Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Mire jó a súlyfürdő?

2022. 03. 08. 08:30
Forrás: hazipatika.com
Fürdőzés
A víz alatti nyújtás technikája, a súlyfürdő kíméletes módszer, mely helyreállítja a gerinccsigolyákat, egyben biztosítja a hidroterápia minden előnyét.
Minden vízzel történő kezelés a hidroterápia gyűjtőfogalomba tartozik. Ez magában foglalja a pakolásokat, ivókúrákat, örvény- és gyógyfürdőket, és nem utolsó sorban a víz alatti tornát. A fürdőkúrák elsősorban a mozgásszervi problémák enyhítésében segítenek, emellett a motoros, a szenzoros, a kognitív és a pszichés funkciókat is fejlesztik, továbbá jelentős szerepet játszanak a rehabilitáció legkülönbözőbb területein.
Maga a gyógyvizes fürdő a fürdőgyógyászati ellátások alapja, ezt minden fürdőkúrára beutalt alapból megkapja, ehhez járnak az adott problémának legmegfelelőbb további kezelések. A kombinált fürdőgyógyászati ellátások legfeljebb négy különböző fajtájú kezelést tartalmazhatnak egy kúrában. Az egyes fürdőgyógyászati kezelésfajtákat - főszabály szerint - 15 alkalomra lehet rendelni, de a rendelő orvos szakmailag indokolt esetben ettől eltérően 6-20 kezelést is kérhet. A baleseti vagy műtéti utókezelés során a komplex fürdőgyógyászati ellátás is igénybe vehető 20 alkalommal. A kúra összetétele orvosszakmai indokok alapján a kezelés során megváltoztatható. Amennyiben valamilyen, a közösségi fürdőzést akadályozó egészségügyi probléma (például bőrbetegség) is fennáll, úgy kádfürdő formájában vehető igénybe a kúra.

Fájdalommentes kezeléstípus

A súlyfürdő a gyógyvizes fürdőt kiegészítő speciális víz alatti kezelés, mely során több ponton, a nyaknál és/vagy a karok alatt, netán az ágyéknál - attól függően, hogy a gerinc mely szakasza érintett - felfüggesztik a beteget, így lóg a gyógyvíztartalmú kezelőmedencében. Annak érdekében, hogy a módszer még jobban eltávolítsa a kor előrehaladtával, illetve az ülőmunka miatt összecsúszott gerinccsigolyákat egymástól, és a gerincoszlop kíméletes nyújtásával a porckorongok visszakerüljenek eredeti, egészséges állapotukba, a derékra vagy akár a bokára súlyok is kerülhetnek maximum 20 kilogramm mennyiségben.
A kezelés abszolút fájdalommentes, sőt a semleges érzetű 34-35 Celsius fokos víz felhajtóereje még jobban ellazítja a testet. Mindeközben hatásosan és nem utolsó sorban természetes módon gyógyítja a porckorongsérvet, oldja az izomgörcsöket, tehermentesíti a nyomás alatt álló ideggyököket, mérsékli az izom- és szalagzsugorodások mértékét is. Alkalmas gerincízületi kopások kezelésére, valamint csípő- vagy térdízületek nyújtására.
A kezelés kizárólag orvos utasítására vehető igénybe, mindig röntgenvizsgálatnak kell megelőznie, a gerinc állapota alapján határozzák meg ugyanis a kezelés paramétereit. Időtartama ugyan átlagosan csak 20 perc, de a meleg gyógyvízben jelentősen megnő a kezelés hatásfoka, így a súlyfürdő nemcsak egy víz alatti technika, hanem hidroterápia is egyben.
Vannak azonban olyan betegségek vagy állapotok, amikor a terápia nem alkalmazható. Ilyenek a rosszindulatú daganatos megbetegedések, a szív- és érrendszeri panaszok, a láz és a fertőző betegségek, a heveny mozgásszervi megbetegedések, akut ízületi vagy ideggyulladás, csigolyaelcsúszás. Fontos, hogy csigolyacsúszásnál vagy porckorongműtét után legalább 6 hetet várni kell a súlyfürdő igénybevételével.

Állami támogatás

Az egészségbiztosítás a gyógyfürdős kezelések árához támogatást ad. Ez azt jelenti, hogy önrészt kell fizetni, melynek mértéke gyógyfürdőnként eltérő. Azonban az ártámogatás csak akkor vehető igénybe, ha a támogatással rendelésre jogosult orvos, a TB-támogatással való rendelés szabályai szerint vényen rendeli az ellátást, amelyet az OEP-pel a támogatás elszámolására szerződött szolgáltatónál vesznek igénybe. A gyógyászati ellátások egészségbiztosítási támogatással való igénybevételéhez a vényen felül szükség van az orvos által kiállított kezelőlapra is.
Fontos tudni, hogy a gyógyászati ellátások igénybevételéhez utazási költségtérítés jár az általános szabályok szerint. Az utazási utalványt a gyógyászati ellátást rendelő orvos állítja ki, majd a szolgáltatás igénybevételét követően a fürdő által kijelölt személy igazolja, illetve szükség szerint kiállítja az utalványt.
Érdemes tudni, hogy a kúra befejezését követő három héten belül a gyógyászati ellátást rendelő orvoshoz ellenőrző vizsgálatra kell menni, a kezelőlapot és a zárójelentést pedig át kell adni az orvosnak. Aki ugyanis az ellenőrző vizsgálaton nem vesz részt, illetve a kezelőlapot és a zárójelentést nem adja le, újabb kúrára nem jogosult.
Borítóképünk a Zalakarosi Fürdőben készült.

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...