Aktuális akciók
Őszi akciókŐszi akciók Karácsonyi ajánlatokKarácsonyi ajánlatok Szilveszteri ajánlatokSzilveszteri ajánlatok Karácsonyi ajándéktippekKarácsonyi ajándéktippek Fürdőbelépő ajándékbaFürdőbelépő ajándékba További ajánlatok

Olajat kerestek, termálvizet találtak

2016. 10. 12. 07:50
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőtörténet
Sárvár a kristály, a gyógyító termálvíz és a szuper spa hotelek városa. Hangulatos kisváros a dombok és a Rába ölelésében. Tudták, hogy remek fekvését és klímáját már az ókori rómaiak is értékelték?
Sárvár és környékének történelme több mint 2000 évre nyúlik vissza. Már az i.sz. I. században lakott település lehetett ezen a területen, a közelben volt a római kori Borostyánút Aquincumi elágazása. Ezekben az időkben mocsaras vidék volt ez a környék, ahol az ország határvidékét vízzel ölelt, földből, fából készült várakkal védték. Valószínűleg innen ered Sárvár elnevezése is.

A habsburgok kezdték el fejleszteni

Az első sárvárral kapcsolatos írásos emlék a XIII. századból való, 1288-ban Kőszegi János nádor oklevélben említi először Sárvár nevét. A vár később a Habsburg ház tulajdonába került, ők komoly fejlesztésekbe kezdtek, lecsapolták a mocsarat, parkosítottak, létrehozták a mai sárvári arborétum elődjét. Ezalatt a városban is elindult a fejlődés, új iskolákat alapítottak, téglagyárat hoztak létre, utakat építettek. 1857-ben megnyílt a kórház, később cukorgyár és vízerőmű is alapult a városban.

Olaj helyett termálvíz

Sárvár legnagyobb természeti kincsét a különleges gyógyvizet 1961-ben találták meg, kőolaj után kutattak, amikor az 1000-1200 méteres mélységből 43 fokos alkáli-hidrogénkarbonátos termálvíz tört a felszínre. 1987-ben hivatalosan is gyógyvízzé minősítették, erre a termálvízre épül a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő.1964-ben ismét termálvíz tört a felszínre, 2000 m-es mélységből került elő a magas NaCl tartalmú 83 fokos víz, amely jódot, brómot és más összetevőket is tartalmaz, világviszonylatban is igen értékes és ritka gyógyvíznek számít. A minősítés 1979-ben történt. A kiváló termálvíznek hála, a fürdőkultúra komoly eredményeket ért el Sárváron.
Olajat kerestek, termálvizet találtak

Európai szintű fürdőkomplexum

A legújabb fejlesztéseknek köszönhetően a nemzetközi színvonalú Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdőben számos gyógyászati, egészségmegőrző és rekreációs szolgáltatást kínálnak. A 2002-ben átadott új, nemzetközi színvonalú Gyógy- és Wellnessfürdőben minden igényt kielégítenek, számos gyógyászati, egészségmegőrző és rekreációs szolgáltatást kínálnak az ide látogatóknak. A gyógyfürdő szárnyban elsősorban a pihenésé a főszerep, itt találhatóak a gyógyvizes medencék és az élménymedencék. A családi szárnytól elkülönül, így itt zavartalanul élvezhetik a vendégek a lazító, melegvizes, relaxáló fürdőzést. A kiváló minőségű sárvári gyógyvízzel töltött medencékben a selymes víz átjárja a testet és lelket, feledtetve a hétköznapok gondjait, gyógyírt jelentve a fájó ízületekre, reumatikus panaszokra. Az élménymedence vízbuzgárja, a vállmasszírozója, sodrófolyosója tökéletes kikapcsolódást kínál. 2004-ben Sárvár az Európai Királyi Fürdők Szövetségének tagja lett.
Olajat kerestek, termálvizet találtak

Magas szintű idegenforgalom a városban

A gyógyvízre épülő idegenforgalom az 1980-as évek elejétől erősödött meg. A már korábban megépült fürdő és kemping évi átlagban 160 ezer látogatót fogadott. Akkoriban a jelenlegi fürdő helyén még sportpálya volt. 1983-ban tették le a Danubius Termálszálló alapkövét, ami 1985-ben nyitott meg az osztrák–magyar idegenforgalmi együttműködés keretében. A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő 2002-ben nyitotta meg kapuit, ezzel a város tovább erősítette pozícióját az egészségturisztikai piacon és idegenforgalma is fellendült.
Olajat kerestek, termálvizet találtak
Régi képek forrása: sarvaranno.hu

Szóljon hozzá