Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Ezekben a gyógyfürdőkben találjuk a legtöbb gyógymedencét az Alföldön

2024. 03. 26. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
Olyan alföldi fürdőket vettünk górcső alá, melyek a legtöbb gyógymedencével rendelkeznek a régión belül, emellett gyógyászati szolgáltatások széles palettáját vonultatják fel. 

Cikkünkben az Észak és a Dél-Alföldi Régióban valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megye alföldi részén található, minősített gyógyvízzel rendelkező gyógyfürdők szerepelnek. A fürdőket a gyógy- és termálmedencéik száma alapján csökkenő sorrendben részletezzük, a cikk végén azonban elérhető egy térkép is a könnyebb kereshetőség kedvéért.
 

Hungarospa Hajdúszoboszló: 11 gyógy- és termálvizes medence

A hajdúszoboszlói Hungarospa fedett részlegein 5 db, a strandon pedig összesen 6 termál- és gyógymedencét használhatunk, melyek közül 4-et hidegebb időben is élvezhetünk. A négy nyitott gyógyvizes medencében különböző attrakciók segítségével üdülhetnek fel a fürdőzők. A jódos, brómos, konyhasós gyógyvíz elsősorban reumatikus betegségek gyógyítására alkalmas, de az idült mozgásszervi betegségek, kopásos, degeneratív betegségek esetében is jelentős javulást eredményez. Az ellenőrzött és minősített gyógyvízre alapozva több mint 40 féle kezelés vehető igénybe orvosi felügyelet mellett, legyen szó balneo-, elektro-, fény-, hidro-, és mechanoterápiáról.
A Hungarospa Hajdúszoboszló egyik fedett gyógyvizes medencéje
A Hungarospa Hajdúszoboszló egyik fedett gyógyvizes medencéje

Berekfürdői Gyógy- és Strandfürdő: 8 gyógyvizes medence

Berekfürdő Magyarország egyik legrégebben működő híres gyógyvizű fürdői közé tartozik. A fürdő kültéren  5gyógymedencével, beltéren 2 gyógyvízzel töltött ülőmedencével és 1 gyógyvizes súlyfürdő medencével rendelkezik. Téli időszakban 3 szabadtéri, közel 38 fokos gyógymedencében lazíthatunk. Az alkáli-hidrogénkarbonátos, jódos és brómos víz kloridot, bromidot, fluoridot, nátriumot és kalciumot is tartalmaz, bőr-, mozgásszervi-, nőgyógyászati- és szív- illetve érrendszeri betegségek esetében javallott. Társadalombiztosítás által támogatott gyógykezelései között megtaláljuk a gyógyvizes kádfürdőt, a víz alatti csoportos gyógytornát vagy az iszappakolást.
Szabadtéri gyógymedencék Berekfürdőn
Szabadtéri gyógymedencék Berekfürdőn

Zsóry Gyógy- és Strandfürdő - Mezőkövesd: 7 gyógymedence

A Zsóry fürdő gyógyvizének kéntartalma Magyarország összes gyógyvize közül a legmagasabb. A kitűnő összetételű mezőkövesdi gyógyvíz reumás megbetegedések, ízületi gyulladások és kopások, női betegségek enyhítésére, gyógyítására alkalmas. 3 különböző hőfokú fedett gyógyvizes medencéje 34-40°C között váltakozik. 4 szabadtéri gyógymedencéje közül 2-t hideg évszakokban is használhatunk. OEP támogatással is igénybe vehetőek az alábbi gyógykezelések: orvosi gyógymasszázs, súlyfürdő, tangentor, iszappakolás, kádfürdő, szénsavkád.

Orosháza - Gyopárosfürdő Gyógy-, Park- és Élményfürdő: 7 gyógymedence

A mozgásszervi, nőgyógyászati, urológiai, bőrgyógyászati és idegrendszeri betegségekben szenvedők számára egyaránt jótékony hatással bírhat egy gyopárosi fürdőkúra. A gyopárosi fürdő gyógyvize 34 fok alatt gyulladáscsökkentő, míg magasabb hőmérsékleten az izmok görcsösségét oldó hatásával lehet gyógyír a panaszokra. 3 fedett gyógymedence, 2 súlyfürdőmedence, és egy élményelemekkel teli beltéri gyógymedence várja a gyógyulni vágyókat, emellett egy télen is nyitva tartó 35 fokos gyógymedencében is lazíthatunk. A fürdő gyógyászati részlegén gyógyvizes medence- és kádfürdő mellett számos egészségügyi szolgáltatás is igénybe vehető. A fürdőt és környékét 2016-ban hivatalosan is gyógyhellyé minősítették.

