Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Kastély- és fürdőtúra a délkeleti országrészben

2022. 01. 26. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Csodaszép barokk és neoreneszánsz kastélyok, interaktív kiállítások, titkos kutak, rejtélyes történetek várnak azokra az utazókra, akik az ország délkeleti szegletét célozzák meg. Van, amelyikben ma már mi is megszállhatunk arisztokratikus környezetben, de van olyan is, melynek udvarán ma már egy híres fürdő található.

Békés megye

Wenckheim-kastély, Szabadkígyós
Békés megye és talán az egész régió legcsodásabb neoreneszánsz kastélya, a 19. században Ybl Miklós tervei alapján készült Wenckheim-rezidencia, amelyhez impozáns, 23 hektárnyi kastélypark tartozik. A kastély különlegessége, hogy annyi ablaka van, ahány nap van egy évben, annyi szobája, ahány hét, és annyi bejárata, ahány évszak. A kastély reprezentatív belső tere kápolnát, ebédlőt, télikertet, könyvtárat, női zeneszalont, férfiszalont pipázóval, nappali dolgozót és alkóvos-ágyfülkés hálószobát rejt. Ezek közül ma csupán a könyvtár látogatható. Berendezése, gyönyörű kötetei megjelenítik az egykori arisztokrácia életét, szokásait. Ha a közelben kirándulunk, ne hagyjuk ki a békéscsabai Árpád Gyógy- és Strandfürdőt, ahol 5 fedett medence, és 3 télen is nyitva tartó szabadtéri medence csalogatja a vendégeket. Áldozzunk több napot a városra, és keressünk szállást még ma.
Wenckheim-kastély
Wenckheim-kastély – Kép forrása
Almásy-kastély, Gyula
Gyula büszkesége az Almásy-kastély, melynek 8,5 hektáros, természetvédelmi területté nyilvánított parkjában található a Gyulai Várfürdő. A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálják a kiállítások arról, ki fűtötte a kályhákat, hány liter víz fogyott egy nap, ki mosta a grófnő fehérneműit, milyen feladatokból állt össze a személyzet napirendje, kinek mi volt a feladata – és egyáltalán hol, hogyan éltek a cselédek, akik egy grófi család mindennapjait tették kényelmessé láthatatlanul és szinte észrevétlenül. A kastélyt körülöleli egy csodálatos park is, melyben platánok, tölgyek és berkenyék árnyékában hűsölve, vidéki kisvárosi nyugalom lengi körül a múltat, valódi szellemi felüdülést kínálva a látogatónak. A parkban lévő fürdő 13 fedett medencét, és 12 szaunát kínál a téli időszakban utazóknak. Ha szeretnénk az éjszakát is a városban tölteni, itt kereshetünk szállást.
Almásy kastély Gyulán
Almásy-kastély – Kép forrása

Csongrád megye

Károlyi-kastély, Nagymágocs
Az Orosháza és Szentes között fekvő nagymágocsi Károlyi-kastély 40 hektáros, arborétumszerű parkkal rendelkezik, ezen belül is kiemelkedő szépségű az Angol-kert ritka őstölgyekkel, fenyőfélékkel. A turisztikai látványosságot fokozza a kastélyhoz tartozó 10 hektáros tó. Itt áll az 1883-ban épült egytornyú, neoromán stílusú, egyhajós, hossz-házas, római katolikus templom is. A sértetlen kápolna mellett eredeti pompájában maradt meg a festett és aranyozott fogadószoba, a faburkolatú ebédlő és a hall. Sokak szerint a legszebb az előcsarnok, a téli kert, a könyvtárszoba és a szalon. A kastélynak csak bizonyos részei látogathatók. A településhez legközelebb található nagyobb város Orosháza, melytől csupán néhány kilométerre található a gyopárosi fürdő, ami kiváló lehetőség a lazításra egy kirándulós nap után. Az élményekről 14 fedett medence, 2 télen is használható nyitott termálmedence és 10 szauna gondoskodik. Szánjon pár napot erre a csodaszép környékre, és keressen szállást Orosházán és vonzáskörzetében.
Nagymagocsi kastély
Károlyi-kastély – Kép forrása

