Quantcast

Aktuális akciók
Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek

A termálon túl: amit Zalakaroson látni kell

2022. 12. 06. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Zalakaros nem véletlenül Magyarország egyik legnépszerűbb fürdővárosa, a helyi víz gyógyulást hozhat a reumatikus, csontrendszeri vagy ízületi betegségekben szenvedőknek és felüdülést a pihenni és lazítani vágyóknak. A fürdőzés után pedig remek kirándulási lehetőséget kínál a dimbes-dombos zalai táj és a közeli Kis-Balaton, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Az első, amit ajánlhatunk, Tutajos és Matula bácsi csodálatos világa, a Kis-Balaton környéke. Az itteni tájvédelmi körzet a mai napig szinte az érintetlen természet látványát nyújtja azoknak, akik csatlakoznak a park idegenvezetőihez. A Kányavári-sziget és környéke pótolhatatlan látványt és élményt nyújt a megfigyelt közel 250 madárfajon kívül számos ritka állat- és növényfaj talál menedéket ezen a területen. A mocsárvilág élővilágába enged betekintést a Balatonmagyaród község határában található, szabadon látogatható a Kányavári-sziget, két kilátó és a Búbos Vöcsök tanösvény valamint a természeti értékeket bemutató Matula ház. A fokozottan védett területekre viszont csak előzetes engedéllyel és szakvezetők kíséretében szabad bemenni.
Kányavári-sziget
A zalai szőlőhegyen és a Balaton délnyugati csücskénél borona pincék sora bizonyítja, hogy több mint 100 éves borászati hagyományokra tekint vissza ez a vidék. A népi építészet nem csak az ízlelőbimbóknak, de a szemnek is kedvez ezekkel az épületekkel, amelyekből ma már szinte csak ezen a vidéken találunk néhányat. A boronapincéket szálfákból ácsolták össze, kívül-belül agyaggal tapasztották. Akár fürdés utáni este, akár egy gyalogos túra, vagy kerékpáros kirándulás keretében, fantasztikus programot kínál a Zalakaroson fürdőzőknek a zalai dombság borvidéke.
A Zalakaroson feltörő termálvíz, mint erőforrás felhasználásával képez gazdasági erőt a térségben. A fürdő mellett az elfolyó víz további lehetőséget biztosított egy újabb attrakció létrejöttéhez, egy szabadidős központ megszületéséhez, ez lett a Zalakaros Termáltó, amely megközelítőleg 12 900 m2 vízfelülettel rendelkezik, legmélyebb pontja 1,8 m. A bátrabbak kipróbálhatják a vízen járás tudományát a termáltó közepén kialakított vízi kalandpálya segítségével. A pálya a tó sekély vízmélységű részére épült, beton tipegőkből áll, melyek csúszásmentes felületükkel a biztonságos játékot biztosítják. A fények meditációs tere, egy csodás erdei tanösvény és mesepark várja az idelátogató turistákat, akik a tornapark mellett a nyári időszakban egy jól felszerelt csúszdaparkban is levezethetik felesleges energiáikat.
A termálon túl: amit Zalakaroson látni kell
Zalakaros Termáltó
A környéken járva érdemes felkeresni a Zalakarostól nem messze épült Göcseji Falumúzeumot, amely 1968-ban nyílt meg és ma már mintegy negyven építménnyel és több száz tárggyal várja a látogatókat. A Zala holtága mellett létrehozott gyűjtemény valójában elképzelt falu, amely ebben a formában nem létezett, de úgy építették meg, hogy remekül bemutatja a hajdani egyutcás településtípust. Rozsszalmás zsúptetők, boronafalú házak várnak, amelyekben nem ritkán több generáció nőtt fel és élt együtt. Itt található 2000 óta a Finnugor Néprajzi Park, amely páratlan gyűjteménye nyelvrokon népeink építőkultúrájának és életmódjának.
Göcseji Falumúzeum
A Kápolnapusztai Bivalyrezervátum a Balaton délnyugati részén, Zalakarostól nem messze, a Kis-Balatonnál Balatonmagyaród és Zalakomár szomszédságában található. A párját ritkító telep az őshonos bivaly fennmaradásában, génállományának megőrzésében fontos szerepet játszik, s egyben a faj bemutatásának hazai központja. A II. világháború után a Magyarországon megmaradt kisszámú bivalyállomány összegyűjtésére a Kápolnapusztai Állami Gazdaság kapott megbízást, amely a – mezőgazdasági művelésre alkalmatlan, de a bivalytartásra ideális területen – Zimánypusztán, a Kis-Balatonnál helyezte el az akkor 40-50 darabot számláló bivalycsordát. A rezervátum 30 hektáros területén mintegy 200-250 bivaly él. A fogadóépületben található interaktív kiállítás a Kis-Balaton rendkívül gazdag és egyedi élővilágát bemutató kiállítást, bivalytörténeti bemutatót és sétautat alakítottak ki játékos elemekkel.
Kápolnapusztai Bivalyrezervátum
Fürdőajánló
Zalakarosi Fürdő

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...