Quantcast

Aktuális akciók
Karácsonyi ajándéktippekKarácsonyi ajándéktippek Év végi ajánlatokÉv végi ajánlatok

Így hatnak a kénes gyógyvizek

2017. 12. 23. 20:00
Forrás: hazipatika.com
Fürdőzés
A kénes gyógyvíznek nemcsak a szaga erős, hanem hatása is számottevő: elsősorban ízületi fájdalmak és pikkelysömör esetén érdemes fontolóra venni rendszeres használatát.

Pikkelysömör: a kenőcs mellé

A gyógyvizek kéntartalma egyszerre két módon is bejut az emberi szervezetbe. Mivel a kén könnyebb, mint a víz, ám nehezebb, mint a levegő, nemcsak magában a vízben, hanem közvetlenül a gyógyfürdő vize felett is nagy mennyiségben jelen lehet (kénhidrogén formájában): így pedig nemcsak bőrünkön át, hanem belélegezve is a testünkbe juthat.
Noha voltaképp bárkinek jót tehet, alapvetően két esetben szokták javasolni a kénes gyógyfürdőt: pikkelysömör, illetve ízületi fájdalmak, például arthritis esetén - mindkettőnél kiegészítő kezelésként, amely önmagában nem oldja meg a problémát, de a tüneteket enyhíteni tudja. Ami a pikkelysömört illeti: a vonatkozó vizsgálatok szerint a kénhidrogén nem helyileg, vagyis a bőr hámsejtjei szintjén hat, hanem az immunválaszt fokozza, ami mérsékelheti a panaszokat. Az ilyen fürdővizek jellegzetes szagát is biztosító kénhidrogén hatását a pikkelysömörre (ahogyan fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő képességét is) az elmúlt néhány évben alaposan vizsgálták a Pécsi Tudományegyetemen úgy állatokon (egérkísérletekben), mint embereken. Az 50-69 év közötti férfiakkal és nőkkel végzett pikkelysömörös vizsgálat során úgy találták, hogy a pikkelysömör kezelésében hagyományosan alkalmazott ditranolos kúra a kénes gyógyvízzel együtt alkalmazva szignifikánsan mérsékelte a bőrtünetek súlyosságát - míg a másik csoportnál alkalmazott, hagyományos, "csapvizes" fürdő nem okozott változást a ditranol hatékonyságában.

A kén és a fájdalom

Krónikus gyulladásos, illetve degenratív ízületi betegségek esetén azért szokták javasolni a kénes gyógyvizes kezelést, mert a vízből felszabaduló kénhidrogén olyan idegvégződéseket aktivál, amelyek révén fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő folyamatok indulhatnak meg a testben. Az egyetem egérkísérletei például megmutatták, hogy oszteoartritisz esetében a gyógyvíz mérsékelni tudta az arthritises láb fájdalmát (a kezelést követően bátrabban használták az egerek az érintett lábukat), majd szövettani vizsgálatokat is végeztek, amelyek a gyulladás csökkenését igazolták. Ugyanez volt elmondható ebben a kísérletben légúti gyulladás, illetve colitis esetében is.
Ha kénes gyógyfürdőt keresünk hazánkban, fontos tudnunk, hogy a mezőkövesdi, a balfi és a harkányi gyógyfürdők vízében a legmagasabb a szulfidiontartalom, a következő fürdőkben pedig szintén tartalmaz ként a víz, bár jóval kisebb arányban: Bogács, Egerszalók, Hévíz, Kehidakustány, Zalakaros, Kapuvár, Budapesten pedig a Széchenyi és a Lukács Gyógyfürdő.
Mielőtt azonban kúraszerűen kezdenénk igénybe venni a kénes gyógyfürdőt, feltétlenül egyeztessünk orvosunkkal - főleg, ha épp gyermeket várunk vagy karidovaszkuláris betegségünk van.
Borítókép: Hévízi-tó
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...