Bács-Kiskun megye

Habsburg-vadászkastély, Hercegszántó
Mohács közelében, az Alsó-Duna völgy vadregényes területén áll a Habsburg-vadászkastély. 1895 után Habsburg Frigyes főhercegre szállt a birtok, aki feleségével, Izabella főhercegasszonnyal együtt fejedelmi vadászatokon látta vendégül a korszak koronás főit. Többek között megfordult itt I. Ferenc József császár és király, II. Vilmos német császár, Ferenc Ferdinánd trónörökös és  a vadászkalandjairól híres gróf, Széchenyi Zsigmond is. Ezen a területen már a XIX. században állt egy kastély, amely egyre nehezebben tudott megfelelni a vissza-visszajáró II. Vilmos német császárnak és kíséretének. A Nagykastély 1910-ben készült el teljes pompájában, melynek arisztokratikus pompájában ma már mi is megszállhatunk. Ha megszállnánk a környéken, itt kereshetünk szuper szállásokat. A kastélyhoz legközelebb fekvő fürdőhöz át kell lépnünk a megyehatárt, és máris Mohácson találjuk magunkat, ahol úszó-, tan-, termálmedence és szaunák biztosítják a kikapcsolódást.
Habsburg vadászkastély
Habsburg-vadászkastély – Kép forrása
Teleki-Zeyk-kastély, Kunbaracs
Kunbaracstól északnyugatra, egy majorban áll a közkeletű nevén "Vörös-kastélynak" nevezett épület. A vörös szó az épület egykori vörös cseréptetejére, az egykor a főhomlokzat közepén elhelyezett - azóta lebontott - vörös téglatoronyra utal. A kastély legrégebbi része, a földszinti boltozatos terem, az 1780-as években épülhetett marha vagy juh istállónak. Az épület állapota a 20. században nagyon leromlott, de 10 éve teljesen felújították kívül-belül, ma pedig már szállóként üzemel. Teljes kényelmet és szórakoztatást biztosít az úszómedence, a tó melletti fürdőház és a mini fitness terem is, de kiválóan alkalmas esküvői helyszínnek és vállalati rendezvények magtartására. A településhez és a kastélyhoz a legközelebb a Kecskeméti Fürdő található, ahol 12 fedett medence, 3 télen is használható szabadtéri medence és 8 különböző szauna kínál felejthetetlen élményeket. Tervezzünk több napra, és fedezzük fel a környék szépségeit, keressünk szállást akár már most.
Teleki-Zeyk kastély
Teleki-Zeyk-kastély – Kép forrása
Érseki-kastély, Hajós
A Dél-Alföld legnagyobb barokk kastélya az Érseki-kastély. A legenda szerint a kalocsai érsek magának Mária Teréziának építtette  a rezidenciát, mivel a királynő úgy tervezte, hogy látogatást tesz az egyházmegyében, és a főpap szerette volna, ha az uralkodónő jól érzi magát ittléte alatt. A 18. századi főúri lakban kialakított pazar múzeumban a pompakedvelő életmódról, a vadászkastély néhai mindennapjairól tartanak kiállítást. A közelmúltban befejezett felújítási munkák idején a kastély udvarán előkerült egy „titkos alagút”, amely a barokk kori melléképület alá vezet. A mintegy négy méter hosszú járat feltárása után kiderült, hogy ez az alagút egy kútban végződik, amelyben napjainkban is található víz. A kastélyhoz legközelebb álló fürdőt Kalocsán találjuk, a Csajda Fürdőben termál-, tan-, és úszómedencében is csobbanhatunk. Ha Hajós közelében keresünk szállást, akkor itt tehetjük, de ha fürdőzés után inkább Kalocsán maradnánk, akkor itt szemlézzünk.
Érseki-kastély Hajóson
Érseki-kastély – Kép forrása
A nyitóképen a szabadkígyósi Wenckheim-kastély látható - Kép forrása
Korábban írtunk már az ország északkeleti, délnyugati, közép-dunántúli részén fekvő kastélyokról és közeli fürdőikről. 

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...


Nem bírod már a kánikulát? Szakadj ki a hétköznapokból és tölts egy éjszakát a Kis-Duna partján különleges ajánlatunkkal!

A ráckevei felnőttbarát Duna Relax Hotel**** ideális választás ebben a forróságban. Wellness-sziget, kültéri medencék, szabadtéri Relax Beach Bár és a Duna-part… kell ennél több?Megnézem