Aktuális akciók
Őszi akciókŐszi akciók

Közép-Dunántúl, a királyi régió

2021. 07. 02. 19:19
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Ha a Közép-Dunántúlra tévedünk, találkozhatunk a magyar történelem gazdag örökségével, elég, ha csak a két megyeszékhelyet, a „királyok városát”, Székesfehérvárt és a „királynék városát”, Veszprémet említjük. A Velencei-tavon kipróbálhatjuk a szörfözést, de a tatai Öreg-tavon egy romantikus csónakázást is beiktathatjuk.

Meseszép kastélyok és túra helyszínek

A régió szebbnél szebb várakkal büszkélkedhet, mint a sümegi, a veszprémi, a cseszneki vagy a Bory-vár. A térség kastélyai: Martonvásáron a Brunszvik, Nádasdladányban a Nádasdy kastély egész évben várja a látogatókat. A régió északnyugati területén a Dunántúli-középhegység húzódik, mely az aktív turisták kedvelt célpontja; bakancsban, kerékpár nyergében és lóháton egyaránt. A hegyvonulaton halad végig az országos Kék-túra útvonal is, mely a történelmi műemlékekhez és a völgyekben megbúvó, kisebb-nagyobb csendes falusi üdülésre is alkalmas településekhez is elvezet.
Közép-Dunántúl, a királyi régió
Veszprém (veszpreminfo.hu)

Ha kerékpározni támad kedvünk

Mielőtt Pápáról útnak indulunk Devecseren át Sümeg felé, hogy egy 56 km hosszú túrát letekerjünk, érdemes minden városban megállnunk és körülnéznünk. Pápán a Fő teret Közép-Európa egyik legszebb barokk terének tartják. Műemlék jellegű épületei közül a Kékfestő Múzeum, az Esterházy-kastély és a Nagytemplom is felejthetetlen élményt kínál a kultúra iránt érdeklődőknek. Persze a Somló-hegy kilátója is kihagyhatatlan élmény. Magyarország egyik legjobb állapotban lévő várát csodálhatjuk meg, ha Sümegre érünk. Rövidebb útvonalat jelent, ha Bábolnától Tata felé haladunk, a 40 km-es út alatt festői tájakon vezet az út. Tatán, a vizek városában az Öreg-tó partján érdemes megpihenni, s megtekinteni a várat, majd a nem túl messze található Cseke-tónál az ország első angolparkját, ahol növényritkaságokat csodálhatunk meg.
Közép-Dunántúl, a királyi régió
Sümegi vár (forrás: budaventuratravel.hu)

Bakancsot elő, túrázásra fel

A Bakonyban, Cseszneken a várat tekinthetjük meg, aminek alapja 15. századi. A Kőris-hegy a Bakony legmagasabb pontja, kilátójából még a Balatont és a Somlót is láthatjuk. Bakonybélen a bencés kolostort és a Bakonyi Erdők Házát tekinthetjük meg, Zircen, a Bakony fővárosában a Bakonyi Természettudományi Múzeumot, és a felújított ciszterci templomot feltétlenül érdemes felkeresni. Ha inkább a Velencei-hegységet választjuk, Nadapon nézzük meg a szintezési ősjegyet. Ez az ország legszilárdabb, legstabilabb pontja, a térképészet és az építészet fontos területének, a magasságmeghatározásnak magyarországi viszonyító pontja. Pákozd mellett az arborétum állandó kiállításán ismerkedhetünk meg a Velencei-tó növény- és állatvilágával és a Velencei-hegység geológiai érdekességeinek kialakulásával.
Közép-Dunántúl, a királyi régió
Kőris-hegy (forrás: hotelszarvaskut.hu)

A vízpartot se hagyjuk ki

A közép-dunántúli vízi sportélet központja a Velencei-tó. A Velencei-hegység felől érkező szelek a szörfösök és vitorlázók sportját éltetik, a kajakosok-kenusok a tó északi és déli partján is vízre szállhatnak, ahogy teszik ezt Tatán, az Öreg-tavon is, vagy akár a Dunán, ahol ezen kívül még a motorcsónakozást is érdemes kipróbálni, és felpörgetni az adrenalin szintünket például Dunaújvárosban. Aki inkább passzívan pihenne, ajánljuk a következő horgászási lehetőségeket: A Velencei-tó déli oldalán lehet a partról horgászni, de csónak bérlésére is van lehetőség, úgy azért mégiscsak hangulatosabb. A horgász területi engedélyeket a szövetség kirendeltségén, horgász egyesületeknél, horgászboltokban lehet megvásárolni. Alföldi jellegű vidéken, a Mezőföldön paradicsomi körülmények várják a horgászokat a Rétszilasi-tavak Természetvédelmi Területen. A régió gyógy- és termálfürdőhelyein, Pápán, Agárdon, Komáromban, Székesfehérváron, Tatán várják gyógyulni és pihenni vágyó vendégeket.
Közép-Dunántúl, a királyi régió
Rétszilasi-tavak (forrás: aranyponty.hu)
 
Nyitókép: Velencei-tó (forrás: surfcore.hu)

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...