Aktuális akciók
Őszi wellness akciókŐszi wellness akciók Őszi fürdőtippekŐszi fürdőtippek

Már útközben is csodák várnak – úton a fürdővárosok felé

2021. 07. 19. 19:12
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Itt a nyár, ilyenkor gyakrabban vesszük az irányt valamelyik fürdőváros felé. Ha már utazunk, érdemes egy kicsit korábban elindulni és szakítani időt azokra a csodákra, amelyek útközben várnak ránk.
Bármerre indulunk, rengeteg érdekesség adódik, kiemeltünk néhányat.

Délkeleten – Magyarország kicsiben

Szeged, Gyula vagy a Dél-Alföld valamelyik másik fürdőkomplexuma felé igyekszünk, érdemes Szarvas felé egy kis kitérőt tenni. Itt található az ország egyik legszebb és legkülönlegesebb arborétuma. A kertet még 1798-ban alapították, a világ minden tájáról hozatva a növényeket. Jelenleg a fás szárú gyűjtemény több mint 1600 féle különlegességből áll, ebből 1200 a lomblevelűek száma. De az országos védettséget élvező arborétumnak nem csak növényei, hanem különleges madarai is vannak, így a teljesen szabadon tollászkodó pávák, harkályok, sárgarigók, de mókuscsaládokkal is találkozhatunk. Az ösvényeken sétálgatva csodálatos növényeket, így mocsári ciprust, mamutfenyőt is láthatunk. Az arborétum különlegességét fokozza, hogy a Körös egy holtága mellé épült, így hajókirándulásra is lehetőség van, ha valakinek van elég ideje. Ha pedig gyerekekkel érkezünk a parkba, induljunk azonnal a néhány éve létrehozott „mini Magyarország” felé, amely hazánk egyetlen interaktív makettparkja és rengeteg élményt kínál. A látogatók itt felfedezhetik és soha nem látott perspektívából ismerhetik meg Magyarország történelmi jelentőségű épületeinek minden apró részletében kidolgozott kicsinyített másait, melyek között vonatok robognak, hajók úsznak és gombnyomásra különféle attrakciók tárulnak a vendégek szeme elé.
Már útközben is csodák várnak – úton a fürdővárosok felé

 

Északkeleten – tömény romantika Lillafüreden

Miskolctapolca, Eger, Hajdúszoboszló, vagy az ország többi észak-keleti fürdője felé tartva nem szabad kihagyni a Hámori-tó környékét. A festői szépségű Lillafüred a Bükk keleti szélén, Miskolc városától 15 km-re a Garadna és a Szinva völgyének találkozásánál, a Hámori-tó partján, gyönyörű erdők övezte völgyben fekszik. A környék leglátványosabb pontja kétségtelenül a Palotaszálló, melyet érdemes körbejárni, vagy akár egy ital erejéig betérni gyönyörű éttermébe. A szállóról a legjobb fotókat a Hámori-tó túlpartjáról készíthetjük, a tó vizében festőien tükröződik az épület. A Palotaszálló alatt egy megerősített, támfalakkal tagolt teraszos sétányrendszer fekszik. Innen lehet elérni az Anna-barlang bejáratát és a falut. A szálló építésekor terelték el a Szinva patakot, és létrehozták Magyarország legmagasabb vízesését, a 20 m magasból „lezúduló” patak nem egy Niagara, száraz időben csak elképzelni lehet a morajlást, hóolvadáskor, nagyobb esőzések után viszont nagyon hangulatos hely. Ha valakinek sok ideje van, érdemes egy barlanglátogatásra csatlakozni az István- vagy az Anna barlang „felfedezőihez”, Magyarország legszebb cseppköveit csodálhatjuk meg Lillafüred barlangjaiban.
Már útközben is csodák várnak – úton a fürdővárosok felé

Dél-nyugaton – legalább egy pillantás a Balatonra

A déli országrész felé indulva, Harkány, Kaposvár vagy éppen Zalakaros fürdőit véve célba mi mást is emelhetnénk ki az út értékes látnivalói közül, mint a magyar tengert. A Balaton minden oldalról számos különleges látnivalót ígér. Az északi parton haladva kihagyhatatlan a gyönyörű Tihanyi félsziget, Badacsony vagy Szigliget csúcsa. Ha vasárnap érkezünk, Tihanyban egyedi és csodákat rejtő kézműves piac vár minket a kikötőben, Badacsonyban kihagyhatatlan egy pohár frisstő valamelyik panorámás teraszon, a Szigligeti vár orma pedig fantasztikus panorámát ígér azoknak, akik felmásznak rá. Délen sem maradunk látványosságok nélkül, hiszen – ahogy mondják – délről látszik igazán az északi part szépsége. Érdemes akár a Siófoktól nem messze található, akár a Balatonlelle melletti, akár a fonyódi kilátókhoz felautózni, elképesztő lesz a látvány. Ha pedig valakinek több ideje van, ne hagyja ki a Balaton „csúcsán”, a Kis-Balaton környékét és az ott található nemzeti parkot. Alig egy órás vezetett sétával nagyon sok mindent elsajátíthatunk a Tüskevár tudományából, még Matula bácsi ”gunyhóját” is megnézhetjük.
Már útközben is csodák várnak – úton a fürdővárosok felé

Nyugaton – az apátság nyugalma

Az ország nyugati része felé indulva kihagyhatatlan kitérő Pannonhalma gyönyörű panorámával bíró apátsága. A Világörökség részét képező Pannonhalmi Bencés Főapátság épületegyüttese a Dunántúl egyik legértékesebb, legimpozánsabb építészeti emléke páratlan kulturális és művészeti kincset őriz. Az itt látható tárgyi emlékeknek és gazdag kulturális örökségnek az adja sajátos szépségét, hogy egy élő szerzetesközösség mindmáig eredeti rendeltetésüknek megfelelően használja őket. Az apátság egyénileg is látogatható, a látogatóba érkező vendégek számára az apátság körüli sétányon új Apátsági turista bejárat épült, s az aktuális nyitva tartási időben az épületegyüttes ezen keresztül közelíthető meg. Az apátság egy rendkívül színvonalas pincészetet is működtet, amit borkóstolással egybekötött túrán látogathatunk. Az apátság területén arborétumot és egy hazánkban páratlan gazdagságú gyógynövénykertet is találunk, amelyek külön belépővel látogathatók. Ha valakinek kevesebb ideje van, akkor is érdemes megállni Pannonhalmán, hiszen az Apátság gyönyörű épülete szabadon körbejárható egy gyönyörű parkban és megcsodálható a nem messze épült kilátóból. A frissen átadott, a fák lombkoronája között vezető tanösvényt is érdemes kipróbálni, igazi kuriózumnak számít Magyarországon.
Már útközben is csodák várnak – úton a fürdővárosok felé
Képek forrása: wikimapia.hu (2.), hellomiskolc.hu (3.), onlinebalaton.hu (4.),

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...