Aktuális akciók
Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

Kétezer éve gyógyulunk itt – a legrégebbi hazai fürdők

2021. 06. 28. 20:30
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőtörténet
Magyarország fürdő nagyhatalomnak számít, gyógyvizeinket szívesen keresik fel a külföldi turisták, nagyon sokan gyógyulnak az évtizedek vagy éppen évszázadok óta üzemelő hazai fürdőkomplexumokban. De vajon hova járnak legrégebben gyógyulni az emberek? A hazai fürdőkultúra történetének kezdete nagyjából az időszámítás kezdetére tehető.

Római emlékek Budán

A rómaiak Pannóniát, a mai Magyarország területét az időszámításunk kezdete körül foglalták el. A mai Budapest területén eddig 11 katonai és polgári köz- és magánfürdő maradványait tárták fel, amelyek mindegyike hasznosította az itt található meleg források vizét. A tartomány fővárosának a mai Óbuda területén fekvő Aquincumot tették meg, melynek már a neve (aqua) is a vízre utal. Az Aquincumi múzeum és a Flórián térnél található fürdőmúzeum területén ma is láthatók a II. római légió táborhelyén létesített fürdőépületek, vízvezetékek, csatornahálózatok, magán- és nyilvános fürdők maradványai. Aquincum nagy gőz- és kis közfürdője, valamint a Táborváros vízvezetékei a mai Római Strandfürdő területén lévő forrásokból nyerték vizüket. A római romok a mai napig őrzik ennek emlékén az 1930-ban alapított a Római Strandfürdő területén, mely a mai napig megőrizte akkor kialakított formáját. 2000-ben a strand három medencéjét korszerűsítették, a medencéket szűrőforgatóval látták el. A strandmedence élménymedencévé alakult csúszdával, nyakzuhannyal és pezsgőztetővel, a gyermekmedence pedig igazi paradicsommá vált a legkisebbek számára.
Kétezer éve gyógyulunk itt – a legrégebbi hazai fürdők

Középkori felfedezések

Később a honfoglaló magyarok is a meleg vizű források közelében hozták létre településeiket, azonban ők nem voltak a fürdés barátai. Feljegyzések szerint a források vizét csupán lovaik ápolására használták. A kora középkori lovagok és szerzetesek több kórházat is létrehoztak a mai Budapest területén, ahol a mai Császár, Gellért és Lukács fürdők vizét adó források erejét hasznosították gyógyítás céljára, a Margit-sziget északi csúcsán található kénes források pedig egy leprakórházat tápláltak az 1200-as évektől. A Császár, a Gellért és a Lukács Fürdők vize ma is ugyanolyan gyógyhatással bír, mint a kora középkorban, de a bennük fellelhető emlékek már a török hódoltságnak köszönhetők. A mai Lukács Fürdő környékén a XII. században betegápolással foglalkozó Szent János-lovagok, majd rodoszi és máltai lovagrendek telepedtek le, akik kolostoraik mellé fürdőt is építettek. A török korban Musztafa pasa közkedvelt fürdőhelye volt, de a törökök a feltörő források energiáját a lőporgyártásban és a gabonaőrlésben is hasznosították, egy időben őrlő malmot is működtettek itt. Buda visszafoglalása után a fürdő kincstári tulajdonba került. 1979-ben a Lukács Fürdőben jött létre az első komplex gyógyfürdőellátást biztosító részleg, vagyis nappali kórház.
Kétezer éve gyógyulunk itt – a legrégebbi hazai fürdők
Gellért fürdő

Kincs, amit a törökök hoztak

A török hódoltság ideje alatt a budai fürdők ismét virágzásnak indultak, és az akkori társadalmi életnek szintén jelentős színterei lettek. Arról, hogy a törökök mennyire kedvelték a fürdőzést, épp a Király fürdő esete tanúskodik. Ez az épület ugyanis nem forrás közvetlen közelében épült, hanem a Lukács fürdőt is tápláló forrástól kell és kellett akkoriban is odavezetni a vizet, de a budai pasák gondoskodni akartak arról, hogy a várfalon belül is legyen fürdő, amelyet ostrom idején is használhatnak. A Király fürdőt ma is egy „csodaként” emlegetik. A fürdő még 1565-ben épült és szinte eredeti állapotában maradt ránk, igaz jelenleg épp felújítás alatt áll, így várnunk kell, amíg újra éévezhetjük a szolgáltatásait. A fürdő ugyan a második világháborúban megrongálódott, de az ötvenes években teljeskörűen felújították. Ma olyan kényelmi szolgáltatások is igénybe vehetőek mint a privát családi kádfürdő vagy a szaunás kádfürdő. A fürdő udvarán egy meleg vizes kültéri dézsa került kialakításra és egy fitneszterem szolgáltatásai is a vendégek rendelkezésére állnak.
Kétezer éve gyógyulunk itt – a legrégebbi hazai fürdők
Király fürdő

