Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók Gyermekbarát ajánlatokGyermekbarát ajánlatok További ajánlatok

Kalodában a Hévízi-tóban: ilyen volt a súlyfürdő őse

2017. 03. 10. 19:50
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőtörténet
Igencsak furcsa látvány volt a súlyfürdő a kezdetekben. A magyar találmány korábban leginkább egy kínzóeszközhöz hasonlított, noha tudjuk, hogy a súlyfürdős kezelés a magyar reumatológia egyik legnagyobb gyakorlati jelentőséggel bíró felfedezése. Korabeli videót találtunk.
Dr. Moll Károly hévízi fürdőorvos révén egy korszakalkotó magyar találmányról beszélünk. A súlyfürdő víz alatti kezelés, célja, hogy gerincünk csigolyáit - melyek az évek előrehaladtával, vagy az ülőmunka miatt összecsúsztak - eltávolítsa egymástól. Gerincoszlopunk kíméletes megnyújtásával a porckorongok visszanyerhetik eredeti, egészséges állapotukat.
Ez a porckorongsérv gyógyításának hatásos, és nem mellékesen természetes módszere. Emellett a nyomás alatt álló ideggyökök tehermentesítésére is szolgál, valamint izomgörcsök oldására, a szalag-, és izomzsugorodások mérséklésére.
Dr. Moll Károly első kísérletei során, 1953-ban erős hevederövre rögzített súlyokat, közben a beteg a korláton vagy egy tutajon lógott a tóban - hónaljánál fogva. Az izmok ellazulnak a meleg vízben, a gerinc megnyúlik, így a porcsérv visszahúzódik. A folyamatot a testre nehezedő hidrosztatikai nyomás is elősegíti. A módszer továbbfejlesztett változata a fürdőtutaj volt, ahol a hónaljtámaszon kívül már fejtartót is alkalmazott, ezzel a pácienst három ponton: a két hónaljánál és a nyakánál függesztette fel.  Moll doktor a mainál nagyobb súlyokkal, és hosszabb ideig végezte a húzatást. Az elmúlt fél évszázadban tovább finomodott a módszer - változott az időintervallum, a súlyok nagysága - ám lényege nem változott. Ma a kezelés időtartama 10-25 perc közötti súlyokkal, anélkül 5-15 perc.
Az alábbi, korabeli videóban szemügyre vehetjük, amint dr. Moll Károly egy isiászos bányászon alkalmazza, az akkor újnak számító, mai formájához képest, kissé mókásnak tűnő, leginkább vízi kalodához hasonlító eljárást. Sikerrel.
Videó forrása: Filmhíradók Online;

Szóljon hozzá