Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Kastély- és fürdőtúra a délnyugati országrészben

2019. 12. 11. 20:00
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Reneszánsz, barokk és szecessziós műremekek azok a kastélyok, melyek ma már kórházként, múzeumként, szállodaként, kiállítások helyszíneként, szabadtéri színházként szolgálnak. Látogassuk meg őket, hiszen lehet, hogy egyszer majd esküvőnket is itt tartjuk.

Tolna megye

Ozorai-kastély
A reneszánsz hangulatát idézi a Tolna megyei Ozora várkastélya, melynek díszítése leginkább az itáliai városi palotákra emlékeztetett 1423-ban. 1545-ben a budai pasa csapatai foglalták el, majd rövid megszakítással 140 évig török kézen volt. 2007 nyarán múzeumként nyitották meg a várkastélyt a nagyközönség előtt, ahol többek között megtekinthető a korbeli bárók hálószobája, a reneszánsz kandallós trónterem és az ebédlő. Ezen kívül 15. századi élményház és egy reneszánsz konyha kínál tartalmas időtöltést a látogatók számára. Ha több napra maradnánk, itt keressünk szállást. Ozorához legközelebb Tamási fürdője található, ahol 10 fedett medence és 5 szauna várja a kirándulókat.
Kastély- és fürdőtúra a délnyugati országrészben
Ozorai-kastélyKép forrása
Fried-kastély
Simontornyáig kell utaznunk a ma már szállodaként működő Fried-kastélyba, mely szecessziós stílusban épült. Gyönyörű parkját francia stílusban álmodták meg. A kastélyszállót a háború után államosították, a szocializmus időszakában lakásokká alakították át, 2005 óta kastélyszállóként működik. 2014-ben elnyerte a Magyar Turizmus Minőség Díjat. Elegáns, romantikus és modern szobák közül válogathatunk, wellness részlegében fedett és szabadtéri medencékben úszkálhatunk. A világ zajától távol eső kastélyban esküvőt is tarthatunk, de céges rendezvényekre is kibérelhető. Ha éppen nem is itt, de szálljunk meg a városban, ha elvonulós hétvégét tartunk, és Tamási fürdőjében lazíthatunk, szaunázhatunk, és úszkálhatunk.
Kastély- és fürdőtúra a délnyugati országrészben
Fried-kastélyKép forrása

Somogy megye

Hertelendy-kastély
A jelentős birtokkal, igényes gyümölcs- és agrárkultúrával rendelkező Hertelendy Andor és családja az 1920-as évek elején építtette a kastélyt, ekkor alakították ki a díszparkját is. Helységei tükrözték a kor hangulatát és életformáját. A 90-es évek elejéig rendszeresen építőtáborozók használták, a helyi állami gazdaság kezelte az épületet, 1997-ben magántulajdonba került, és szállodát alakítottak ki belőle. A régió első ötcsillagos szállodája ma már népszerű esküvőhelyszín, hatalmas parkkal, wellnessel, golfpályával, lovardával, repülőtérrel is rendelkezik, valamint itt forgatták az S.O.S. Szerelem című magyar film több jelenetét is. Segesdhez a legközelebbi fürdőt Nagyatádon keressük. A Termál- és Gyógyfürdő nyitott úszó-, strand-, és gyógymedencéjét télen is használhatjuk, emellett 3 beltéri gyógymedencében is gyógyulhatunk. Érdemes több napot is eltöltenünk itt és felfedezni a környék szépségeit, így keressük meg a legjobb szállást a városban.
Kastély- és fürdőtúra a délnyugati országrészben
Hertelendy-kastély – Kép forrása
Pallavicini-kastély
A Pallavicini-kastély késő eklektikus stílusban épült 1906-ban. Építése Pallavicini Ede őrgróf nevéhez fűződik, aki asztmás betegségben szenvedett. Mivel úgy érezte, hogy e környék klímája könnyít a baján, építtetett egy skót lovagvárakat utánzó kastélyt, mely aztán 1932-ben bekövetkezett haláláig, otthonául szolgált. Az értékes ingatlant 1936-ban megvásárolta Somogy Megye Törvényhatósága, hogy gyógyintézetet alakítson ki. A Somogy Megyei Tüdő- és Szívkórház 1949-ben kezdte meg működését. A kórházi épületeket 17 hektáros park veszi körül. A növények többségét a XIX. században ültették, de a kórház is rendszeresen telepít exótákat. A fák között hangulatos sétautak vezetnek a kis tisztásokon lévő szökőkutakig. A kastélyhoz legközelebb a kaposvári Virágfürdő fekszik, itt gyerek-, élmény-, úszó-, és gyógymedencében fürdőzhetünk, ha több napra tervezünk, akkor itt kereshetünk szállást a városban.
Kastély- és fürdőtúra a délnyugati országrészben
Pallavicni-kastélyKép forrása

