Aktuális akciók
Őszi akciókŐszi akciók Karácsonyi ajánlatokKarácsonyi ajánlatok Szilveszteri ajánlatokSzilveszteri ajánlatok Karácsonyi ajándéktippekKarácsonyi ajándéktippek Fürdőbelépő ajándékbaFürdőbelépő ajándékba További ajánlatok

Állatkerti séta a fürdővárosokból

2017. 04. 13. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Ha kisgyerekkel indulunk fürdőzős, lazítós wellness hétvégére, mindig fontos, hogy találjunk olyan kiegészítő programot, ami számára is szórakoztató. Jó ötlet felkeresni valamelyik remek hazai állatkertet.
Ajánlunk néhány állatkertet és vadasparkot, amelyek megérnek egy kirándulást a fürdővárosokból.
A Fővárosi Állat- és Növénykert Budapest szívén, a Városliget szélén, a Széchenyi fürdőtől nem messze várja a látogatókat. Ha valaki a fővárosba utazik, szinte sohasem csak és kizárólag a fürdőket látogatja meg, ha pedig gyerekkel érkezik valaki a nevezetességek sorában kihagyhatatlan a csodás kert, melynek nemcsak „állati felhozatala”, de növényvilága is gyönyörű. Ráadásul a Fővárosi Állat- és Növénykert a világ legrégebbi állatkertjeinek egyike, 1896-ban nyitotta meg a kapuit egy korábbi vadaspark, vagy inkább vadászpark területén. Az első évtizedekben a bemutatott állatok zömmel a Kárpát-medence élővilágából kerültek ki, bár igazi egzotikus különlegességek is akadtak, például Erzsébet királyné ajándéka, egy zsiráf, de Ferenc József is hozatott Schönbrunnból 34 állatot a pesti kertnek. Az egyik legnépszerűbb állat – többek között Deák Ferenc kedvence – egy Kristóf nevű barnamedve volt, de számos majom és a kiemelkedő papagájgyűjtemény is gazdagította a kertet. Ma az állatkert legnagyobb kedvencei a zsiráfok, jelenleg több borjú is él a parkban, de nagyon népszerű Asha a kiselefánt és a két jegesmedve is, akik nemrég költöztek az állatkertbe.
Az észak-dunántúli, például agárdi vagy sárvári fürdőhelyekről jól megközelíthető a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark Veszprémben. A Veszprémi Állatkertet 1958 augusztusában nyitották meg a nagyközönség előtt. Kezdetben inkább vadaspark jelleget öltött, majd később számos ritkasággal büszkélkedhetett. Talán egyik legismertebb lakója Böbe, a csimpánz volt, de ma is számos kedvenc van, mint például Alfréd a huszármajom, vagy Pablo az orrszarvú, de nagyon szeretik a látogatók a kis vörös pandákat és a fóka bébit is. Az állatkert két területre tagolódik. A völgy csodaszép természeti adottsággal rendelkezik, itt Európa jellemző állatai, mint például vaddisznó, kárpáti hiúz; hagyományos állatkerti állatok, mint oroszlán, barnamedve; találhatóak, de különlegességek is, mint a madagaszkári félmajmok. A felső rész a szavanna hangulatát idézi, itt elsősorban afrikai állatok láthatóak. A 2007-ben betelepült afrikai szavanna kifutó hazánk legnagyobb ilyen jellegű kifutója. Közel egy hektáros területén zebrákat, gnúkat, antilopokat és orrszarvúkat tekinthetünk meg. A legutóbbi idők új fejlesztése a Dínó park, amely a gyerekek nagy kedvence Veszprémben.
Állatkerti séta a fürdővárosokból
