Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Kastély- és fürdőtúra az ország északkeleti részén

2019. 11. 26. 20:00
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Romantikus stílusú, barokkos, műemléki védettségű, festői környezetben fekvő kastélyok, növényritkaságokkal teli angolparkok, vagy a Meseautó helyszínéül szolgáló kastélyszálló is pazar látványt nyújt a keleti országrészben. A kirándulós nap pedig úgy a legjobb, ha csobbanással zárul. 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Andrássy-kastély, Tiszadob
A 19. században, romantikus, neogótikus stílusban, a francia középkori lovagi várkastélyok mintájára, festői környezetben épült Erzsébet magyar királyné tiszteletére a tiszadobi Andrássy-kastély. Az épület érdekessége, hogy az évszakok számának megfelelően 4 bejárata, a hónapok számának megfelelően 12 tornya, a hetek számának megfelelően 52 szobája és a napok számának megfelelően 365 ablakszeme van. A kívül-belül felújított kastélyhoz legközelebb Tiszaújvárosban pihentethetünk fürdőben a kirándulás után, de ha napokra tervezünk, itt találunk szállást.
Kastély- és fürdőtúra az ország északkeleti részén
Andrássy-kastély – Kép forrása
Forgách-kastély, Mándok
A késő barokkos, műemléki védettségű épület napjainkra újra az elegancia és a főúri életérzés megtestesítője lett. Renoválása alatt nagy gondot fordítottak a korhű állapotok visszaállítására, hogy a küszöböt átlépve a vendégeket az az érzés fogja el, mintha visszacsöppentek volna a 18. századi grófok világába. A belső terek, a csillárok és a patinás, ám kényelmes bútorok együtt teremtenek korabeli hangulatot. Manapság kastélyszállóként üzemel, de kibérelhető rendezvényekre, esküvőre, konferenciára. A legközelebbi fürdő, melyet ősszel-télen is igénybe vehetünk a Szilva Termál- és Wellnessfürdő Vásárosnaményben.
Kastély- és fürdőtúra az ország északkeleti részén
Forgách-kastély – Kép forrása

Hajdú-Bihar megye

Degenfeld-Schomburg kastély, Téglás
A Tiszántúl legnagyobb kastélyának első változatát 1799-1804 között építették. Később a birtok a Degenfeld család birtokába került, akik klasszicista stílusú kastéllyá bővíttették az 1850-es évek második felében. Működött nevelőotthonként is az államosítás után, manapság már konferenciák, komolyzenei koncertek, színházi előadások, bálok, valamint esküvők megrendezésére használják a felújítást követően. 1953 óta természetvédelmi oltalom alatt álló angolparkja mesebeli látványt nyújt, főleg platán, eper, hegyi juhar, ostorfa, jegenyenyár fasorok mutatják, mire képesek ezek a fafajok, ha erdőben telepítik őket. A turistáknak kijelölt útvonal biztosítja a legszebb részek látogatását. 20 km-re a kastélytól a hajdúböszörményi Bocskai Strand- és Gyógyfürdő kínál felüdülést, gyógymedencéivel, jakuzzival és szaunákkal. Maradjunk több napra, és válasszunk nekünk megfelelő szállást.
Kastély- és fürdőtúra az ország északkeleti részén
Degenfeld-Schomburg kastély – Kép forrása
 

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Almásy-kastély, Kétpó
A történet kezdete a 19. századi dualista Magyarország virágzó korára nyúlik vissza. A kastély szépségét koncertterem, termálvizes fürdőmedence és a modern kor vívmányaként kisvasút ékesítette. Hihetetlen történetek egész sorát hallani még ma is elásott kincsekről, menedéket nyújtó alagutakról. 1945-ben az államosítás után a kastélyban általános iskolát hoztak létre a környékbeli tanyasi gyerekek részére, emellett a '60-as években KISZ-klub is működött a falai között. Egy teljes felújítás után 2017-ben Almásy Kastély Rendezvényház néven újra megnyitotta kapuit, ahol lehetőség van esküvők, valamint egyéb rendezvények megszervezésére is, emellett panzióként is üzemel. A kastélylátogatás után vegyük az irányt a félórányi autóútra lévő Martfű felé, ahol 9 medence, és 6 szauna biztosítja a kikapcsolódást a gyógyfürdőben. Ha megszállnánk a városban, itt keressünk szállást.
Kastély- és fürdőtúra az ország északkeleti részén
Almásy-kastély – Kép forrása
Horthy-kastély, Kenderes
Az eredetileg földszintes kastélyt az 1800-as évek első harmadában Halasy Károly építtette késő barokk stílusban, az átépítés Horthy Miklósnak volt köszönhető. Az 1919 nyarán vívott harcok során, amikor a magyar Vörös Hadsereg a községet a románoktól átmenetileg visszafoglalta, a kastély súlyosan megrongálódott. 1944 előtt a miniszterek, tábornokok, külföldi államférfiak és diplomaták a nyári időszakban gyakran megfordultak a kenderesi birtokon. 1944 októberében a Horthy családot a németek letartóztatták, ezután a kastélyban lévő értékeket széthordták és megpróbálták az épületet tönkretenni. Az épület mellett ma egy szakiskola működik, melynek a kastély a kollégiuma. Kenderestől 10 percnyi autóútra fekszik a Kumánia Gyógy- és Strandfürdő, ahol gyógymedencék, jakuzzi, gyermek-, strandmedence, csúszdák, és 7 szauna biztosítja a felüdülést. A szállás lehetőségekről itt tájékozódhatunk.
Kastély- és fürdőtúra az ország északkeleti részén
Horty-kastély – Kép forrása

