdőket Európa legtökéletesebbjeinek tartotta, dicsérte szépségüket, felszereltségüket, berendezésüket.
1669-70-ben egy angol utazó így nyilatkozott: „Fürdők is akadnak szép számmal, több alkalommal meg is fürödtem bennük. Legszebbnek a Veli bej fürdőjét találtam.”
Az 1. kerületi Rácz Fürdőről még így írtak a 19. században: „Milyen víg, zajos fürdő is volt ez az én gyerekkoromban! És milyen párák és illatok terjengtek arra…”
1852-ben a Lukáts fürdőről Palugyai Imre nyilatkozott: „…csekély számú kádjai leginkább a vidékről érkező földmívelők által szokott gyógyul használtatni.” Később inkább már a művészvilág és az értelmiség találkozóhelyének számított: „a Lukács fürdő nagyjából azt a föladatot töltötte be, amit hajdan az irodalmi kávéházak, vagy a szellemi foglalkozásúak kocsmai törzsasztalai.”

Ahogy manapság ismerik…

Napjainkban a külföldi oldalak azt javasolják, ha van rá lehetőség, inkább hétköznap látogassanak el a turisták a budapesti fürdők valamelyikébe, nemcsak azért, mert ilyenkor olcsóbbak, hanem mert szombat-vasárnap teljes kapacitással működnek. Fontosnak tartják azt is, hogy a Király kivételével minden fürdőhelyet kerekesszékkel is meg lehet közelíteni és használni.
A Rudas Gyógyfürdőben a turisták nagyon szeretik, hogy szépen illeszkednek egymáshoz a régi török kultúra és a modern építészeti megoldások, a tetőn található panorámamedencét pedig egyenesen imádják.
Budapesti fürdők a külföldiek szemével régen és most
Panorámamedence a Rudas Gyógyfürdőben
A padlótól a mennyezetig türkizkék Zsolnay csempékkel díszített szecessziós, ikonikus Gellért Gyógyfürdő történelmi atmoszférája, kiváló masszázsai nyűgözik le a külföldi vendégeket, és persze nem elhanyagolható az sem, hogy fantasztikus fotókat készíthetnek itt, amit több külföldi magazin is felfedezett.
Budapesti fürdők a külföldiek szemével régen és most
Gellért Gyógyfürdő és Uszoda
Ahova talán a legtöbb turista érkezik, a pazar Széchenyi Gyógyfürdő, ahol az év majd minden hétvégéjén szerveznek SPArty bulikat. A külföldiek szerint is kihagyhatatlan a több száz éves falak között élvezni a lágy termálvizet, a különleges vizuális effekteket és az igényes elektronikus zenét egészen hajnali 3-ig. Az egyik oldal a fürdőt a new york-i Times Square-hez hasonlítja, ugyanis ha oda utazunk, biztos, hogy ott kezdjük a városnézést, Budapesten pedig itt javasolják kezdeni az élményszerzést. Azt írják még, hogy a legnagyobb hidegben is fantasztikus hangulata van, semmihez sem hasonlítható pontja ez Budapestnek.
Különlegesség, hogy a Veli Bej fürdőjét talán több külföldi ismeri, mint magyar, ugyanis útikönyveikben rendre szerepel a város egyik legszebb törökfürdője, amit kedvelnek olcsó árai, tisztasága, nyugodtsága miatt.
Budapesti fürdők a külföldiek szemével régen és most
Irgalmasok Veli Bej Fürdője
A Király fürdő spiritualitása, ódon épülete, misztikus hangulata varázsolja el az ide látogató külföldieket.
Felhasznált források: Bede Béla: Gyógyfürdők és gyógyszállók Magyarországon; Szviezsényi Zoltán: Budapest, a kétezer éves fürdőváros; offbeatbudapest.com
Nyitókép: Széchenyi Gyógyfürdő

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...


Ha van véleménye, kérdése a cikkel kapcsolatban, szóljon hozzá a Facebookon. Kattintson ide