Gyulai Várfürdő: 7 gyógymedence

A Gyulai Várfürdő több medencéjében is különböző hőfokú gyógyvízben pihenhetnek a vendégek. A Lovarda gyógyuszoda 28-30 °C-os termálvize a gyógyulni, a sportolni és mozogni vágyó vendégek körében igen népszerű. Emellett 2 lovardai gyógymedencében lazíthatunk, a mozgáskorlátozott vendégek a Pillangó medencébe juthatnak be betegemelő segítségével. A polip csápjaira emlékeztető gyógymedence a téli időszakban is üzemel. A Dögönyözős medencében a 12 különböző erősségű, felülről érkező, széles vízáramlás masszírozó hatású. A balneológiai kezelések (gyógyvizes kádfürdők, súlyfürdő kezelés, szénsavas fürdőkezelés, víz alatti sugármasszázs –tangentorkezelés, víz alatti gyógytorna, csoportos gyógyúszás) mellett a Gyulai Várfürdő kiemelt figyelmet fordít a fizikoterápiás kezelésekre is.
A Gyulai Várfürdő ún. polip medencéje
A Gyulai Várfürdő ún. polip medencéje

Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ: 7 gyógymedence

2 gyógymedence, 1 élményelemekkel teli gyógy-, 1 súlyfürdőmedence vár a Cserkeszőlői Fürdő fedett részlegén, és 3 egész évben üzemelő gyógymedence a strandon. Az egyik beltéri gyógymedencéhez tartozik egy kiúszóval rendelkező, szabadtéri, tetővel ellátott medence. A víz jótékony hatásainak köszönhetően nagyon eredményesen gyógyíthatók a krónikus mozgásszervi és reumatikus betegségek, valamint a nőgyógyászati bántalmak is. A Gyógyfürdőben három féle – reumatológia, bőrgyógyász, és ortopédia – szakorvosi rendelés folyik, melyek az ország egész területéről fogadnak betegeket. A TB támogatott kezeléseket helyben a szakrendelésen is felírják, amelyeket a megkezdéstől számított 8 héten belül előjegyzéssel lehet igénybe venni.

Bocskai Strand- és Gyógyfürdő - Hajdúböszörmény: 7 gyógy- és termálmedence

4 beltéri gyógy-, és 3 kültéri termálmedencével rendelkezik a hajdúböszörményi Bocskai Strand és Gyógyfürdő. A fedett gyógyfürdőhöz tartozik egy kültéri gyógymedence 36-38 °C, amit egész évben használhatunk. A 2003-ban gyógyvízzé minősített víz kiválóan alkalmas reumatikus, ízületi bántalmak, nőgyógyászati és pajzsmirigy problémák kezelésére. A beutalóval érkező betegek részére a kezeléseket a társadalombiztosító támogatja. Ezek között megtaláljuk a szénavas fürdőt, a víz alatti vízsugár masszázst, az iszappakolást, vagy a súlyfürdőt is.

Mórahalmi Szent Erzsébet Gyógyfürdő: 7 gyógyvizes medence

Az Alföld egyik legközkedveltebb fürdője, a mórahalmi fürdő, ahol összesen 7 olyan medence működik, amely gyógyvízzel van feltöltve. A fürdő különlegessége, hogy a hagyományos ülőmedencék, illetve az élményelemekkel ellátott gyógymedencék mellett a tanuszodai medencében és a Kneipp taposóban is gyógyvíz található. Ezek mellett fedett élményfürdővel, télen is üzemelő beltéri csúszdákkal és egy figyelemreméltó szaunavilággal is rendelkezik. 33 méteres úszómedencéje szintén egész évben használható.

Aquaticum Debrecen: 7 gyógyvizes medence

A debreceni Aquaticum fürdőkomplexuma 3 egységből áll: a termálfürdőből, a fedett mediterrán élményfürdőből és a strandból. Ezek közül a strandon 3 szabadtéri, a termálfürdőben 3 fedett és egy szabadtéri gyógyvizes medencét találunk. A három egység 3 külön bejáraton közelíthető meg, de válthatóak komplex és átlépő jegyek is. A szaunázást kedvelők két szaunavilág közül is választhatnak. A gyógyvizes medencék hőfoka változatos, 33 foktól az egészen meleg 38 fokig terjed. A fürdőkomplexum rengeteg csúszdát és élménymedencét is kínál azoknak, akik az aktívabb kikapcsolódást és az izgalmakat (is) keresik. 

