Aktuális akciók
Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

Erre vegyük az irányt: bortúrák fürdővárosok környékén

2022. 05. 25. 07:30
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Egy-egy pihentető hétvégén mi lehet jobb, mint egy kis frissítő fürdőzés, lazító masszázs, tisztító szauna és a kellemes vacsora után egy pohár jó bor. hiszen tudjuk, vízben az egészség és borban az igazság.
A Magyarországra látogató turisták nagy részét a történelmi nevezetességeken kívül három fontos dolog vonzza a Kárpát-medence irányába: az ételek, az italok, és a testet-lelket frissítő fürdőkomplexumok. Ha tehetjük, kapcsoljuk össze a legjobb dolgokat, válasszunk úgy a termálfürdők közül, hogy az üdítő wellness után még valamelyik népszerű hazai borvidék termését is megízlelhessük. Jöjjön néhány példa a „kapcsolódási pontok’” közül.

Bükki borvidék – Miskolctapolcai barlangfürdő

Miskolc területéről már az ősember gyűjtögető gazdálkodásáról is sok bizonyítékkal rendelkezünk és a népesség növekedésével egyre több területet hódított el az itt élő lakosság a környező domboldalakon. Hasonlatosan az egri és a tokaji borvidékhez, itt is riolittufába vájt - olykor hatalmas méretű - pincékben tárolják a bort. Némelyik falát, oszlopait népi kőfaragók értékes munkái díszítik. A közkedvelt miskolctapolcai barlangfürdőben pihenve érdemes felkeresnünk ezek közül néhányat.

Zalai borvidék – Zalakarosi Fürdő

Zalakaros Gyógyfürdő komplexumától nem messze, a zalai szőlőhegyen és a Balaton délnyugati csücskénél borona pincék sora bizonyítja, hogy több mint 100 éves borászati hagyományokra tekint vissza ez a vidék. A népi építészet nem csak az ízlelőbimbóknak, de a szemnek is kedvez ezekkel az épületekkel, amelyekből ma már szinte csak ezen a vidéken találunk néhányat. A boronapincéket szálfákból ácsolták össze, kívül-belül agyaggal tapasztották. Akár fürdés utáni este, akár egy gyalogtúra, vagy kerékpáros kirándulás keretében, fantasztikus programot kínál a Zalakaroson fürdőzőknek a zalai dombság borvidéke.

Villány-Siklósi borvidék – Harkányi Gyógyfürdő

Villány az ország legdélebbi borvidéke, Harkány pedig az egyik legrégebben működő hazai gyógyfürdő, egymástól alig 20 kilométerre.  A villányi borok Európán kívül a XIX. században eljutott Amerikába és Brazíliába is, ahogyan Harkány medencében is szinte minden nemzet képviselteti magát. Ha valaki Harkány vagy Siklós gyógymedencéiben gyógyul, semmiképp ne hagyja ki a siklósi, vagy még inkább a villányi pincesort, ahol a fantasztikus nedűn kívül egyedülálló gasztronómiai élmény is várja az odalátogató turistákat. Villány már a történelem előtti időkben lakott volt, amit bronzkori leletek is tanúsítanak. A szőlőművelés eredete bizonyíthatóan a rómaiakig nyúlik vissza.

Egri borvidék – Egri gyógyfürdők

Eger igazán gazdag középkori múlttal rendelkező borvidék. Az Oszmán Birodalom északi batárterülete volt, ahol kadarka mellett régi fehérbor-szőlőfajták teremtek a Bükk-hegység déli lejtőin. A török hagyományok a bor és a fürdőkultúrát is összekapcsolják, hiszen az egri termálfürdő mellett néhány éve újra üzemel a város törökfürdője is. A Szépasszony Völgy pincéi nemcsak gasztronómiai élménnyel, de látványos pincelabirintusával is felkelthetik az idelátogatók érdeklődését. Az összenyitott pinceágakon keresztül a város a föld alatt is teljes szélességében átjárható. Az üregek egy része természetes eredetű, többségük mesterségesen kialakított, faragásokkal díszített.

Etyek-budai borvidék – Budapest gyógyfürdői

Budapest gyógyfürdőinek látogatói nyilvánvalóan dúskálnak a programokban, hiszen a főváros mindig rengeteg látnivalót és újdonságot kínál és még az „őslakosoknak” is. Ha azonban valaki a nagyvárosi rohanásból és zsongásból a vidéki élet nyugalma, a természet közelsége után vágyik, látogasson el az Etyeki pincék térségébe. Bár ez a terület borvidéki rangot csak 1990-ben kapott, a szőlőtermesztésnek több évszázados hagyománya van itt. Elsősorban a pezsgő alapbor termelése jellemző a vidékre. A híres Törley pezsgők is etyeki alapborból készültek a XIX. század végétől. Megtekintésre érdemes körpincék, valamint szép sváb házak maradtak fenn Etyek környékén, bennük még megtalálható számos értékes, régi borászati eszköz, amelyeket a rendszeresen megrendezésre kerülő Etyeki boros rendezvények során szívesen meg is mutatnak a látogatóknak

Balaton-felvidéki borvidék – Hévízi Fürdő

Hévíz meleg vizű tava mellől egy nagyobb kirándulás keretében kereshetjük fel a Balaton-felvidéki borvidék, a Káli-medence falvainak, vagy a Badacsonytól nyugatra fekvő balatoni településeinek valamelyikét. Ez a borvidék nemcsak az ízlelőbimbóknak kedvez, hanem a szemnek is élvezet. Csodás lankák, sziklás csúcsok és a Balaton kéklő vize az, amelynek látványa mellett egy pohár jó borral a kezünkben elmélázhatunk. Az egész Balaton környékén nem ritkák a római kor 2000 éves emlékei, az 1300-as évek elején a veszprémi püspökségnek már kiterjedt szőlőbirtokai voltak itt, de feltehetőleg már a kelták itt is termesztettek szőlőt. Századokon át királyi birtokok és főúri szőlők, valamint kisnemesi szőlőbirtokok hirdették ennek a területnek a kiváló borait. Az Esterházy család hercegi és grófi ága a környék legtöbb szőlővel rendelkező birtokosa volt, XVIII. századi dézsmapincéjük még áll Szentbékkállán a templom feletti területen

Soproni borvidék – Sárvár és Bükfürdő gyógyvizei

A Sárvárról vagy Bükfürdőről könnyen felkereshető soproni borvidék az ország egyik legősibb bortermő területe. Ezen a környéken egy időben szinte mindenkinek volt szőlője és pincéje arrafelé, és minden gazda saját borkimérési joggal rendelkezett. A ház előtt rúdra függesztett friss fenyőág jelezte, ha újbort, szalmaköteg, ha óbort mértek. Piros, illetve fehér szalaggal adták tudtul, hogy vörös- vagy fehérbort árul-e a gazda. Ez a kedves szokás újraéledőben van Sopron utcáin, érdemes elfogadni a szíves kínálást.

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...


Örömteli pillanatok az egész család számára!

Ismerd meg a Hotel Narád & Park**** gyerekbarát szolgáltatásait! Megnézem