Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Kastély- és fürdőtúra a Közép-Dunántúlon és Pest megyében

2022. 03. 19. 09:00
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Romantikus kastély az örök szerelem jegyében Székesfehérváron, a Bátrak földje, népszerű sorozat kastélya Nagytétényen éppúgy megtalálható a felsorolásban, mint a gyönyörű angol park, a Beethoven múzeum, egy panorámás balatoni kastélyszálló, Törley-kastélya, és a Sissi kiállítás Gödöllőn.

Veszprém megye

Erdődy-kastély, Doba
1839-ben, klasszicista stílusban épült Dobán az Erdődy-kastély, amely napjainkban szanatóriumként üzemel. Az egyemeletes, dór, ion oszlopfős épület nagy kiterjedésű arborétum közepén található, manapság engedéllyel látogatható. Tervezője Charles Moreau, a neves francia építész volt, akinek a jelenleg is védett park is köszönhető. A Somló és a vár nagyszerű látványt nyújt a terasz erkélyéről. A 260 holdas park egy része vadaskert volt. A parkban különleges fafajták – tulipánfa, fekete dió, szeldelt levelű bükk, bíbor és babérlevelű tölgyek találhatók. 25 km-re Dobától, felfedezhetjük az ajkai Kristályfürdőt. Ha Ajkán maradnánk még pár napig, itt találunk szállás lehetőséget.
Erdődy-kastély
Erdődy-kastély – Kép forrása
Sir David-Balaton Kastélyhotel, Balatonszepezd
A kastély az 1900-as évek elején épült Szepezdfürdőn, ahol egy szép dombos vidék 1 hektáros területén ékeskedik toronymagasan, egy erdő szélén. A kastély építészetében és berendezésében a hagyományos ír Tudor-stílust követi. A sors fintora, hogy az egykor csak arisztokrata urakat és finom hölgyeket látott kastély ezután évtizedekig a várpalotai bányák üdülőjeként működött. A privatizáció éveiben ismét magántulajdonba került. Ekkor kívül-belül angol reneszánsz stílusban újították fel. Jelenleg kastélyszállóként hasznosítják, olasz tulajdonosa van. Elegáns lakosztályai közvetlenül a Balatonra néznek. Különlegessége a pincehelyiség, ahol az ott működő étterem falán vadászjeleneteket megjelenítő freskók láthatók. Balatonszepezd további szálláslehetőségeiért kattintson ide.
Sir David Balaton
Sir David Balaton Kastélyhotel - Kép forrása

Fejér megye

Bory-vár, Székesfehérvár
Kevés olyan művészt ismerünk, aki még életében felépítette saját emlékművét és múzeumát, közéjük tartozik Bory Jenő, aki az örök szerelem jelképeként építette a gyönyörű székesfehérvári Bory-várat 36 éven át, amivel a Guiness rekordok könyvébe is bekerült. Az Öreghegy városrészben található 30 méter magas, betonból készült vár múzeumként látogatható. Százoszlopos elegáns, franciás udvarában a magyar történelem nagy alakjai tűnnek fel. Az épületben több száz, a legváltozatosabb technikával készült szobor található. A falakat elborítják a festmények. A vár külső és belső tereiben a legváratlanabb helyeken tűnnek fel a mozaikok, üvegfestmények, díszkutak. Ha megfáradtunk a 2-3 órás sétálásban, akkor látogassuk meg a városban az egész évben nyitva tartó szecessziós stílusú Árpád fürdőt, és pihenjünk meg a városban.
Bory-vár télen
Bory-vár – Kép forrása
Brunszvik-kastély, Martonvásár
Fejér megye barokk és neogót stílusban épült kastélya a Brunszvik, amit pontosan Martonvásáron találunk, a 18. század második felében épült. Az épületen az 1920-as években kisebb átalakítások történtek. 1945-ben hadi kórházat rendeztek be az épületben. 1953-tól a Tudományos Akadémia fennhatósága alá tartozik. Ma Beethoven emlékmúzeum működik falain belül és megtaláljuk szobrát a 70 hektáros angolparkban is, mert a német zeneszerző volt a Brunszvik-lányok zongoratanára. Látható többek között a zeneszerző hajtincse, szoborportréja és arcképe, megismerhetjük magyar vonatkozású műveit és egyéb magyarországi kapcsolatait is. 20 percnyi autóútra találjuk a legközelebbi fürdőt, a Velence Resort & Spa-t. Martonvásáron itt találunk szállást, Velencén pedig itt.
Brunszvik-kastély
Brunszvik-kastély – Kép forrása
Nádasdy-kastély, Nádasdladány
A nádasdladányi fehér kastély a 19. század második felében épült gótikus stílusban, és a második világháborúig a Nádasdy-család székhelye volt. Ma már a magyar állam tulajdonában áll. Angol parkja 20 hektáron terül el, itt növényritkaságokkal találkozhatunk, belső szobáiban pedig a kor mestereinek keze munkáiban gyönyörködhetünk. A legenda szerint a Nádasdy család segítette IV. Béla királyt, amikor a nádasban bujkált a tatárok elől, csak ők ismerték a rejtekhelyét, állítólag vadkacsával etették. Ezzel magyarázzák a címerükben szereplő vadkacsás motívum eredetét. Jelenleg a kastély épp felújításon esik át, így érdemes ezután megcsodálni. Nádasdladány környéki szállásokat itt találjuk, a legközelebbi fürdő pedig a korábban említett székesfehérvári Árpád fürdő.
Nádasdladány kastély
Nádasdy-kastély - Kép forrása

