Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Kiránduljunk és csobbanjuk az Őrségtől a Fertő-tóig

2024. 03. 01. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Ha elindulunk az Őrségből egészen a Fertő-tóig, majd kicsit lekanyarodunk Pannonhalmára, akkor ezek az UNESCO világörökségi listáján is szereplő helyszínek rengeteg élményt adnak a túrázni, fürdőzni vágyóknak. Gyönyörű tájak és nemzetközi hírű fürdők várnak itt minket.

Őriszentpéter

Az Őrség építészeti emlékekben, természeti látnivalókban, történelmi múltat idéző értékekben gazdag térsége Vas megye délnyugati szegletében. Őriszentpéteren megnézhetjük a siskaszeri Harmatfű Természetismereti Oktatóközpontot, mellette található Rezgőnyár Tanösvény, Templomszeren az Árpádkori román stílusú erődtemplom, a régi téglaégető, a keserűszeri fejfás református temető, a Zala völgyében a rétek, legelők jellemző növénytársulásai. Szalafőn a Pityerszeri Szabadtéri múzeum, műemlék házak, működő parasztporta várja a látogatókat.
Kiránduljunk és csobbanjuk az Őrségtől a Fertő-tóig

Sárvár

Ha Sárvárra látogatunk, érdemes megtekinteni a város szimbólumát jelentő, reneszánsz várkastélyok hangulatát idéző Nádasdy várat és várparkot, valamint a növényritkaságokkal büszkélkedő arborétumot, ami háromszáz fa- és cserjefaj megismerését teszi lehetővé. Kellemes sétát tehetünk a Csónakázó-tó, a Vadkert és a Rába folyó környékén, de a középkori eredetű Szent Miklós katolikus templomot sem érdemes kihagyni. Ha már itt vagyunk, akkor említést kell tennünk a 2002 decemberében nyílt nemzetközi színvonalú Sárvári Gyógy-és Wellnessfürdőről is, ami 2017-ben Az Év Fürdője verseny legnagyobb és országosan ismert fürdőket felvonultató kategóriájában ezüst érmet szavazott a közönség. A fürdő egész évben várja a látogatókat.
Kiránduljunk és csobbanjuk az Őrségtől a Fertő-tóig
Nádasdy vár 

Bükfürdő

Az Alpokalja és a Kisalföld találkozásánál található Bükfürdő városa, az ország egyik kedvenc gyógyhelye. A büki gyógyvíz 1282 méteres mélységből 55 fokos hőmérséklettel tör a felszín­re, a 14 hektáros fürdő 33 medencéjével garantáltan mindenki kedvence, nem csak a gyógyulni vágyóké. A fürdőzésen kívül persze meglátogathatjuk a 2003-ban nyílt Ökumenikus Kápolnát is, ami az egyetlen ilyen kápolna az országban, ugyanis nem egyházi, hanem alapítványi kezelésben áll. Bükfürdőtől 2 km-re fekszik Bük városa, ahol a kora barokk stílusú Szapáry-kastélyegyüttes várja az érdeklődőket. A Kneipp parkban végigmehetünk a homokos, a kisebb-, és nagyobb kavicsos, a faháncsos és tobozos szakaszokon. De ha mozogni van kedvünk, kipróbálhatjuk magunkat a nemzetközileg elismert golfpályán. Bükfürdőtől alig félórányi autóútra fekszik Kőszeg városa, amely kilátókban, természeti, kulturális értékekben gazdag város. Nem szabad kihagyni Jurisics várát, a Fő teret, de ha túrázni van kedvünk, akkor induljunk a Kőszegi-hegységben lévő Írottkő-kilátóhoz, útközben pedig ejtsük útba a Kálvária templomot, a Hétforrást, az Óház kilátót.
Kiránduljunk és csobbanjuk az Őrségtől a Fertő-tóig
Kőszeg

Hegykő

Ha Bükfürdőtől kicsit észak felé haladunk tovább, megérkezünk Hegykőre, amely a Fertő-táj különös szépségű részén, a Fertő-tó nádasokkal övezett partja mellett fekszik. 2001-ben vonta világörökségi védelem alá az UNESCO ezt a térséget. Ha kipihentük magunkat a város termálfürdőjében, a Sá-Ra-ban, akkor utazzunk el a 7-kmre fekvő Fertőd városába, ahol a gyönyörű 18. században épült Esterházy-kastély kötelező látnivaló, francia parkjával, és impozáns épületegyüttesével. Különös, izgalmas és rendkívüli kalandokat kínálnak a kerékpárútvonalak is, dombokkal, emelkedőkkel színesített táj várja a kerekezőket. Az útvonal során érintik többek között Sopront, Fertőrákos, Nagycenket, Hegykőt, Fertődöt, a végén pedig a Fertő-tóban is csobbanhatunk, ha nagyon kiizzadtunk.
Kiránduljunk és csobbanjuk az Őrségtől a Fertő-tóig
Esterházy-kastély

Mosonmagyaróvár

Győr-Moson-Sopron megye 3. legnagyobb városán 2 folyó is áthalad, a Lajta és a Mosoni-Duna. Legnépszerűbb látnivalója egyértelműen az Óvár, melynek falai között agrár-felsőoktatási intézmény is működött, de manapság is tanulnak itt fiatalok, emellett intézménytörténeti múzeuma is látogatható. Érdemes ellátogatni a város legrégibb házába, a Cselley-házba, ami a barokk hangulatú Fő utcán áll, ahol a 19-20. század legnagyobb formátumú festőművészeinek képeit, és egy nagy porcelángyűjteményt lehet megtekinteni. Akik elfáradtak a hosszú sétában, vagy gyógyulásra vágynak, azoknak irány a Flexum Thermal & Spa, melynek vize Európa legjobbjai közé tartozik.

Győr

A Mosoni Duna és a Rába folyó találkozásának látványa és a barokk belváros fogja meg leginkább a Győrbe látogatókat. Belvárosának szinte minden épülete műemlék, bencés, kármelita temploma, zsinagógája vagy bazilikája is kötelező látványosság a turistáknak, Püspökvárából lenyűgöző panoráma tárul szemünk elé. E sok látnivaló felkeresése után megpihenhetünk a város fürdőjében, a Győri RQ Vízi Élménypark és Gyógyfürdőben (korábban Rába Quelle).
Kiránduljunk és csobbanjuk az Őrségtől a Fertő-tóig

Pannonhalma

Győrtől félórányi autóútra van Pannonhalma, melynek Bencés Főapátságát 1996-ban helyezte az UNESCO világörökségi listára. Hazánkban először az apátság ezeréves alapítólevelében kerül említésre a szőlő, és ebbe a régióba tartozik Magyarország egyik legkisebb borvidéke, a Pannonhalma-Sokoróaljai Borvidék is. A borúton végighaladva megismerhetjük a táj tradicionális fajtáit, az Olaszrizlinget és az Ezerjót. A város új látványossága a lombkoronasétány, mely kilátóként is funkcionál, és tiszta időben akár Győrig is ellátni, ha figyelmesen sétálunk rajta.
Kiránduljunk és csobbanjuk az Őrségtől a Fertő-tóig
Pannonhalma Lombkorona Tanösvény (forrás: sokszinuvidek.24.hu)
Nyitókép: Kőszeg (fotó: Kaszás Gyula)

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...