Baranya megye

Puchner-kastélyszálló
Puchner Antal báró beleszeretett a Mecsek lábánál, a Hegyhát lankái között megbújó birtokba és az 1840-es évek végén egy kastély építésébe kezdett Bikalon. Az épület ma is látható, kései historizáló formáját az 1898-ra befejeződött átalakítások során nyerte el. A jelenlegi tulajdonos 1993-ban vásárolta meg a hajdani Puchner uradalmat a Bikali Állami Gazdaságtól, és megkezdte a felújítást. A kastélyszálló 1996 májusában nyitotta meg kapuit. A Kastély az elegancia és a főúri életérzés megtestesítője, mintha a Habsburgok korába csöppentünk volna vissza. A ma már 4 csillagos hotelben francia élményfürdő, marokkói hangulatú fürdőtér, VIP fürdő és reneszánsz palotafürdő várja a wellness szerelmeseit. Van még itt élménybirtok és sportkomplexum is és esküvők helyszínéül is szolgál. A kastélyhoz legközelebb a dombóvári Gunaras Fürdőt találjuk, ahol 7 fedett és télen is nyitva tartó 2 nyitott medencében is csobbanhatunk. Ha nem csak a fürdőre vagyunk kíváncsiak, és több napot is eltöltenénk itt, érdemes már most szállást foglalnunk.
Kastély- és fürdőtúra a délnyugati országrészben
Puchner-kastélyszálló – Kép forrása

Zala megye

Festetics-kastély
A több mint negyedévezredes Festetics-kastély építését 1745-ben Festetics Kristóf kezdte. Az akkor 34 termes épületet a 18. és 19. században háromszor átépítették, bővítették, így ma 101 helyiséggel büszkélkedhet és ezzel Magyarország három legnagyobb, barokk kastélyainak egyike lett. Szépen felújított kastély, szép parkkal. A főúri életformát bemutató állandó kiállítás 18 termet foglal magába. Az új kastély szárnyban kocsimúzeum, és a park végén túl egy másik új épületben Vadászati kiállítás, és Történelmi Modellvasút kiállítással bővültek a látnivalók. A Festetics-kastély parkja természetvédelmi terület. Autóval pár perc távolságra, Hévízen ereszthetjük ki a fáradt gőzt. Ha érdekel, milyen a téli Balaton hangulata, töltsünk el egy hétvégét Keszthelyen, és fedezzük fel együtt a környéket.  
Kastély- és fürdőtúra a délnyugati országrészben
Festetics-kastély – Kép forrása
Nádasdy-várkastély
Az egervári Nádasdy-kastély Közép-Európa egyik legjelentősebb reneszánsz műemléke. A legkorábbi egervári vár fából épült a tatárjárás után. A nyugati határvédelem fontos tagjaként a Kőszeg, Vasvár, Körmend, Lenti védővonal eleme volt. A Rákóczi-szabadságharc után várak sorát robbantották fel, és pusztulás várt az egervári várra is. Végül csak az északi falait repítették a levegőbe; így a továbbiakban, mint egy U alakú várkastély fönnmaradhatott. Jelenleg múzeum működik benne, az udvarán nyaranta szabadtéri előadásokat tartanak. A várkastélyban Magyarország egyik első okostelefonos látogató - vezetési rendszerét alakították ki. A vezetés 20 állomáson keresztül mutatja be az egykori reneszánsz várkastélyok falai között zajló életet. 12 km-re Egervártól, a Zalaegerszegi Termálfürdőben lazíthatunk és pihenhetjük ki a kirándulás fáradalmait. Ha éjszakára is maradnánk, itt találunk szállást.
Kastély- és fürdőtúra a délnyugati országrészben
Nádasdy-várkastély – Kép forrása
Nyitókép – Kép forrása
Korábban írtunk már az ország északkeleti, közép-dunántúli, délkeleti részén fekvő kastélyokról és közeli fürdőikről.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Nem bírod már a kánikulát? Szakadj ki a hétköznapokból és tölts egy éjszakát a Kis-Duna partján különleges ajánlatunkkal!

A ráckevei felnőttbarát Duna Relax Hotel**** ideális választás ebben a forróságban. Wellness-sziget, kültéri medencék, szabadtéri Relax Beach Bár és a Duna-part… kell ennél több?Megnézem