Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Izgalmas séták a fák felett, avagy a legszebb lombkoronaösvények

2024. 04. 24. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
A földfelszíntől akár több mint 20 méteres magasságban kanyarognak azok az utak, melyeket végigjárva eddig még nem látott látvány tárul majd elénk a fák fölött. Végigmehetünk a fák lombkoronáinak szintjén létrehozott folyosókon, melyek közül van, ahol ismeretterjesztő állomások és van, ahol kalandpark is található.

Pannonhalmi lombkorona tanösvény

A Pannonhalmi Bencés Főapátság környezetében a Sokorói-dombság tölgyfáiból épült a többszintes kilátó, ahol beléphetünk az erdők birodalmába. Tiszta időben a Bakony északi vonulatait is felfedezhetjük, és Pannonhalma városára is csodaszép a kilátás. A hal formáját idézve építették meg a 80 m hosszú, 14 méter magas tanösvényt, melyre egy rámpán juthatunk fel, így kerekesszékesek is látogathatják. A hal farka a feljáró, a jelenlegi tanösvényről indul és a lejáró erre a tanösvényre vezeti vissza a látogatót. Ha vágyunk egy nagy csobbanásra, a legközelebbi fürdőt Győrben találjuk, ahol 9 medence közül válogathatunk. Ha inkább maradnánk Pannonhalmán, itt találjuk a legjobb szállásokat.
Izgalmas séták a fák felett, avagy a legszebb lombkoronaösvények
Pannonhalmi lombkorona tanösvény – Kép forrása

Maros-part lombkoronasétány - Makó

Élvezetes módon érzékeljük a szintkülönbségeket a 191 m hosszú makói lomboronasétányon, mely májustól októberig van nyitva. Különlegessége, hogy hagyma formájú kupolával ellátott kilátójáról egy 40 m hosszú csőcsúszdán száguldhatunk lefelé, így az erdei sétát ötvözhetjük a kalandparkok izgalmával. 10 állomáson mehetünk végig, melyek közül mindegyiken találkozhatunk valami újdonsággal, illetve függőhíddal, megpihenhetünk a Hagymaterasz árnyas részein, felmehetünk a kilátótoronyba pazar panorámájáért. Ha már a városban járunk, ne hagyjuk ki a különleges medencéiről híres Hagymatikumot, ahol 15 medencéből, 9 szaunából válogathatunk. Makói szállásokért kattintsunk ide
Izgalmas séták a fák felett, avagy a legszebb lombkoronaösvények
Makó lombkoronasétány – Kép forrása

Kaszói lombkorona-tanösvény

Az Öregerdő tanösvény pár éve bővült ki a Lombkorona Tanösvénnyel, mely különleges módon, a lombok közt sétálva enged betekintést az erdőbe. A 9 m magas, 124 m hosszú ösvényen interaktív elemek teszik izgalmasabbá az élővilág megismerését és játékos feladatok hozzák közelebb a lombkorona élővilágát a természet kedvelőihez. A Somogy megye zöld szívében található ösvény különlegessége az állatok megfigyelésére szolgáló rejtett vadles és a függőhíd, melyen próbára tehetjük bátorságunkat. A fel- és lejárókon, valamint a fenti sétányon, pihenőhelyeken interaktív táblák segítségével ismerhetjük meg a gyertyános-tölgyes erdő szintezettségét, valamint növény- és állatvilágát. Ha fürdőzni vágyunk, a legközelebbi fürdőt Csurgón találjuk, ahol éjszakai fürdőzésen, szauna szeánszon is részt vehetünk, de akár a búvárkodást is kipróbálhatjuk. Ha Kaszón éjszakáznánk, itt találunk szuper szállást.
Izgalmas séták a fák felett, avagy a legszebb lombkoronaösvények
Kaszói lombkorona-tanösvény – Kép forrása