Pest megye

Grassalkovich-kastély, Gödöllő
A gödöllői Grassalkovich országunk egyik legnagyobb barokk kastélya, 1740 körül építették a XVIII. század egyik legtekintélyesebb magyar főura, Grassalkovich I. Antal gróf megrendelésére, ma már főként múzeumként és meseszép rendezvényhelyszínként üzemel. Angolparkja ingyenesen látogatható. Állandó Sissi kiállítást lehet megtekinteni, és szinte mindig találunk különböző kulturális- és családi programokat a kastélyban. Legközelebb a Veresegyházi Termálfürdőben, vagy az Aquaworld Resortban csobbanhatunk. Szállást Gödöllőn itt tudunk keresni.
Grassalkovich Gödöllő
Grassalkovich-kastély – Kép forrása
Schossberger-kastély, Tura
Várkastélyként, nyaralóként használta Schossberger Zsigmond a mesebeli neoreneszánsz palotát, mely Pest megye keleti végében kapott helyet, Turán. Német és szovjet katonák használták főhadiszállásnak, 2005-ben elkezdték a felújítást, azóta népszerű filmforgatási helyszín vált belőle, a Holdhercegnő több jelenetét is itt forgatták. Tíz hektáros parkja természetvédelmi terület. A kastélyhoz a legközelebbi fürdőt Hatvanban találjuk.
Tura kastély
Schossberger-kastély – Kép forrása
Teleki-kastély, Nagykovácsi
Az egyemeletes, magas tetős, klasszicista Teleki-kastély tíz hektáros telken, ősfás parkban szabadon áll, ahol keresztülfolyik az Ördög-árok. Az egykori vadászkastély rengeteg változáson esett át a történelem során. Ma rendezvénytérként, esküvők helyszíneként működik, és a benne található cukrászdába, illetve ősfás parkjába szabadon bemehetnek az érdeklődők. A park mellől és a faluból több túraútvonal is indul például a Nagy-Szénásra, a Zsíros-hegyi kilátóponthoz vagy a Remete-barlanghoz, így ha magáért a kastélyért nem is utaznánk ki Nagykovácsiba, egy cukrászdával, parklátogatással egybekötött kirándulás során útba ejthetjük az egykori vadászkastélyt. A legközelebbi fürdő a budapesti Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő.
Teleki-kastély Nagykovácsi
Teleki-kastély – Kép forrása
Száraz-Rudnyánszky kastély, Nagytétény
A volt Rudnyánszky-kastély az egyik legismertebb magyar barokk műemlék, a 2. világháború után a Földművelődésügyi Minisztérium 1948-ban adta át a kastélyt múzeumi célokra. Termeiben megtekinthető az Iparművészeti Múzeum állandó bútortörténeti kiállítása, mely a bútorművesség kézműves korszakát mutatja be a 14. századtól a 19. századig. Manapság napi szinten találkozhatunk a Bátrak földje sorozatban a kastéllyal. A kastélynál "Kastélypark" néven a nyugati vasútvonalon egy megálló létesült, így akár a Déli pályaudvarról vagy Kelenföldről pillanatok alatt ki lehet ide érni. A kastélyhoz legközelebbi fürdő a Nyéki Imre Uszoda. Budapesti szállásokért kattintsunk ide.
Nagytétény kastély
Száraz-Rudnyánszky kastély – Kép forrása
Törley-kastély, Budafok
Budafokon építették meg a híres magyar pezsgőgyáros, Törley József neogótikus kastélyát a 19. század végén. Délkeleti végéhez hatalmas torony kapcsolódik, díszítése neogótikus, így középkori hangulatot áraszt. Középkorias a tetőfedés is, mely az angol kastélyok szerkezetét utánozza. A második világháborút követően államosították, manapság pedig az Országos Frédéric Joliot-Curie Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet épülete, területére sajnos csak engedéllyel lehet belépni. Ehhez a kastélyhoz is a Nyéki Imre Uszoda található legközelebb, de 10 km-en belül találjuk a Gellért, a Rudas, vagy a Dandár Fürdőt is.
Törley kastély
Törley-kastély – Kép forrása
Korábban írtunk már az ország északkeleti, délnyugati, délkeleti részén fekvő kastélyokról és közeli fürdőikről. 
A cikkben szereplő fürdőket egy térképen is megjelenítettük. Ide kattintva interaktív térkép nyílik meg.
 

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...


Nem bírod már a kánikulát? Szakadj ki a hétköznapokból és tölts egy éjszakát a Kis-Duna partján különleges ajánlatunkkal!

A ráckevei felnőttbarát Duna Relax Hotel**** ideális választás ebben a forróságban. Wellness-sziget, kültéri medencék, szabadtéri Relax Beach Bár és a Duna-part… kell ennél több?Megnézem