Aktuális akciók
Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

Az ország különleges várai és közeli fürdők

2021. 11. 03. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Novemberben is érdemes ellátogatnunk legszebb váraink állandó kiállításaira, a kulturális élmények után pedig igazán jól esik egy kis fürdőzés vagy szaunázás a várakhoz legközelebb eső fürdőkben.

Gyulai vár

Gyula belvárosában áll az egykori Magyar Királyság alföldi vidékeinek egyetlen, épen megmaradt síkvidéki gótikus téglavára, amely a 16. századtól meghatározó végvára volt az országnak. Minden szombaton solymászbemutatót tartanak történelmi sétával egybekötve, ahol 24 kiállítótermében közel hét évszázad történetét járhatják végig a látogatók, itt korhű jelmezekbe öltözhetünk, vagy kipróbálhatjuk milyen volt lúdtollal írni. Ha kezdünk már fázni, akkor vegyük a Gyulai Várfürdő felé az irányt, ahol 13 fedett medence és 12 szauna közül választhatunk.
Az ország különleges várai és közeli fürdők

Várpalotai vár, Thury-vár

Sok véres ostromot élt túl a várpalotai vár, mely ma már helyet ad a Magyar Vegyészeti Múzeumnak és a Bányászattörténeti Gyűjteménynek. Novemberben többek között Dumaszínház előadáson, könyvbemutatón vehetünk részt, decemberben a Pannon Várszínház a Dzsungel könyvét adja elő a várban. A kulturális programok után vegyük célba a 20 perc autóútnyi távolságra található székesfehérvári Árpád fürdőt, melynek törökfürdőjében megelevenedik a történelem.
Az ország különleges várai és közeli fürdők

Boldogkő vára

Boldogkőváralja közvetlen közelében emelkedő sziklaszirten áll Boldogkő középkori vára, ahol többek között régészeti, hadtörténeti és zászlókiállítás tekinthető meg, de beleshetünk a kínzókamrába is. A Tekeres-patak partján fekvő romantikus vár a Zempléni hegységben azért is különleges, mert az alsó udvar falán körben körülbelül 100 m hosszú gyilokjáró épült, amelyről nagyszerű kilátás nyílik a lőréseken át a nyugati, illetve az északi irányba. Fél órára Boldogkőtől, Szerencsen pihenhetünk meg a 3 szauna valamelyikében, vagy akár a jakuzziban.
Az ország különleges várai és közeli fürdők

Egri vár

1552-ben a várvédők Dobó István kapitány parancsnoksága alatt visszaverték az Oszmán Birodalom túlerőben lévő seregét az egri várban. Ma védett műemlék, melyben a Dobó István Vármúzeum működik. Az állandó kiállításokon bemutatják a vár történetét, földalatti erődrendszerét, a középkori büntetési módokat és ezek eszközeit. A Kazamatában interaktív, multimédiás elemekkel tarkított kiállítások tekinthetők meg. Miután körbejártuk a várat, semmiképp se hagyjuk ki a Török Fürdőt, ahol nagyon ritka, radon tartalmú gyógyvízben fürdőzhetünk.
Az ország különleges várai és közeli fürdők

Visegrádi Fellegvár

A visegrádi kettős várrendszert 1250-1260 körül építette IV. Béla király és felesége Laszkarisz Mária királyné, a királynő hozományából. Megtekinthetjük a vár történetét bemutató kiállítást, a vár maketten rekonstruált erődrendszerét, a Szent Korona másolatát és itteni őrzésének történetét, egy panoptikumot, valamint vadászati-halászati-gazdálkodási kiállítást is. A város korszerű fürdőjében, a Lepence Spaban pihenhetjük ki a várlátogatás fáradalmait, válasszuk akár a gőzfürdőt, akár az aromakabint.
Az ország különleges várai és közeli fürdők

Diósgyőri vár

A magyar királynék jegyajándéka volt, egészen a török időkig a Diósgyőri vár. Évek során helyreállították Közép-Európa legnagyobb lovagtermét, a várkápolnát és a királynék lakótermét is, a Lovagi tornák terén pedig lovas rendezvényeket, lovagi tornákat, sporteseményeket szoktak tartani. Az állandó programok között szerepel a középkori fegyver- és páncélkiállítás, vártörténeti kiállítás, és az éremverde is. 10 km-re Diósgyőrtől egészen Miskolctapolcáig érdemes utaznunk, hogy az egyedülálló Barlangfürdőben szórakozzunk a nap hátralevő részében.
Az ország különleges várai és közeli fürdők

Képek forrása: hazaielmenyek.hu (nyitókép), gyulavara.hu (2. kép), flickr.com (3. kép), hellozemplen.hu (4. kép), orszagjaro.net (5. kép), miskolciszemelvenyek.blog.hu (6. kép)

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...