Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók

fürdőtörténet címkéhez tartozó cikkekA rómaiak is úgy lazultak, ahogy mi

A rómaiak is úgy lazultak, ahogy mi

2023-03-03 08:00:00
Az ókori Római Birodalom területén fennmaradt emlékek tanúsága szerint a rómaiak pontosan tudták, hogy a víz jelenti számukra az életet, az egészséget, az erőt, a kikapcsolódást és az élveztet is. Erre bizonyíték a „római fürdő”, amit a rómaiak teremtettek meg és a „fürdőkultúra”, amit a rómaiak adtak a világnak. Ennek emléke több településen is fellelhető Magyarországon.
Wellness, ahogy eleink szerették

Wellness, ahogy eleink szerették

2023-02-21 08:00:00
Tudták, hogy a testi-lelki ellazulás különböző formái már több évezrede biztosítják eleink egészségét és pihenését? Tanuljunk egy kicsit az „öregektől”, jöjjön néhány érdekes fejezet a wellness történetéből az ókortól napjainkig!
Régi idők szaunái

Régi idők szaunái

2023-02-17 08:00:00
A szauna, a testet és szellemet egyaránt felfrissítő forróság tisztelete nem mai keletű dolog. Földbe ásott gödrök, pörkölődő kendermagok aromája, a szauna mint szülőszoba és a vendég, aki menekülőre fogta: a szaunázás történetének furcsa állomásain ma már csak mosolygunk.
Tíz érdekesség, amit kevesen tudnak a törökfürdőről

Tíz érdekesség, amit kevesen tudnak a törökfürdőről

2023-02-02 08:00:00
Tudták, hogy a hódoltság idején a törökök mintegy 150 fürdőt építettek hazánk területén? És arról hallottak, hogy a hamamot a nők és a férfiak is használhatták, igaz, csak külön-külön? A törökfürdő rituálé ma is nagyon egészséges, de vajon ismerik-e a titkát? Íme, tíz dolog, amit talán eddig nem hallottak, de érdemes tudni a törökfürdőkről.
Savanyúvíztől a Vér-kútig: így gyógyultak régen a Balatonnál

Savanyúvíztől a Vér-kútig: így gyógyultak régen a Balatonnál

2022-11-21 08:00:00
Meglepő talán, hogy a 19. században még nem is a strandolás és a magyar tenger nyújtotta örömök, hanem a Balaton környéki hőforrások, savanyú vizek jelentették a legnagyobb vonzerőt a tehetősebb polgárok számára. Már az 1800-as években nagyon fejlett wellness kultúra épült a Balaton köré.
 Állati sztorik a termálfürdőkből

Állati sztorik a termálfürdőkből

2022-11-17 08:00:00
A gyógyvizek és termálvizek jó tulajdonságait, emberi szervezetre gyakorolt pozitív hatásait oldalakon keresztül sorolhatnánk. Mindenki esküszik valamelyik csodás fürdőnk vizére, mindenkinek megvan a maga kedvence. Tudták azonban, hogy nemcsak nekünk, hanem az állatoknak is jót tesz a gyógyvíz? Sokhelyütt felismerték és ki is használják már ezt Magyarországon. Jöjjön néhány állati jó példa állati jó fürdőkből!
Hét titok Budapest gyógyfürdőinek történetéből

Hét titok Budapest gyógyfürdőinek történetéből

2022-11-14 08:00:00
Hallottak róla, hogy a ma oly elegáns Gellért Gyógyfürdőt egykoron a nem túl megtisztelő „sáros” jelzővel illették? A közkedvelt Szecska vízében állatok fürödtek, a Lukács Gyógyfürdő vize pedig már a római hódítók egészségét is szolgálta. Jöjjön hét érdekes momentum a főváros fürdőinek történetéből!
Gyopárosfürdői emlék

Gyopárosfürdői emlék

2022-11-09 08:00:00
A 80-as években még csendes, alig ismert fürdőhely volt, ma viszont az alföldi régió egyik legfejlettebb, legkorszerűbb fürdőközpontja található Orosháza mellett, Gyopárosfürdőn. Tudták, hogy a „csodatavat” már az 1800-as években is gyógyításra használták a helybéliek?
A római fürdők technikai csodái

A római fürdők technikai csodái

2022-10-25 08:00:00
A római császárkor legimpozánsabb, leghatalmasabb épületegyüttesei kétségkívül a császárfürdők voltak. Tudták, hogy nemcsak monumentalitásukat, de technikai szerkezetüket tekintve is elképesztő szakértelemről tanúskodnak? Összegyűjtöttünk néhány példát, ami ezt bizonyítja.
Fürdőkád ókori mintára – csupa meglepetés az otthoni spa története

Fürdőkád ókori mintára – csupa meglepetés az otthoni spa története

2022-10-13 08:00:00
 
Voltak korok, amikor a tisztálkodás nem volt éppen elterjedt foglalatosság. Apró tálaktól a lóitató formájú vályúkig: meg fog lepődni, miket találtunk, amikor arra kerestük a választ, mióta része az életünknek a fürdőkád.
Ebben a 7 fürdőben megelevenedik a történelem

Ebben a 7 fürdőben megelevenedik a történelem

2022-09-30 08:00:00
Akár több száz éves falak között is fürdőzhetünk, ha az ország legszebb műemlékfürdőit választjuk. Mindet ismeri?
Amerika spa hagyományai régen és most

Amerika spa hagyományai régen és most

2022-09-22 08:00:00
Vajon hol van „a nagy szellem gyógyító vizének otthona”? Milyen maja és indián hagyományok lehettek az ősei a mai spa és wellness kezeléseknek? Rendkívül érdekes fejezetekre bukkanhatunk, ha az amerikai wellnesskultúra történetét tanulmányozzuk.