Akár egy debreceni fürdőzés után, egy autós kirándulással könnyen elérhető Nyíregyháza, bár a Nyíregyházi Állatpark, a Sóstó Zoo olyan fantasztikus élményt kínál, hogy akár egy miskolctapolcai wellness hétvége részeként is érdemes útba ejteni. A nyíregyházi az ország első állatparkja, ahol egy természetes tölgyerdőben, tágas kifutókban mutatnak be 5000 állatot, köztük olyan Európában is ritkaságszámba menő különlegességeket, mint az indiai páncélos orrszarvú, a komodói óriás sárkánygyík, az afrikai elefánt és fehér tigris. A 30 hektáros tölgyerdőben kontinensenkénti felosztásban láthatóak az állatok, hogy aki belép, egy nap alatt végigjárhassa a Földet, s megfigyelhesse a különböző élőhelyek élővilágát. Látogatóink kellemes sétát tehetnek az árnyas fák alatt, vagy a „kocsikázoo” segítségével elektromos kisbusszal is körbemehetnek a kertben. Néhány éve Magyarországon és a közép-európai térségben is egyedülálló létesítmény nyitotta meg kapuit a parkban; 4000 négyzetméteren 3 szintes épületben Zöld Piramis épült Óceanáriummal és Esőerdőházzal.
Ha Szegedre indulunk wellness hétvégére kisgyerekkel, kihagyhatatlan a Szegedi Vadaspark élménye, amelyet akár Dél-Alföldön más fürdői környékéről, akár Gyuláról vagy Makóról is érdemes felkeresni. A Szegedi Vadaspark - hazánk legfiatalabb hagyományos, önkormányzati tulajdonú állatkertjeként - 1989-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. Az erdők, tavak borította terület több órás kellemes és hasznos időtöltésre nyújt lehetőséget egész évben, Szeged belvárosától mindössze 2,5 kilométerre. Az állatok tágas, természetszerű kifutókban élnek, így megkeresésük, viselkedésük megfigyelése még élménydúsabbá teszi az idelátogatók programját. Több különleges állatfaj - mint például a rozsomák, a fossza, a csupaszpofájú tamarin - Magyarországon csak itt látható, de nem maradhatnak el a nagy közönség kedvencek sem, „fehérként” ismert oroszlánoktól (a dél-afrikai alfaj világos színű változata), a zsiráfokon keresztül a borjúfókákig. A Vadaspark legfőbb vonzerejét a különleges állatok mellett az otthont adó tölgyerdő, a természetes környezet jelenti, amely önmagában is kirándulásra csábít.
Mezőkövesden, Szolnokon vagy esetleg Szentes környékén pihenve, ha kisgyerekkel vagyunk, kötelező program a Tisza-tavi Ökocentrum, Poroszlón. Ez a hazánkban egyedülálló bemutatóhely a Tisza és a Tisza-tó természeti kincseit, Magyarország második legnagyobb tavának csodálatos élővilágát tárja elénk. A Tisza-tavi Ökocentrum legfőbb látványossága Közép-Európa legnagyobb édes vizű akváriumrendszere, mely egymillió literes össztérfogatával és a benne bemutatott víz alatti csodákkal igazán különleges természet közeli élményt nyújt, falai közt olyan élményben lehet részünk, mintha a tó mélyén sétálnánk. A főépületet körülölelő mintegy 10 hektáros szabadidőpark állatbemutatóival és játszótereivel egyszerre vidámpark és állatkert, míg a létesítmény részét képező Tájház, halász skanzen és hagyományőrző baromfiudvar révén valóságos időutazást tehetünk a XIX. század világába. A látogatók kedvence a vidra és óriási élményt jelent a csónakból történő madármegfigyelés is.
Természetesen a dél-dunántúli régióban fürdőzőknek is jut állatkertes program. Kisgyerekkel érkezve érdemes útba ejteni Pécs városát, ahol egy néhány évvel ezelőtt megújult park várja a látogatókat. A Pécsi Állatkert a festői Mecsek-hegység oldalában található klasszikus állatkert, ahol az oroszlánoktól a majmokon át, a kengurukig több száz érdekes állat figyelhető meg. Különlegességeink a Falabella minilovak, a prérikutya-város, a szurikátavár-játék. Az egzotikus állatok mellett a kisragadozók, és számos ritka madárfaj egyedei adják az állatkert sajátos értékét.

Szóljon hozzá