Quantcast

Aktuális akciók
Évindító akciókÉvindító akciók

Kirándulástippek: borvidékeink tavasszal is csodálatosak

2023. 04. 26. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
A gyógyító termálfürdők mellett Magyarország kedvenc úti céljai az izgalmas borvidékeink. Tévedés lenne azt gondolni, hogy a szőlőtermesztés eme koronaékszereit csak ősszel, a szüret idején érdemes felkeresni!
Egy zöldellő, tavaszi kirándulás fantasztikus élményt ígér, és méltó kiegészítője lehet például egy fürdővárosban töltött wellnesshétvégének is. Adunk néhány tippet.

Ha Dél-Dunántúl, akkor Villány

A Villány-siklósi az ország legdélebben fekvő borvidéke, igazi mediterrán vidék. Ha valaki Harkány vagy akár Siklós gyógymedencéiben gyógyul, semmiképp ne hagyja ki a villányi pincesort, amely nemcsak ízeivel, de látványával is elkápráztatja az odalátogató turistákat. Mintha visszamentünk volna az időben és átléptünk volna néhány országhatárt – a villányi pincesor különleges kis világával azonnal rabul ejti az ide látogatókat. Nemcsak szüret idején fantasztikus kirándulóhely Villány, akár gyalogosan, akár kerékpárral, akár autóval érkezik az ember. A domboldalon végig sétálva gyönyörködhetünk a szőlőtőkék szabályos rendjében, a pincék hangulatos során, de a modern művészetek rajongói a szoborparkot is megnézhetik. Villány a fantasztikus nedűn kívül egyedülálló gasztronómiai élményt is kínál a vendégeknek.
Kirándulástippek: borvidékeink tavasszal is csodálatosak

Ha Észak-Magyarország, akkor Eger

Az Egri borvidék tradícióiról már biztosan mindenki hallott. Az Oszmán Birodalom északi batárterülete volt, ahol kadarka mellett régi fehérbor szőlőfajták teremtek a Bükk-hegység déli lejtőin. Már maga a domboldal is fantasztikus látványt nyújt, de a „szőlőtőkés” panorámát ilyenkor tavasszal érdemes összekötni egy erdei sétával, hiszen a nyíló természet rengeteg csodát rejt még egy laikus látogatónak is. Eger belvárosától nem messze fekvő Szépasszony Völgynek a pincéi a gasztronómiai élményen túl látványos pincelabirintusukkal is felkelthetik az idelátogatók érdeklődését. Az összenyitott pinceágakon keresztül a város a föld alatt is teljes szélességében átjárható. Fantasztikus földalatti labirintusokban sétálhatunk, érintve a híres pincészeteket, akár egy kóstoló erejéig is.
Kirándulástippek: borvidékeink tavasszal is csodálatosak

Balaton-felvidéki borvidék, a kihagyhatatlan

A Dunántúl középső részén pihenve egy nagyobb kirándulás keretében kereshetjük fel a Balaton-felvidéki borvidéket, a Káli-medence falvait, vagy a Badacsonytól nyugatra fekvő balatoni települések valamelyikét. Ez a borvidék nem csak tradicionális ízeivel, de csodás tájképével is elkápráztatja a kirándulókat. Szemet gyönyörködtető lankák, sziklás csúcsok és a Balaton kéklő vize az, amelynek látványa mellett egy pohár jó borral a kezünkben elmélázhatunk. Az egész Balaton környékén nem ritkák a római kor 2000 éves emlékei, az 1300-as évek elején a veszprémi püspökségnek már kiterjedt szőlőbirtokai voltak itt, de feltehetőleg már a kelták itt is termesztettek szőlőt.
Kirándulástippek: borvidékeink tavasszal is csodálatosak

Rövid túra a fővárosból

Budapest és környéke nem szűkölködik programokban, hiszen a főváros mindig rengeteg látnivalót és újdonságot kínál még az „őslakosoknak” is. Ha azonban valaki a természet közelsége után vágyik, látogasson el a fővárostól alig 30 percnyi autóútra fekvő Etyeki pincék térségébe. Megtekintésre érdemes körpincék, valamint szép sváb házak maradtak fenn Etyek környékén, bennük még megtalálható számos értékes, régi borászati eszköz, amelyeket a rendszeresen megrendezésre kerülő Etyeki boros rendezvények során szívesen meg is mutatnak a látogatóknak.
Kirándulástippek: borvidékeink tavasszal is csodálatosak

Az osztrák határ mentén

Az ország nyugati felén járva érdemes felkeresni a Soproni borvidéket is, amely az ország egyik legősibb bortermő területe. Érdemes egy Fertő-tavi hajóúttal összekötni a borvidéki kirándulást, így a tó mindkét oldalán megcsodálhatjuk a különleges pincészeteket. Annak idején ezen a környéken egy időben szinte mindenkinek volt szőlője és pincéje arrafelé, és minden gazda saját borkimérési joggal rendelkezett. A ház előtt rúdra függesztett friss fenyőág jelezte, ha újbort, szalmaköteg, ha óbort mértek. Piros, illetve fehér szalaggal adták tudtul, hogy vörös- vagy fehérbort árul-e a gazda. Ez a kedves szokás újraéledőben van Sopron utcáin, érdemes elfogadni a szíves kínálást.
Kirándulástippek: borvidékeink tavasszal is csodálatosak

 Képek forrása: borissimo.hu (2.), vinczemagazin.hu (3.), villaria.hu (4.), borrajongó.hu (5.), fotó:top7hungary.hu (6.)

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...