Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók További ajánlatok

A legvidámabb télbúcsúztató karneválok

2019. 02. 07. 12:10
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Humor, történelem, népművészeti jelmezek, farsangi mulatság és finom fánkok várják azokat, akik már elfelejtenék a telet, és köszöntenék a tavaszt. Megtehetik ezt itthon is, de nem túl messzi országokban is szórakozhatunk.

Velence

Európában az egyik leghíresebb télbúcsúztató esemény a velencei karnevál. A velencei karnevál hamvazószerda előtt két héttel kezdődik, és hamvazószerda előtti napon, húshagyókedden ér véget. Régen nemcsak álarcos felvonulásokat tartottak, hanem virágot és konfettit dobáltak a járókelőkre. A velencei karnevál hatalmas színjáték volt, ahol az utcák alkották a színpadot, a városlakók voltak a színészek, s egyben a nézők is. Tipikus velencei maszknak számít a pestisdoktor, a hatalmas csőrszerű álarc, de színesebbnél színesebb arisztokratikus jelmezeket is viselnek a karneválozók. 2019-ben február 16. és március 5. között rendezik meg a karnevált Velencében.
A legvidámabb télbúcsúztató karneválok

Rijeka

Rijekában tartják Európa második legnagyobb karneválját. A horvátországi mulatság a város 8 különböző pontján zajlik és farsangvasárnap 12 órakor kezdődik rengeteg koncerttel, műsorral, a világ minden tájáról érkező, több mint 200 csoport zenés, csillogó felvonulásával. A jelmezek közt található mitológiai, történelmi, modern kori témájú, vannak humorosak, de felfedezhetők népművészeti elemek a maskarák között.
A legvidámabb télbúcsúztató karneválok

Ptuj

Február 23-án a szlovén Dráva menti várost, Ptujt a vidámság, a jókedv, a móka teszi hangossá és egyben látványossá. A rémisztő maszkok, a hangoskodás, zajkeltés mind az ártó szellemek, a halál, a rossz, a hideg elűzésére szolgáltak. Farsangkor az utcák megtelnek a "kurentálókkal", az itteni busókkal, e furcsa, félig emberi, félig állati figurákkal, akik báránybundában, színes lúdtollakkal díszített nagy maszkokban vonulnak végig a városon. Övükre súlyos kolompokat aggatnak, amelyek ugrándozás és tánc közben állandóan szólnak, óriási ricsajt csapva. A hagyomány szerint ez űzi el a telet, és ébreszti fel a tavaszt.
A legvidámabb télbúcsúztató karneválok

Mohács

Számunkra a legjelentősebb farsangi rendezvény a Mohács mellett tartott busójárás, mely hazánk egyik legérdekesebb népszokása, mely 2009 őszén felkerült az UNESCO - emberiség szellemi kulturális örökség - reprezentatív listájára. A környékbeli emberek ilyenkor színes, a hagyomány szerint állatvérrel festett, csúf álarcokat és öltözéket öltenek, hogy ezzel ijesszék el a telet. A kürtszó és a hangos kolompok is ezt a célt szolgálják, csakúgy, mint a maskarások hangos kiáltozása. A házakban és udvarokon hamut szórnak szét a busójárók, amitől azt remélik, hogy távol tartja a rontó szellemeket. Az idei busójárás 2019. február 28. és március 5. között tekinthető meg.
A legvidámabb télbúcsúztató karneválok

Szentendre

Szentendre történelmi belvárosában második alkalommal rendezik meg a Szentendrei Karnevál- Farsangfarka Fesztivált. A télbúcsúztató rendezvény látványos és mozgalmas programokat kínál ez alkalommal is: tucatnyi koncert, tánc- és gyerekprogramok, vásári komédiások, bűvészek, tűzzsonglőrök, álarcos-maskarás fáklyás felvonulás várja a látogatókat. A Fő téri nagyszínpadon első este Holdviola lép fel, vasárnap a Besh’O’Drom koncertje zárja a karnevált, a téren felállított tűzkosarak, hőgombák és a fényfestés mellett. A Dumtsa sétálóutca standjai gazdag kínálattal várják a látogatókat ropogós sültekkel, finom italokkal és az elmaradhatatlan farsangi édesség, a fánk káprázatos variációival.
A legvidámabb télbúcsúztató karneválok

Keszthely

A keszthelyi Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesület hagyományos rendezvénye a királynék városának karneválja. A téli időszak egyik leglátványosabb dunántúli programján közel nyolcszáz fős maskarás felvonulás veszi kezdetét, ami a Helikon Kastélymúzeum parkjából indul, később pedig további színes programokkal folytatódik a közös mulatozás. A felvonulást a hercegi pár vezeti, a ritmust várhatóan az idén is egy igazi szamba zenekar, a keszthelyi Boombatucada együttes adja ütőseivel. A menetet útközben a zsűri is megszemléli, hogy dönthessenek az egyéni és csoportos díjakról.
A legvidámabb télbúcsúztató karneválok

Képek forrása: travelorigo.com (nyitókép), romcar.hu (2. kép), croatiaweek.com (3. kép), kurentovanje.net (4. kép), MTI (5. kép), iranyszentendre.hu (6. kép), csodalatosbalaton.hu (7. kép)

Ha van véleménye, kérdése a cikkel kapcsolatban, szóljon hozzá a Facebookon. Kattintson ide