Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi kirándulástippekTavaszi kirándulástippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek

Nyugalom és béke, avagy hét gyönyörű erdő, ahova elvonulhatunk

2021. 11. 16. 10:30
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Az őszi kirándulásokhoz ajánljuk a következő mesés helyszíneket a Balaton környékén, közel a fővároshoz, a Bükkben és a Bakonyban.

Balaton környékén

Balatonfüred környékén kis patakok és egy szubmediterrán karszterdő csábít sétára a Koloska-völgyben, melyet romantikus sétaút és tanösvények szegélyeznek. Ajánlatos megnézni a forrást, amely kis tavacskává szélesedik, majd patakként csörgedezik tovább. A völgyben találunk egy Vadasparkot is, melyet ingyenesen látogathatunk. Ha még tovább haladunk, a 317 m magas Tamás-hegyen álló Jókai-kilátóból gyönyörködhetünk a Tihanyi-félsziget panorámájában.
Ha növényritkaságokra, egy kellemes levendulaszörpre vagy egy pohár jó borra vágyunk, érdemes felkeresnünk Badacsonyörsön a domboldalon található Folly arborétumot. A csodálatos látványt és panorámát kínáló kertben óriási fenyők és cédrusok várják a látogatókat, akik a fák lombja alatt kényelmes úton felsétálhatnak, de egy nehezebb ösvényen fel is kapaszkodhatnak az arborétum kilátójához.
Nyugalom és béke, avagy hét gyönyörű erdő, ahova elvonulhatunk
Folly arborétum (kép forrása: follyarboretum.hu)
Egy igazi madárcsicsergős, zöld paradicsom a Töreki Tavak tanösvény, Siófok nyugati határában. A 9 km hosszú, 12 állomásos ösvényen az erdő élővilágát vehetjük szemügyre. Találunk több pihenőhelyet, tűzrakó helyeket, a Cinege-patak táplálta, mesterségesen duzzasztott 10 tóból álló halastóban akár horgászhatunk is. A tanösvényt 3 óra alatt bejárhatjuk gyerekekkel és kutyusokkal is.

Budapest környékén

Budapest II. kerületében egy igazi panoráma kirándulásban lehet részünk, ha az Apáthy-szikla felé vesszük az irányt. A 376 méter magas Látó-hegy látványos sziklaképződményéről bámulatos kilátásban gyönyörködhetünk, a város távolabbi pontjait is felfedezhetjük, igazán kellemes, friss környezetben. A korláttal védett sétaútról kimehetünk a szikla meredek letörésben leszakadó tetejére, de legyünk óvatosak. Feljebb egy világháborús bunker is látható, táblák figyelmeztetik a kirándulókat, hogy az erdőben a jelzett utat szigorúan tilos elhagyni, egyfelől a védett természeti értékek, másrészről a balesetveszély miatt.
A budai hegyek egyik legkedveltebb kirándulóhelye a Normafa, ahol csodaszép erdős környezetben sétálhatunk, kipróbálhatjuk a Libegőt, az 527 méter magas Erzsébet-kilátóból pedig gyönyörködhetünk a tájban. Meseszép 360 fokos panoráma nyílik innen a Budai-hegységre és a Dunára egyaránt. A 4 teraszos neoromán stílusú 23 méter magas épület díjmentesen látogatható. A futók is nagyon szeretik dimbes-dombos részei, és a friss levegő miatt. Akár egy 7 km hosszúságú túrát is tehetünk itt, ahol útba ejtjük az Anna-rétet, a Tündér-sziklát, és az Átjáró-barlangot is.
A Pilis és a Visegrádi-hegység keresztezésénél, Pilisszentkereszten találjuk az egyik leghangulatosabb patakvölgyet, a vadregényes Dera-szurdokot. A közlekedést fahidak könnyítik meg, a patakmederben nyáron alig csörgedezik víz, sokszor teljesen kiszárad, de esőzéskor, hóolvadáskor látványos zuhatag keletkezik. Fahidak sokaságán haladhatunk végig a gyerekekkel is egyszerűen, könnyen teljesíthető, jól kiépített túraútvonalon.
Nyugalom és béke, avagy hét gyönyörű erdő, ahova elvonulhatunk
Dera-szurdok (Fotó: Tóth Mirandolina)

Bükk, Bakony

Szilvásvárad mellett találjuk a mesebeli Szalajka-völgyet, ahol, ha elfáradunk, egy kisvasútra is felülhetünk. A Fátyol-vízesésig akár babakocsival is eltúrázhatunk, a hangulatos Gloriette-tisztáson piknikezhetünk, a Felső-tó és a Szikla-forrás szépségében gyönyörködhetünk, az Istállós-kői ősemberbarlangban pedig megelevenedik a történelem.
Nyugalom és béke, avagy hét gyönyörű erdő, ahova elvonulhatunk
Szalajka-völgy
Az Eplény melletti Malom-völgy egyik legszebb túraútvonala az Ámos-hegyi pihenőerdőn át vezet. A területen két tanösvény kígyózik 3,6, illetve 4,2 kilométer hosszan. Felülhetünk az eplényi libegőre, de érdemes felkapaszkodni a kilátóba, ahonnan jó időben a Balatonig is elláthatunk a bakonyi dombokon túl.
A Magas-Bakony egyik legszebb kirándulóhelye a Cuha-völgyi Tanösvény, mely Győrtől és Zirctől alig 40 km-re fekszik. A turistaút hosszú szakaszokon át halad a vonatsínek mellett, valamint a Cuha-patak és egy csodaszép vasúti viadukt, valamint egy alagút is keresztezheti túránkat. Az itt található erdőségek zöld szigetként őrzik a természet érintetlenségét, ezért vadregényes élményben lehet részünk.

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...


Ha van véleménye, kérdése a cikkel kapcsolatban, szóljon hozzá a Facebookon. Kattintson ide