Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások

Téli fürdőzés: eláruljuk, hol érdemes csobbanni

2014. 11. 15. 17:33
Szerző: Werkner Anita  Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
A téli időszakban sem kell lemondani a fürdőzésről, hiszen hazánkban számos egész évben nyitva tartó fürdő üzemel. Hogy könnyebben tudjon választani, cikksorozatunkban régiónként bemutatjuk a hazai fedett fürdőket és az általuk nyújtott szolgáltatásokat. Első utunk Dél-Alföldre vezet.
Ez a terület abban a szerencsés helyzetben van, hogy összesen húsz különböző fedett fürdő található itt, éppen ezért két külön cikkben mutatjuk be létesítményeket ábécérendben.

Múlt és jövő

A sort a szegedi Anna Gyógy-, Termál és Élményfürdő nyitja; a 2004-ben felújított fürdő 1896 óta várja a fürdőzőket. A rekonstrukciónak köszönhetően a létesítmény múltat idéző szépségében és a modern kor igényeihez igazodva kínálja szolgáltatásait. A több mint százéves műemléképületben a múlt, a jelen és a jövő egyesül. A fürdő vize az 1927-ben feltárt, nátrium-hidrogén-karbonátos Anna gyógyvíz, mely külsőleg mozgásszervi betegségek kezelésére, ivókúraként idült emésztőszervi problémák kiegészítő kezelésére alkalmas. A wellness részlegen aromakabin, infrakabin, gőzkabin, finn szaunák, élmény-, merülő- és pezsgőmedencék segítik a kikapcsolódást.
Téli fürdőzés: eláruljuk, hol érdemes csobbanni
Anna Gyógy-, Termál és Élményfürdő
Az Árpád Gyógy- és Strandfürdő Békéscsaba szívében, az Élővíz-csatorna partján helyezkedik el. A téli szezonban az uszodát sátortetővel fedik le és a fürdő összes gyógymedencéje is üzemel. A 800 méter mélyről feltörő 76 és 40 fokos vize elsősorban ízületi, reumatikus és mozgásszervi betegségek kezelésére alkalmas.

Gyógyító erő a kisebb fürdőkben is

A békési Békés Uszoda is alkalmas téli fürdőzésre, úszó és gyógymedencék, szauna, illetve gőzkabin várja ilyenkor a relaxálni vágyókat. Az uszoda vize kis sókoncentrációjú nátrium-hidrogén-karbonátos hévíz, melynek metakovasav és szerves anyag tartalma is jelentékeny, továbbá jódot is tartalmaz. Alkalmas gyulladásos és kopásos ízületi betegségek, reumás betegségek, csípő-, térd-, boka-, gerincbetegségek, gyulladásos nőgyógyászati kórképek és bizonyos bőrbetegségek, például pikkelysömör kezelésére.
Az algyői Borbála Fürdőben a gyógy- és élménymedencét, a finn és infraszaunát lehet használni a hűvös időszakban. A helyi gyógyvíz kedvezően hat a térd és a gerinc degeneratív megbetegedései esetében, valamint eredményesen alkalmazható sérülések és sportsérülések kezelésénél is.
Téli fürdőzés: eláruljuk, hol érdemes csobbanni
Borbála Fürdő
A Dévaványai Strandfürdőben a gyógymedencéket és a szaunát lehet télen igénybe venni. Az itt található 52 fokos gyógyvíz nátrium-hidrogén-karbonátos típusú és jodid iont is tartalmaz. A víz jótékony hatással van a reumatikus megbetegedésekre, az ízületi és gerinckopásos betegségekre, az ideggyulladásra, az idegfájdalmakra és az idegbénulásra, továbbá segít a sorvadt izmok kezelésében és gyógyításában.

