Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Melyik betegségre melyik gyógyvíz jó?

2023. 02. 01. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Egészség
Hazánkban többféle gyógyvíznek élvezhetjük áldásos hatását fürdőink gyógymedencéiben, vagy ivókúrák alkalmával. A gyógyvizek összetétele befolyásolja azt, hogy melyiket milyen egészségügyi probléma fennállásakor hívhatunk segítségül.

Konyhasós, kloridos vizek

Hazánkban a konyhasós vizek legjellemzőbb tulajdonsága a bőrhöz való erős tapadás, melyet elektromos töltésével lehet magyarázni. A megtapadt só erős ingerhatást fejt ki, ami az immunrendszert hosszabb időn keresztül aktiválja. Ilyenkor a bőr hőmérséklete átmenetileg megemelkedik, melynek következtében fokozódik az anyagcsere. E gyógyvíznek erős gyulladáscsökkentő hatása is ismert, melyet régóta alkalmaznak nőgyógyászati, urológiai, bőrgyógyászati gyulladások mérséklésére. Ivókúrára a kevesebb, fürdőkúrára a nagyobb mennyiségű konyhasót tartalmazó vizet használják. Főleg az Alföldön találunk ilyen vizeket.

Jódos-brómos vizek

A jód biológiai hatása közé tartozik a perifériás vérkeringés növelése, gyulladáscsökkentés, csökkenti a húgysav- és vércukorszintet, serkenti a petefészek működését. Az elemi jód a fürdés közben a légutakon szívódik fel. Petefészek, női nemi szervek, valamint a prosztata, húgyúti szervek gyulladását csökkenti, és kifejezetten hatásos pikkelysömör esetében, de vérkeringési és mozgásszervi betegségeknél is érhető el vele javulás. Ivókúraként a pajzsmirigy-alulműködésre a Jodaqua néven ismert sóshartyáni vizet használják. A fürdőből felszívódó brómnak nem ismert a hatása. Hajdúszoboszlón, Cserkeszőlőn, Debrecenben és Pesterzsébeten találunk ilyen jellegű vizet.

Kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátos vizek

Főleg a Dunántúlon, és a budapesti fürdőkben találkozhatunk ezzel a típussal, melyet ismertebb nevén földes-meszes víznek is neveznek. A kalcium gyulladáscsökkentő hatása helyileg is érvényesül, hatására fokozódik a vizeletkiválasztás, elősegíti a nem beékelődött kövek eltávozását. Ezen kívül mozgásszervi betegségekre, csontritkulás ellen is ajánlják. Ilyen források találhatók Budapesten a Császár, a Lukács, a Rácz, a Rudas és a Gellért fürdőkben, illetve Csopakon, Esztergomban, Kékkúton, Mohácson és Székesfehérváron.

Szulfidtartalmú kénes vizek

A kén nemcsak a bőrön át, hanem a légzés után is bejut a szervezetbe, olyan vérellátás nélküli szövetekbe is beépül, mint a porc. Kénes fürdőkúra hatására a porc kéntartalma növekszik, így jelentős javulás érhető el kezdeti degeneratív –kopásos- végtagízületi megbetegedés esetén. A szervezetbe jutó kén tágítja a szív koszorúereit, mellyel javul a szív saját vérellátása. Kedvező hatással lehet a pikkelysömör esetén, mivel a szulfid-kén elősegíti a bőrelváltozás pikkelyező felületes rétegének leválását. Beválhat gyulladásos, idegi megbetegedés vagy sugárártalom következtében kialakult bőrelváltozás kezelésére is. Ivókúra formájában megszüntetheti az emésztőszervek rendellenességeit, élénkíti a légzést. Kénes termálvize van például Harkány és Mezőkövesd több fúrt kútjának.
Melyik betegségre melyik gyógyvíz jó?

Szénsavas vizek

A szénsav legjellegzetesebb hatása a felszínes erek kitágulása, így a bőrben és a bőralatti kötőszövetekben, izmokban fokozódik a vér mennyisége, ez a vérbőség pedig fokozottabb anyagcsere működést eredményez, valamint javul a tüdő oxigénellátása. A szénsavas fürdőket főleg szív- és érbetegek kezelésére javasolják, mert javítja a szív vérellátását, a szervek működését. Fürdőzés közben a szabad szénsavgáz hatására a bőrerek kitágulnak, a szív munkája könnyebb lesz.

Radonos vizek

A radongáz-tartalmú vizek a szervezet élettani működésére igen kedvezően hatnak, bár meglehetősen ritkán fordulnak elő. A radon részben a bőrön keresztül, részben belégzés útján jut be a szervezetbe, jól beépülve a szövetekbe, zsírokba, folyadékokba, idegszövetbe, mellékvesébe. Hatására az erek kitágulnak, esik a vérnyomás, csillapodik a fájdalom. Fürdőkúraszerű alkalmazása ajánlatos mozgásszervi betegségek esetén, ideggyulladás gyógyítására, baleseti sérülések utókezelésére. Ilyen források találhatóak a Rudas és a Gellért Fürdőben, Egerben, Miskolctapolcán és a Hévízi-tónál.

Vasas vizek

A fürdőkben a vas a bőrön át szívódik fel, ivókúraként vashiányos vérszegénységre, nőgyógyászati problémákra, műtétek utáni felerősítésre ajánlják. Parádon a Clarissa-forrást használják ivó- és fürdőkúraként egyaránt.

Alkalikus vizek

Elsősorban ivókúra céljából használják, palackozzák is az alkalikus vizet, mely főleg emésztőszervi megbetegedések, gyomor-, bélhurut és légúti gyulladások gyógyítására alkalmas. A legismertebb és leghatásosabb a bükkszéki Salvus gyógyvíz.
Felhasznált források: Dr. Csermely Miklós: Gyógyfürdők és gyógyvizek; Dr. Bodnár László: Barangolás a Kárpát-medencében; Bede Béla: Gyógyfürdők és gyógyszállók Magyarországon

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...


Ha van véleménye, kérdése a cikkel kapcsolatban, szóljon hozzá a Facebookon. Kattintson ide