Heves megye

De La Motte-Kastély, Noszvaj
A Bükk-hegység vonulatai között találjuk a 18. században, barokk stílusban épült De La Motte-kastélyt Noszvajon. A kastély és birtok a Almásy János tulajdonába került, aki a díszudvart lezáró kerítésben lévő főkapu oszlopfőjére egy-egy unikornist (egyszarvút) állíttatott, amelyek mellső lábaikkal a nemesi családi címert tartják. Díszterme, szalonjai, madaras szobája, téli kertje mind különlegesek, mindenképpen érdemes eltölteni egy délelőttöt a kastélyban, aztán a 10 km-re fekvő Eger városában csobbanni Magyarország egyik legszebb fürdőhelyén, az Egri Termálfürdőben, vagy a Török Fürdőben. Ha déli irányba indulunk tovább, a Bogácsi Gyógyfürdőben mártózhatunk.  Mindenképp érdemes fürdőzés után visszatérni és megpihenni a nyugodt, vidéki hangulatú, kristálytiszta levegőjű Noszvajon, ahol gyönyörű túraútvonalak, világtól elvonulós szállások és békés környezet vár az utazóra.
Kastély- és fürdőtúra az ország északkeleti részén
De La Motte-kastély – Kép forrása
Károlyi-kastély, Parádsasvár
A fenyvesek közepén található az Ybl Miklós tervei alapján 1881-ben épült Károlyi kastély. A két világháború között lakatlanná vált, majd 1945 után a pusztulásnak indult kastélyból úttörőtábor lett. Ma azonban ismét régi fényében pompázik, immár Kastélyhotel Sasvár néven ötcsillagos szállodaként, minden igényt kielégítő wellness szolgáltatásokkal. Érdekesség, hogy itt forgatták a Meseautó c. film modern változatát néhány évvel ezelőtt. Ha északi irányba indulunk, félórányi autózást követően a Bükkszékfürdői Fürdőházban csobbanhatunk, ha dél felé vesszük az irányt, a Gyöngyösi strand fedett részlegén úszhatunk, ahol találunk jakuzzit, és gyerekmedencéket is.
Kastély- és fürdőtúra az ország északkeleti részén
Károlyi-kastély – Kép forrása
Grassalkovich-kastély, Hatvan
A 18. században barokk stílusban épült Hatvanban a Grassalkovich-kastély, a város legrégibb épülete. A hatvani vár romjait is felhasználták az építés során. Homlokzata 62 méter hosszú, a bejárat fölött a család címerét is megtaláljuk. A II. világháború idején gazdátlanul maradt kastély berendezését széthordták, elpusztították, ősfáit, díszcserjéit kivágták. A németek 1944-ben Gestapo-központot rendeztek be az épületben, a kastélyban talált értékes tárgyakat pedig elrabolták. A front elvonulása után hadikórház, majd középiskola és kórház is létesült az épületben. A felújítást követően Vadászati Múzeumként üzemel. Nyári időszakban érdemes kipróbálunk a parkos környezetben fekvő hatvani termálvizes strandfürdőt, de ha hideg hónapokban utazunk, 40 percet autózva érjük el a Nagykátai Gyógyfürdőt, ahol a csillagos ég alatt is fürdőzhetünk a 32 fokos élménymedencében. Hatvani szállásokért kattintson ide
Kastély- és fürdőtúra az ország északkeleti részén
Grassalkovich-kastély – Kép forrása
Nyitókép: Károlyi-kastély – Kép forrása
Korábban írtunk már az ország közép-dunántúli, délnyugati, délkeleti részén fekvő kastélyokról és közeli fürdőikről.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Nem bírod már a kánikulát? Szakadj ki a hétköznapokból és tölts egy éjszakát a Kis-Duna partján különleges ajánlatunkkal!

A ráckevei felnőttbarát Duna Relax Hotel**** ideális választás ebben a forróságban. Wellness-sziget, kültéri medencék, szabadtéri Relax Beach Bár és a Duna-part… kell ennél több?Megnézem