Ipolytarnóci lombkoronasétány

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok természetvédelmi területen található kilátótoronyból induló, keskeny függőhidakból álló sétányon a látogatók hevederrel biztosítva fedezhetik fel a vadvilág lentről nem látható mindennapjait. Hologramos vetítésen elevenednek meg az ősállatok az ősi lábnyomoknál, amelyek az egykori vulkáni katasztrófa idején itt éltek. Itt találták meg a világ egyik legnagyobb megkövesedett fenyőféléjét, a gerincesek között orrszarvúak, medvekutya, őz- és szarvasfélék, illetve madarak iszapba kövült nyomait. A 150 méter hosszú, 8-10 méter magasságban húzódó lombsétány az 1944-ben védetté nyilvánított világhírű természetvédelmi területen fekszik. Ha nyári időszakban tervezzük ide a kirándulást, akkor tudunk egyet hűsölni a salgótarjáni Strandfürdőn. Ipolytarnóci szállásokat itt találjuk.
Izgalmas séták a fák felett, avagy a legszebb lombkoronaösvények
Ipolytarnóci lombkoronasétány – Kép forrása

Gyomaendrődi lombkoronasétány és kilátó

A gyomaendrődi Erzsébet ligeti tanösvényen megismerhetjük a ligetek, erdők élővilágát a Hantoskerti-holtággal körülvett kis félszigeten. A több mint 1000 méter hosszú tanösvény különlegessége, hogy földön, vízen és "levegőben" is bebarangolható, a séta egy 15 m magas faszerkezetes kilátóba vezet, melynek tetejéről csodálhatjuk a tájat. A tanösvény interaktív elemeinek segítségével játék a tanulás áprilistól októberig, az egyik kedvenc helyszín pedig az üvegkilépő, ahonnan a lábunk alatti mélységbe tekinthetünk. A tanösvény a vízen is folytatódik, óránként 2000 ft-ért csónakot bérelhetünk, és körbeevezhetjük a Hantoskerti-holtágat. A Gyomaendrődi Liget Gyógyfürdő és Kempingben 10 medence közül válogathatunk, szállásokat pedig itt találunk.
Izgalmas séták a fák felett, avagy a legszebb lombkoronaösvények
Gyomaendrődi lombkoronasétány – Kép forrása

Lengyel-annafürdői lombkorona tanösvény

A lengyel-annafürdői kilátót 30 méter hosszú, egyenletesen növekvő magasságú, legmagasabb pontján 9 méter magasságú lombkoronaösvénnyel bővítették. A lombkoronaösvénynél nem a magasság számít, a domborzat ügyes kihasználásával, pl. egy szurdok áthidalásával is egészen más szemszögből látható a természet. Interaktív szemléltető eszközökkel segít megismertetni az erdő élővilágát. Kicsi tó, piknikezőhely és erdei játszótér is található a helyszínen. A dombóvári Gunaras Fürdőbe vagy a Bonyhádi Termálfürdőbe utazhatunk fürdőzni, dombóvári szállásokat itt, bonyhádi szállásokat itt találunk.
Izgalmas séták a fák felett, avagy a legszebb lombkoronaösvények
Lengyel-annafürdői lombkoronasétány – Kép forrása

Sás-völgyi lombkoronasétány – Hetvehely

Dél-Dunántúl első, fák koronája között haladó sétánya a hetvehelyi Erdő Háza mellett kialakított madármegfigyelő toronyhoz kapcsolódik: a fiatalos, sűrű erdőben mintegy 50 méter hosszú, 6 méter magas járószintű, a terep emelkedésének következtében a talajszintre érkező, tiszta faszerkezetű lombkoronasétány épült. A kihelyezett tájékoztató táblák révén létrejött tanösvény az erdészeti erdei iskolai programok tematikájával összehangoltan segíti az erdő alsó szintjeiről nem látható lombkorona szint jellegzetes élővilágának megismerését. Az ingyenesen látogatható tanösvényhez kapcsolódva egy odú- és fészektanodát is kialakítottak, ahol a gyerekek az ő méretükre kialakított cinke- és denevérodúba vagy gólyafészekbe mászva próbálhatják ki az élőlények lakhelyeit. Hetvehelyi szállás lehetőségeket itt találunk. Ha strandolni is szeretnénk a túrázás után, nyári időszakban az Orfűi Aquapark van legközelebb, de ha egész évben nyitva tartó fürdőt keresünk a Hertelendi Termálfürdőbe kell mennünk, ahol rendszeresen tartanak szauna felöntéseket.
Izgalmas séták a fák felett, avagy a legszebb lombkoronaösvények
Sás-völgyi lombkoronasétány – Kép forrása
 
 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...