Bogácsi Gyógy- és Strandfürdő: 6 gyógymedence

A Bogácsi fürdő területén hat gyógyvizes medence várja a fürdőzőket a nyári szezonban, május 1-jétől szeptember 30-áig, melyek közül szezonon kívül négy gyógyvizű medencében (az egyik fedett) lehet megmártózni. A Nagy gyógymedence UV-szűrős védőtetővel van ellátva, az Ikermedence 18 éves kortól használható, a Pillangómedence különleges formájú, két szimmetrikus részből áll, az egyikben jakuzzi is található. A bogácsi gyógyvíz hatékonyan elősegíti a reumatikus, ízületi, mozgásszervi betegségek gyógyulását, de törések utókezelésénél is hasznos. Kiválóan alkalmazható nőgyógyászati, prosztata-, epe- és májbetegségeknél, gyomorhurut esetében. Gyógycentrumában kipróbálhatjuk az elektromos kádfürdőt, a galvánkezelést, az ingeráramot, vagy az iszapkezelést.

Dr. Bugyi István Kórház, Gyógyfürdő és nappali Kórház - Szentes: 6 gyógymedence

A szentesi kórház gyógyfürdőjében a kupola nagymedencéjének vízhőfoka 35-37C, négy kismedencéje más-más hőmérsékletű (23C, 30-32C, 33-35C, 40-42C). A 23C és 40-42C medencék hideg-meleg váltófürdőre adnak lehetőséget. A télen sátorral fedett udvari medence is várja a gyógyulni és pihenni vágyókat, melynek hőfoka 30-33C. A település egyetlen gyógyvízzé minősített hévízkútja biztosítja a kórház gyógy és termálvíz ellátását. A gyógyfürdőben különféle elektroterápiás kezelések vehetőek igénybe, valamint egy 15 ágyas nappali kórház üzemel.

Tiszaújvárosi Gyógy- és Strandfürdő: 5 gyógymedence

A Tiszaújvárosi Gyógy- és Strandfürdőben három különböző hőmérsékletű fedett és két nyitott gyógymedence található. Az egyik beltéri, 36-38 ºC-os gyógymedence pezsgőfürdővel, dögönyözőkkel is fel van szerelve. A kültéri gyógyvizes medencéi közül egyet egész évben használhatunk. A víz elsősorban ízületi, idült nőgyógyászati és urológiai betegségek kezelésében hatékony, de stresszoldó hatása révén bárkit kellemesen ellazít, aki pihenésre vágyik a rohanó hétköznapokban. A szolgáltatások a mozgássérültek számára is elérhetőek, mivel a tolókocsival történő mozgás feltételei biztosítottak, számukra speciális öltözők állnak rendelkezésre. A gyógyászati részlegen nyújtott kezelések között ott találjuk a parafangót, az elektromos kádfürdőt, a súlyfürdőt, vagy a gyógyvizes kádfürdőt.

Sárrét Kincse Gyógyfürdő és Strand Püspökladány: 5 gyógymedence

A püspökladányi Sárrét Kincse gyógyfürdő része egész évben várja a kikapcsolódni vágyó látogatókat. 2 fedett gyógymedence, egy súlyfürdőmedence, valamint 2, télen is nyitva tartó gyógymedencében gyógyulhatunk. A kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos, jódos-brómos gyógyvíz bőr-, idegrendszeri-, mozgásszervi-, nőgyógyászati betegségek esetén javallott, gyógyászati szolgáltatásai kínálatában egyaránt megtalálhatóak a fizikoterápiás és a balneoterápiás kezelések is.
A püspökladányi fürdő fedett gyógymedencéje
Sárrét Kincse Gyógyfürdő és Strand Püspökladány 

 

A cikkben szereplő fürdőket egy interaktív térképen is megjelenítettük, ami az alábbi linkre kattintva érhető el:

Ezekben a gyógyfürdőkben találjuk a legtöbb gyógymedencét az Alföldön

 
Nyitóképünkön a hajdúböszörményi Bocskai Gyógyfürdő beltéri gyógymedecéje látható.
 
 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...