Aktuális akciók
Évindító akciókÉvindító akciók Hétköznapi ajánlatokHétköznapi ajánlatok Szenior és gyógykúra ajánlatokSzenior és gyógykúra ajánlatok További ajánlatok

30 méterre feltörő 60 fokos termálvíz – Zsóry 75 évének sikere

2016. 10. 24. 19:30
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőtörténet
A Mezőkövesd mellett található Zsóry fürdő sokunk kedvence. Hatalmas tereivel, óriási vízfelületével, modern felszereltségével és építészeti megoldásaival mára Észak-Magyarország egyik legszínvonalasabb fürdőkomplexuma lett. Gondolták volna, hogy Zsóry már több mint 75 éves?
A Zsóry Gyógy- és Strandfürdő Észak-Magyarország legnagyobb forgalmával rendelkező gyógyfürdője. A meleg vizet olaj után kutatva találták 1939-ben Zsóry Lajos országgyűlési képviselő földjén, 875 méter mélyen. A felfedezés mindenkit meglepett, a vízoszlop 23-30 méter magasra tört a felszínre. A vizet a kútfejtől először a leválasztóba, majd onnan a fürdő medencéibe vezették. A kút percenként 3000 liter 62 Celsius fokos vizet adott, teljesítménye és hőmérséklete is napról napra emelkedett. Zsóry Lajos először palackozott formában hozta forgalomba a termálvizet, majd 1940-ben átadták az első fürdőmedencét is. A víz gyógyító hatása miatt hamar közkedvelt lett a környék lakosai körében.

Strandfejlesztés a 70-es években

A víz kémiai és fizikai vizsgálatát az 1950-es években végezték el, és megállapították, hogy értékes termálvíz, amely kalciumot, magnéziumot, hidrokarbonátot, kloridot és ként tartalmaz. A hatvanas években ikermedence, majd a következő évtizedben fürdőcsarnok, fedett folyosó, kert, park, térvilágítás épült a fürdőbe, végül pedig elkészült a főbejárat épülete és felépültek a szolgáltató pavilonok is. A nagy anyagi ráfordítások, átalakítások miatt már a ’70-es évek közepén országosan elismert, színvonalas fürdővé fejlődött a Mezőkövesd mellett fürdőkomplexum.
 30 méterre feltörő 60 fokos termálvíz – Zsóry 75 évének sikere

A 80-as évek a gyógyításé

A 80-as években a gyógyászati részleg is komoly fejlődésnek indult a fürdőben. 1980-81-ben felépült a gyógyászati épület, 1983-ban pedig a fürdőt az Egészségügyi Minisztérium gyógyfürdővé nyilvánította. A kor elvárásaihoz alkalmazkodva és a legfiatalabbak igényeit is kielégítendő a 80-as 90-es évek fordulóján vízi csúszdát építettek, majd átadták a fedett, feszített víztükrű uszodát. A fejlesztési folyamat ezt követően egy időre leállt, de az ezredfordulóra szerencsére újra megindult. A 2000-es évek elején hatalmas beruházások kezdődtek Zsóry Fürdőben, melyeknek köszönhetően új gyermekmedencét, egy modern gyógyászati részleget és egy minden igényt kielégítő új élménymedencét is birtokba vehettek a látogatók.
 30 méterre feltörő 60 fokos termálvíz – Zsóry 75 évének sikere

Észak-Magyarország egyik legkedveltebb fürdője

Ma Zsóry a térség egyik legkedveltebb fürdője. A külső élmény- és gyógymedencék egész évben igénybe vehetőek, a strand május 1-jén nyílik meg, az ikermedence pedig általában húsvéttól üzemel. A szaunavilágban a hagyományos finn szauna és gőzkabin mellett bioszauna, infraszauna, aroma kabin és sókabin áll a vendégek rendelkezésére. Ezek mellett jakuzzi és terápiás medence is igénybe vehető a fürdőben.
 30 méterre feltörő 60 fokos termálvíz – Zsóry 75 évének sikere

Szóljon hozzá