Aktuális akciók
Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

Gyógyfürdők emésztőrendszeri és anyagcsere betegségek enyhítésére

2022. 02. 17. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
Ha szeretnénk gyógyítani a bélhurutot, az epe betegségeit, vagy emésztési zavarainkat, ivókúra vagy fürdőzés segítségével megtehetjük ezt az alábbi gyógyfürdők egyikében.

Bélhurut

A bélhurut a belek nyálkahártyájának gyulladását jelenti, kialakulásáért az egészségtelen táplálkozás a felelős.
Az ásványi anyagokban gazdag Csisztafürdő vize hidrokarbonátos, kénes gyógyvíz és nagy mennyiségű szénsavat is tartalmaz. Kedvező összetétele alkalmassá teszi bélhurut, epehólyag gyulladás, epekő és gyomorpanaszok kezelésére. A buzsáki fürdő vizét két szabadtéri ülő-, és két fedett medencében lehet élvezni.
Bélhurut esetén az alábbi gyógyfürdőket célszerű még felkeresni.

Cukorbetegség

A cukorbetegség a szervezet anyagcseréjének krónikus megbetegedése, központjában a szénhidrát-anyagcsere zavara áll. Tünetei: fáradtság, teljesítménycsökkenés, farkasétvágy, izzadás, fejfájás, gyakori vizeletürítés, szomjúságérzet, testsúlycsökkenés, éjszakai vádli görcsök, látászavarok, viszketés.
Fürdőkúra formájában anyagcsere, emésztőrendszeri és légzőrendszeri panaszokra is javallt a Salvus víz használata, melyet a Bükkszékfürdő Fürdőházban próbálhatunk ki. Sőt még cukorbetegség, gyomorfekély, gyomorsav túlképződés, kolitisz, asztma, köhögés, garat és gégegyulladás és még sok más hasonló panasz kezelésére is ajánlják.
Az alábbi gyógyfürdőket javasoljuk még a cukorbetegség enyhítésére.

Emésztési zavarok

Az emésztési zavarok tünetei eltérőek és rendkívül kellemetlenek lehetnek: gyomorégés, gyomorfájás, émelygés, hányás, hasmenés, székrekedés, puffadás, bélgáz.
A több mint tízezer éves, kénes, enyhén radon emanációt tartalmazó hévízi gyógyvíz és gyógyiszap a komplex fizioterápiás kezelésekkel együtt igen előnyös elsősorban a reumatikus emésztőszervi és mozgásszervi betegségek kezelésére. A tó vizének hőmérséklete télen sem csökken 24 fok alá, így még a leghidegebb hónapokban is alkalmas a fürdőzésre.
Ezeket a fürdőket ajánljuk még emésztési zavarok esetén.

Epehólyag hurut

Az epehólyag hurut az epe hámmal fedett területének enyhe gyulladását jelenti. Gyakori tünetei közé tartozik a máj környéki nyomásérzékenység, görcsös fájdalmak, puffadás.
A Széchenyi Gyógyürdő kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos gyógyvíz egyben kloridos, szulfátos, alkáliákat és nagy mennyiségű fluoridot is tartalmaz. Az ivócsarnokban különféle belgyógyászati problémák kezelésére alkalmas vizet ihatunk. Ez a víz hatékony idült gyomor- és bélhurut, gyomorsavtúltengés, köszvényes anyagcserezavarok befolyásolása, epehólyag és epeutak egyes megbetegedései esetén.
Az alábbi fürdők gyógyvize segít még epehólyag hurut esetén.

Epehólyag-gyulladás

Az epehólyag-gyulladás görcsös hasi fájdalommal, lázzal jár. Tünetei közé tartozik a hányinger, hányás, az epeutak érintettsége esetén sárgaság tapasztalható. A fájdalom főként a felhas jobb oldalát érinti, mely a jobb lapockába is sugározhat.
Az szegedi Anna Fürdő természetes gyógy-kincse az Anna víz, mely belsőleg légzőszervi betegségek gyógyítására, ivókúraként idült emésztőszervi problémák kiegészítő kezelésére alkalmas. Az alkáli-hidrogénkarbonátos vizek közé sorolják, de tartalmaz még nátriumot, káliumot, magnéziumot, kloridot, szulfátot, hidrogénkarbonátot és metakovasavat is.
Ezeket a fürdőket célszerű még felkeresni epehólyag-gyulladás fennállásakor.

Epekő

Az epekövek akkor alakulnak ki, ha az epehólyag nem tud ürülni vagy a benne lévő anyagok felszaporodnak és azok kisméretű kristályok, rögök formájában kiválnak. Jellemző tünetek a hányinger, hányás, sárgaság, magas láz, görcsös hasi fájdalmak, melyek kisugározhatnak a jobb bordaív alá vagy a lapockába is.
Szentes egyetlen gyógyvízzé minősített, 71 Celsius fokos hévízkútja biztosítja a kórház gyógy és termálvíz ellátását. Az alkalikus, kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos, fluoridot és metakovasavat tartalmaz, epehólyag hurut, epehólyag-gyulladás, epekő és gyomorfekély kezelésére is javasolt.
Az alábbi gyógyfürdőket ajánljuk még a betegség kezelésére.

Olvasta? Korábban bőrbetegségekben szenvedők, légzőszervi betegséggel élők, szív-és érrendszeri betegséggel küzdők, valamint nőgyógyászati problémákban és idegrendszeri betegségben érintettek számára is javasoltunk már fürdőket.
A nyitókép a Bükkszékfürdő Fürdőházban készült.

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...


Ha van véleménye, kérdése a cikkel kapcsolatban, szóljon hozzá a Facebookon. Kattintson ide