Az egri vár védőinek

Nem véletlenül maradtak olyan szívesen az Oszmán Birodalom katonái Magyarországon, ahol ideális körülmények között hódolhattak kedves szokásuknak, a fürdőzésnek. Az általuk alapított számos fürdőből Egerben és Budán ma is látogatható hamamok, azaz törökfürdők, valamint gazdag fürdőkultúra maradt ránk. Az egri Török Fürdőt Arnaut pasa emeltette, a gyönyörű, arany kupolás fürdőben a hithű mohamedánok tisztálkodhattak és társaloghattak. Ez a csodás fürdő – többszöri felújítást követően – még mindig áll és hat medencével, magas színvonalú wellness-és gyógyászati szolgáltatással várja vendégeit. A Török Fürdőben található víz gyógyhatása a benne oldott radonnak köszönhető, mely gyulladáscsökkentő és fokozza a szervezet endorfin-termelését, így a közérzetre is kedvezően hat. Az ionizáló sugárzás a sejtek regenerációs folyamatait is előmozdítja.
Kétezer éve gyógyulunk itt – a legrégebbi hazai fürdők
Egri Török Fürdő

Felvilágosodás a fürdőben is

A XVIII. század közepére, végére tehető a vidéki gyógyközpontok kialakulása. 1743-ban foglaltatta kőbe az akkori tihanyi apát a "füredi savanyúvizet" szolgáltató forrást, majd nem sokkal később fürdőt emeltetett fölé. Balatonfüred gyógyvize azóta ismert széles körben. Balf fürdőit már a rómaiak is használták majd a XVI. században épült fürdőházai után az 1772-ben emelt fürdőháza tette ismertté. Hévízen is ebben az időben hozta létre az első tutajokra épített fürdőt Festetics György.
Kétezer éve gyógyulunk itt – a legrégebbi hazai fürdők
Hévíz anno
Parádon szintén a XVIII. század utolsó éveiben épült fel az első fürdő. A XVIII-XIX. században A Parádfürdői Állami Kórház az ország egyik legtapasztaltabb rehabilitációs szakkórháza. A természet igen bőkezűen osztotta a Parádi-völgyben a gyógyító erőket. A gyógytényezők ilyen széles palettája Magyarországon csak itt található meg, ezen a helyen ugyanis vasas, arzénes, timsós víz és kén-hidrogénes savanyúvizek fakadnak, de természetes szén-dioxid-gáz forrás is van Parádfürdőn.

Olajkutatás eredménye

A korábban virágzó vidéki fürdőhelyek életében jelentős visszaeséssel járt az első világháború. Viszont a XX. században a fürdők száma mellett kínálatuk is szélesedett. A természetes módon feltörő termálvizek mellett egyre több alkalommal hol a tervszerűen a mélyből felszínre hozott, hol a kőolajkutatás eredményeként felszínre tört vizekre épültek fürdők. Ilyen módon létesült többek között Bükfürdő, Zalakaros és Hajdúszoboszló fürdője is. Ha kőolaj nagyhatalom nem is lettünk tehát, gyönyörű és nemzetközi szinten is rendkívül népszerű fürdőinket ennek a kutatásnak köszönhetjük. A Hungarospa Hajdúszoboszló például ma már Európa legnagyobb fürdőkomplexuma, melyben gyógyfürdő, strand, aquapark, uszoda és fedett élményfürdő is üzemel. A gyógyító részleg három gyógyvizes medencéje mellett négy nyitott látványmedence áll a vendégek rendelkezésére. A fürdőben több mint negyvenféle kezelés vehető igénybe orvosi felügyelet mellett.
Kétezer éve gyógyulunk itt – a legrégebbi hazai fürdők
Hungarospa Hajdúszoboszló
Nyitókép: Török Fürdő Eger
 

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...