Quantcast

Aktuális akciók
Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek

6 különleges hazai szurdok

2023. 08. 23. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Kétféle ember létezik a nyári hónapokban, az egyik leginkább árnyékra vágyik, a másik legszívesebben egész nap napozna. Mi most megmutatjuk a 6 legkülönlegesebb szurdokot, ahol hűsölhetnek a túrázást kedvelők, és hozunk pár fürdőzési ötletet is azoknak, akik utána csobbannának egyet a melegben.

Páris-patak szurdoka

A Palóc Grand Canyonnak is becézik a nógrádszakáli Paris-patak völgyét, amit már természetvédelmi területnek is nyilvánítottak a magyar-szlovák határ közelében. Több millió éve még folyó kanyargott errefelé, a szurdok az év nagy részében „kőszáraz”, de tavasszal és ősszel, esőzések idején, hóolvadáskor szép vízesések képződnek a 15-20 m mély, szinte függőleges falú völgyben. Geológiai kuriózumnak számítanak az országban elsőként itt fellelt fatörzsbarlangok. 30 km-re a szurdoktól találjuk a salgótarjáni fürdőt, a hűsölés után jót tesz egy kis felmelegedés.
6 különleges hazai szurdok

Kőszikla-szurdok, Nagybakónak

A Zalai-dombság keleti felén alakult ki a Kőszikla-szurdok, ahol csapadékos időjárás esetén ritka jelenségben, a könnyező falban gyönyörködhetünk. A homokkőbe vájódott, érdekes formájú sziklafalak már önmagukban is szokatlan látványt nyújtanak. A vadregényes helyet népiesen Kicikliának nevezték el. Esős, vizes időben nem igazán ajánlott a látogatása. 22 km-re tőle a megye egyik legjobb élményfürdője, a zalakarosi fürdő várja a környéken kirándulókat, nyaralókat!
6 különleges hazai szurdok

Kőmosó-szurdok

Nem is gondolnánk, hogy a Bakony mélyén előzetesen felszerelt létrák, lépcsők, hidak és fémkábelek segítik az előrehaladást, ezt hívják via ferrata-nak. A Kőmosó-szurdoknál építették ki az első hazai ilyen utat, ami nem tartozik a legkönnyebben megközelíthetők közé. A Cseszneki vár szomszédságában találjuk az egyik legszebb sziklaképződményt, a Kőmosót, ahol a víz olyan völgyet vájt a sziklába és olyan formákat alakított ki, amit egyszer mindenkinek látnia kell. Háromnegyed órányi autóútra fekszik Pápa városa, ahol 18 medencés fürdőjében jól esik majd a pihenés a hosszú és fárasztó túrázás után.
6 különleges hazai szurdok

Rám-szakadék

Évente 60.000-en keresik fel a Visegrádi-hegység és az ország egyik legszebb látnivalóját, a Rám-szakadékot, ami korlátokkal és létrákkal van biztosítva, hatalmas sziklákon, a vízesések mellett haladva jutunk el a mély vulkáni eredetű, 1 km hosszú Rám-szakadékhoz, melynek mélysége több helyen meghaladja a 35 métert, míg a fenékszélessége olykor a 3 métert sem éri el. 112 méter szintkülönbséget kell leküzdenünk, míg felérünk a „fenti” pihenőig, amit létrák és láncok is segítenek útközben. Ha végeztünk a 10 km-es túrával, autózzunk még 8 km-t a legközelebbi fürdőig, Visegrádig, ahol a római-török hangulatú Lepence várja a megfáradt túrázókat.
6 különleges hazai szurdok

Dera-szurdok

A 1,5 km-es hosszúságú Dera-szurdok a Pilis egyik leghangulatosabb, és legromantikusabb patakvölgyeinek az egyike, mely a Dobogókőre vezető főúttól délnyugatra található. A közlekedést fahidak könnyítik meg, a patakmederben nyáron alig csörgedezik víz, sokszor teljesen kiszárad, de esőzéskor, hóolvadáskor látványos zuhatag keletkezik. Fahidak sokaságán haladhatunk végig a gyerekekkel is egyszerűen, könnyen teljesíthető, jól kiépített túraútvonalon. Ha a gyerekek kellőképp elfáradtak már, fél órán belül elérjük Szentendre fürdőjét, ahol a 32 fokos jakuzziban pihentethetjük megfáradt izmainkat.
6 különleges hazai szurdok

Remete-szurdok

Népszerű kirándulóhelynek számít a Máriaremete és Remeteszőlős között húzódó 1 km hosszúságú Remete-szurdok 280 méteres magasságban, a kisebb-nagyobb sziklákkal, kövekkel tarkított tanösvény esőzés idején nehezebben megközelíthető. Érdemes elsétálni még a 25 percre lévő barlanghoz, ahova kissé meredek út vezet, de ezen kívül közel 20, karsztvizek által formált barlang és üreg rejlik itt. 1974 óta már természetvédelmi területnek számít. A sok séta után mindenkinek jól esik egy kis pihenés, így vegyük célba a legközelebbi fürdőt, ami ebben az esetben a török Veli Bejt jelenti, és élvezzük a nyugalmat!
6 különleges hazai szurdok

 
Képek forrása: attilaunokai.net (nyitókép, 6. kép), morzsafarm.hu (2. kép), www.8800.hu (3. kép), tortenetekkepekkel.blogspot.com (4. kép), utazom.com (5. kép), mapio.net (7. kép)
 

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...