Fürödjön kastélyparkban vagy egy árnyas ligetben

A régió egyik legszebb fürdője a Füzesgyarmati Kastélypark Fürdő, melynek 62 fokos, nátrium-hidrogén-karbonátos, bromidot, jodidot és metabórsavat is tartalmazó gyógyvizét a "Sárrét Gyöngye" névre keresztelték. A "Sárrét Gyöngye" igen jó hatású reumatikus, köszvényes bántalmak, idegzsába és isiász ellen, de gyógyító hatású a törések, idült nőgyógyászati gyulladások esetében is. A fürdőben szaunázásra és infraszaunázásra is van lehetőség.
Festői környezetben, az Erzsébet liget árnyas fái között bújik meg a Gyomaendrődi Liget Gyógyfürdő és Kemping. A 2,4 hektáros fürdő története egészen 1959-ig nyúlik vissza, ekkor kezdték építeni. Télen két gyógyvizes termálmedence - 36 és 40 fokos - várja a vendégeket. Az 1960-ban gyógyvízzé nyilvánított alkáli-hidrogén-karbonátos termálvíz jelentős mennyiségű fluoridot tartalmaz, egyéb összetevői: kálium, nátrium, ammónium, kalcium, vas, klorid, bromid, jodid, szulfát, metabórsav és metakovasav. A gyógyvíz igen jó hatású idült reumatikus, köszvényes bántalmak, idegzsába és isiász ellen, továbbá gyógyító hatású a törések, zsugorodások, petefészek-gyulladás és idült gyulladások esetében. A víz ivókúrára is kiválóan alkalmas, különösen idült nyálkahártyahurut, bélhurut, epehólyaghurut, vesemedence gyulladás, emésztési zavarok, gyomorégés, gyomorfekély ellen.

A vár sem utolsó hely a mártózásra

A csongrádi gyógy- és strandfürdő télen sátorral fedett tanmedencével és termál ülőmedencével, illetve infra- és finn szaunával várja a vendégeit. A fürdő ezer méter mélyről érkező közel 60 fokos vizét 1976-ban nyilvánították gyógyvízzé. A karbonátos víz ízületi, reumatikus, nőgyógyászati betegségek megelőzésében vagy csupán az egészség megőrzésére is alkalmazható.
Téli fürdőzés: eláruljuk, hol érdemes csobbanni
Gyulai Várfürdő
A Gyulai Várfürdő az egykori Almásy-kastély 8,5 hektáros természetvédelmi területté nyilvánított parkjában található. A Várfürdő 5000 négyzetméternyi vízfelülettel és összesen tizenhat medencével büszkélkedhet. A 2005 méter mélyről feltörő 72 fokos gyógyvíz elsősorban kopásos eredetű mozgásszervi megbetegedésekre, krónikus idegbántalmakra, balesetek, műtétek utáni rehabilitációs kezelésekre és krónikus gyulladásos nőgyógyászati panaszok esetén alkalmazható kiváló hatással. A fürdő 2013 végén új, fedett élménykomplexummal gazdagodott, így egész évben kiszolgálhatja azokat a vendégeket is, akik elsősorban nem a gyógyvíz miatt látogatnak el a fürdőbe.

Ha szauna, akkor Makó

A makói Hagymatikum Fürdő épülete a világhírű organikus építész, Makovecz Imre legnagyobb megvalósult álma. Makón már az ötvenes évek elején felismerték a marosi iszap és a termálvíz gyógyító erejét. Az első kútfúrás 1956-ban volt - nagy hozamú, 41 fokos alkáli-hidrogén-karbonátos ásványvíz tört fel 993 méter mélyből. A marosi iszapot és a makói hévizet tudományos szervek is megvizsgálták és megállapították, mindkettő kitűnően gyógyítja a mozgásszervi reumás betegségeket. A Hagymatikumban számtalan szauna is várja a vendégeket: az olyan hagyományos lehetőségek mellett, mint a gőzkabin, aroma szauna, infrakabin és az intim szauna, számos különleges hőkabinban is melegedhetnek az érdeklődők. A fényözön szauna különlegessége az időnként váltakozó színek fényterápiájában rejlik. A gyógynövényes kabin karakterét a különböző gyógynövények határozzák meg. A makói szauna érdekessége, hogy a világítás a padok alatt, valamint a hátulról világított makói hagymával díszített üveg ablakon keresztül történik. Az alföldi szauna a kukorica, szalma és a náddíszítés miatt különleges. A Kelo szauna pedig 300-330 éves, Finnországból származó ezüstfenyőből készült. A közfürdőkben összesen három ilyen szauna van Magyarországon.
Téli fürdőzés: eláruljuk, hol érdemes csobbanni
Hagymatikum Fürdő
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Hévízi wellness -30%!

Jöjjön júniusban most 30% kedvezménnyel Hévízre a Hotel Európa Fit****superior szállodába, ahol az extra kedvezményes árak mellett 8 beltéri és kültéri úszó-, élmény- és gyógymedence, kétszintes szaunavilág, félpanziós ellátás, változatos programkínálat várja Önt. Ne maradjon le erről az ajánlatról, amely a tökéletes pihenést kínálja most különleges áron! Az ajánlat visszavonásig érvényes.Megnézem